Hoe Lang Gaan Autobanden Mee?

Hoe Lang Gaan Autobanden Mee
Een veel gestelde vraag is: hoeveel jaar gaan mijn autobanden mee? Dit is een vraag waarop geen eenduidig antwoord gegeven kan worden. De levensduur van autobanden hangt namelijk af van een aantal factoren. Zo is het aantal gereden kilometers van belang, de rijstijl, de juiste bandenspanning en de weersomstandigheden.

De gemiddelde levensduur van autobanden ligt tussen de vijf en tien jaar. In dit artikel vertellen we u meer over hoeveel jaar autobanden meegaan. Hoeveel jaar gaan autobanden mee? Denk aan de wettelijke slijtagegrens In Nederland zijn er regels opgesteld rondom de wettelijke slijtagegrens van autobanden.

Wanneer de profieldiepte van een autoband onder de 1,6 mm komt, mag u wettelijk niet meer met de autoband de weg op. In dat geval dient de autoband direct vervangen te worden. Dat komt doordat de autoband dan niet meer veilig is. Het profiel is er immers voor een groot deel af en daardoor kan de band gaan schuiven wat gevaarlijke situaties op kan leveren.

Er veel kilometers met de band gereden worden; hierdoor treedt meer slijtage op U een ruige rijstijl heeft waarbij u hard door bochten rijdt en veel remt De band veel in de zon (warm weer) staat; hierdoor kan de band uitdrogen en daardoor is een verhoogde kans op scheurtjes in de band U met een te lage bandenspanning rondrijdt; hierdoor slijt de band harder aan de zijkanten. Zorg daarom voor de juiste bandenspanning.

Uiteraard speelt ook het type band een rol. Een A-merk band gaat doorgaans wat langer mee dan een budgetmerk band. Hoeveel jaar gaan autobanden mee is afhankelijk van een aantal factoren Ook is de levenduur uw banden afhankelijk of u met zomer- en winterbanden rijdt.

Als dat het geval is, dan is het zaak dat u niet in de zomer rondrijdt met winterbanden en vice versa. Het is aan te raden om de zomerbanden te vervangen door winterbanden zodra de klok wordt verzet. Vaak wordt het rond die periode weer kouder in het land. Winterbanden zijn speciaal gemaakt voor de kou en presteren beter onder de 7 graden.

Anderzijds geldt dat wanneer het lente wordt (en de klok wordt verzet) de tijd voor zomerbanden weer is aangebroken. Wanneer u dit schema aanhoudt, gaan zowel de zomer- als winterbanden stukken langer mee. Vervang de band op tijd! Het is aan te bevelen om de banden regelmatig te (laten) controleren op slijtage en indien nodig op tijd te laten vervangen.

 1. Het is immers van levensbelang om goede grip op de weg te houden.
 2. Zowel voor uw eigen veiligheid alsmede die van uw medeweggebruikers.
 3. Laat ook een lekke of beschadigde band direct vervangen.
 4. Een band met scheuren is erg gevaarlijk en verhoogt de kans op een klapband aanzienlijk.
 5. Wilt u meer informatie over banden wisselen? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag! Contact Terug naar overzicht Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken. Lees meer

Hoeveel kilometer rijd je met een band?

Gemiddelde levensduur van autobanden – Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek.

Hoe vaak moet je autobanden vervangen?

WIJ HEBBEN 5 REDENEN OP EEN RIJTJE GEZET: – Lekke band Moderne autobanden bieden veel bescherming tegen lekrijden. Mocht u onverhoopt toch een lekke band hebben is het noodzakelijk snel te stoppen en de band te vervangen. Een lek gereden band dient men altijd van de velg te laten verwijderen om op verdere beschadigingen te onderzoeken.

 • Als reparatie aan een band nodig en mogelijk is, dient dit zo snel mogelijk te gebeuren om verdere inwendige schade te voorkomen.
 • Alle verantwoordelijkheden liggen bij diegene die de reparatie uitvoert of laat uitvoeren.
 • Laat daarom reparaties altijd door vakmensen uit te voeren.
 • Vanwege de zeer grote krachten bij hoge snelheden, adviseren wij geen reparatie uit te voeren aan banden met snelheidssymbool W, Y, (Y).

Versleten tot aan de wettelijke eis De wettelijke minimale profieldiepte in Europa is 1,6 mm. Het is echter raadzaam om de banden bij uiterlijk 2 mm te vervangen. In de profielgroeven van een band bevinden zich slijtage-indicatoren genaamd TWI (Tread Wear Indicator).

Wanneer het profiel van de band versleten is tot aan deze indicatoren betekent het dat de band de minimale wettelijke profieldiepte heeft bereikt. Bij winterbanden wordt de slijtagegrens al bij 4 mm bereikt wat betreft de winterse eigenschappen. Winterbanden met minder dan 4 mm restprofiel zijn in principe geen winterbanden meer.

In bepaalde landen is dit ook in de wet geregeld. Winterbanden zijn naast de TWI ook voorzien van een WWI (Winter Wear Indicator). Deze heeft een hoogte van 4 mm, welke dus de slijtagegrens voor winterse eigenschappen aangeeft. Ouderdom Personenwagenbanden zijn samengesteld uit verschillende rubbercomponenten.

 1. Ieder rubbercomponent is onderhevig aan een zekere mate van veroudering.
 2. In welke mate een band veroudert is sterk afhankelijk van verschillende factoren.
 3. Denk hierbij aan het aantal kilometers dat per jaar wordt gereden, de frequentie en duur van gebruik (dagelijks of een aantal keer per jaar), de snelheid waarmee gereden wordt en het regelmatig controleren van de juiste bandenspanning.
See also:  Hoe Maak Je Een Screenshot Op Mac?

Ook de weersomstandigheden, de belasting van de band (normale belasting of maximale belasting) en de opslag van de band wanneer deze niet gebruikt wordt, zijn factoren die deel uitmaken van dit verouderingsproces. Door al deze verschillende elementen is het onmogelijk exact aan te geven hoeveel jaar of hoeveel kilometer een autoband gebruikt kan worden.

Wel dient men er rekening mee te houden dat hoe ouder de band is hoe groter de kans is dat de band vervangen moet worden. Voor een zo lang mogelijke levensduur van de band wordt aanbevolen om deze, naast de maandelijkse bandenspanningscontrole, te laten controleren door een bandenspecialist. Als na 6 jaar de minimale profieldiepte van de band nog niet bereikt is, raden wij aan de band in ieder geval jaarlijks te laten controleren door een bandenspecialist.

Banden moeten in ieder geval 10 jaar na aankoop vervangen worden, ook als deze er aan de buitenkant nog goed uitzien. Let op: extra aandacht verdienen banden die gemonteerd zijn op bijvoorbeeld aanhangers, caravans, campers, bootopleggers en paardentrailers.

Door onregelmatig gebruik en continu maximale belasting tijdens gebruik kunnen deze banden sneller verouderen. Wij adviseren daarom deze banden na 8 jaar te vervangen. Beschadiging Bepaalde factoren van buitenaf kunnen beschadigingen of schade veroorzaken aan de band. U kunt hierbij denken aan scherpe voorwerpen zoals spijkers en schroeven, maar ook stoepranden of andere obstakels.

Wanneer de schade dusdanige gevolgen heeft dat het karkas van de band beschadigd of zichtbaar is moet de band vervangen worden. Laat bij twijfel altijd de band beoordelen door een bandenspecialist. Ongelijke slijtage Ongelijke of onregelmatige slijtage kan veel verschillende oorzaken hebben.

 • Een loopvlak van een band hoort over de breedte van de linkerschouder naar de rechterschouder gelijkmatig te slijten.
 • Ook over de omtrek van de band moet deze regelmatig rond slijten.
 • Wanneer de band op de binnen of buiten schouder meer slijt kan dit duiden op een probleem aan de auto.
 • Zo kan er bijvoorbeeld slijtage zijn aan de wielophanging of kan de uitlijning verkeerd zijn.

Bij vroegtijdige constatering en reparatie kan de band behouden blijven. Onregelmatige slijtage over de totale omtrek van het loopvlak kan duiden op versleten schokdempers. Naast defecten zijn bepaalde typen auto’s erg gevoelig voor onregelmatige slijtage.

Welke band gaat het langste mee?

Het Finse bedrijf Nokian heeft een vierseizoenenband ontwikkeld die maar liefst 128.750 kilometer mee moet gaan. Dat is ongekend lang. Een normale band is vaak na gemiddeld 65.000 kilometer aan vervanging toe.

Hoe lang gaan voorbanden mee?

Antwoord van Jos – ANWB Expert Levensduur banden Uiteraard zijn er tal van factoren van belang die bepalend zijn voor de levensduur van een setje banden. Voor een gemiddelde auto, bij normaal gebruik, moet u denken aan 30.000 – 40.000 voor de voorbanden.

Hoe oud mag een band maximaal zijn?

Als richtlijn geldt: u rijdt met vier identieke banden, elk met een profieldiepte van ten minste 1.6 mm. en een maximumleeftijd van tien jaar. Als u zich aan deze richtlijnen houdt, rijdt u aan de veilige kant. Tegelijkertijd hebt u voldoende tijd om de banden te vervangen wanneer de grenswaarden dichterbij komen.

Wat kost een autoband vervangen?

Reken op kosten die rond de € 115,00 voor vier banden of wielen komen. Je kunt er ongeveer € 15,00 onder of boven uitkomen.

Welke band slijt het meest?

How Long Do Tires Last on a Car? Best Time to Change Car Tire

Doorgaans verslijten de banden op de aandrijfas het snelst: bij voorwielaangedreven wagens zijn dat de voorbanden. Bij achterwielaangedreven wagens slijten de achterbanden sneller. Maar behalve de aandrijfas heeft ook de stuurkracht invloed op de banden. De voorbanden van voorwielaandrijvers worden dubbel belast.

Hebben autobanden een vervaldatum?

Wanneer is een band te oud? – Hoe oud mag een band zijn? Gemiddeld gaan autobanden tussen de vijf en tien jaar mee. Een band van tien jaar of ouder is echt te oud en moet zeker vervangen worden. Check niet alleen je autobanden, maar ook de banden onder je caravan, camper, paardentrailer of aanhangwagen.

See also:  Hoe Lang Kan Je Gekookte Eieren Bewaren?

Doordat deze onregelmatig gebruikt worden is het namelijk zaak dat ook deze extra goed gecontroleerd worden. Het wil niet zeggen doordat er minder mee gereden wordt, dat ze langer houdbaar zijn. Door maandenlang stilstaan wordt een klein gedeelte van de band belast, waardoor op de banden een vlakke kant ontstaat met trilling als gevolg.

Wees ook bedacht op uitdroging, de juiste bandenspanning en het feit dat de banden en wielen zwaar worden belast. Vergeet overigens ook niet om je reserveband van de auto te checken, want ook die heeft een beperkte houdbaarheid. Lees ook onze blog: Hoeveel jaar gaan autobanden mee? Wil je zekerheid hebben over de staat van je autobanden? Laat je autobanden dan regelmatig checken bij een professioneel garagebedrijf.

Hoe oud mag een band zijn in Duitsland?

Antwoord van Leo – ANWB Expert Uw garagehouder geeft aan dat winterbanden in Duitsland maximaal 5 jaar oud mogen zijn en u vraagt of dit klopt. In Duitsland is, evenals in Nederland, geen maximale leeftijd voor banden. De minimale profieldiepte is 1.6 mm De banden moeten van dezelfde maat en soort zijn.

Wat is het beste merk autobanden?

De toppers – De keuze voor een band met 4 sterren kan eigenlijk niet fout, maar er zijn wel degelijk verschillen (los van de prijs). De Falken ZIEX ZE310 Ecorun is de beste op droog wegdek. De Continental PremiumContact 6 en de Nokian Wetproof scoren bovengemiddeld op droog.

 • De beste uit de test op nat wegdek is de Continental PremiumContact met op de hielen de Goodyear EfficientGrip Performance 2,
 • De Goodyear, de Michelin Primacy 4+ en de Continental UltraContact hebben een uitzonderlijk goede slijtvastheid.
 • Als je doorklikt op een band in de tabel, dan zie je daar de score op de subonderdelen (zoals remmen op droog wegdek of aquaplaning).

We hebben daar dit jaar ook de gemeten levensduur in kilometers opgenomen en nog een groot aantal andere meetwaarden voor meer inzicht. Bijvoorbeeld op basis van aanschafprijs zijn de Kumho, daarna de Nexen of de Falken de voordeligste keuzes. Maar als we een prijs per kilometer uitrekenen op basis van aanschaf, levensduur en verbruik, dan heeft de Goodyear de laagste kilometerkosten in de top 10, gevolgd door de Continental UltraContact en de Hankook,

Welk merk zijn de beste autobanden?

Conclusie – De beste band uit de test is de Michelin Primacy 4 met overtuigende prestaties op alle onderdelen. Vooral op het onderdeel slijtvastheid steekt hij nog boven de 3 andere 4 sterren banden uit. Die andere drie zijn de Bridgestone Turanza T005, de Maxxis Premitra 5 en de Pirelli Cinturato P7.

 • Achter de vier toppers vinden we een groot middenveld van banden met slechts lichte tekortkomingen op één of enkele onderdelen.
 • Deze banden krijgen als eindoordeel 3-sterren ofwel (ruim) voldoende (in plaats van goed) en aan te raden.
 • Een aantal van deze banden (zoals de Continental, Semperit, Esa+Tecar en Hankook) missen maar net een 4 e ster, bij de eerste drie vanwege de prestaties op sommige nat onderdelen.

Bij de Hankook liggen de tekortkomingen op droog. Bij de Yokohama, de Kumho en de Kleber zijn de tekortkomingen wat groter of liggen op wat meer testonderdelen. Deze banden hebben niet net een 4 e ster en goede beoordeling gemist, eigenlijk presteren deze banden gewoon op 3-sterren (voldoende) niveau, met enkele subonderdelen waarop geplust wordt met echt goede prestaties.

Wat zijn de beste merken autobanden?

A-merken banden van uitstekende kwaliteit – Vanuit de historie worden Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirrelli en Dunlop gezien als de topmerken die hoogwaardige kwaliteit autobanden op de markt brengen. Voor dit type banden betaal je doorgaans een wat hogere prijs, maar dit is direct terug te zien in de prestaties, en levensduur van de banden.

Hoe snel loopt een band leeg?

Elke autoband loopt langzaam leeg, omdat het rubber altijd iets poreus is. Maar dat is maximaal 3% per maand. Dus bij een druk van 3 Bar is dat 0,03 Bar. Dit kunt u op een normale drukmeter niet eens zien.

Wat is de levensduur van een auto?

Levensduur auto – Wanneer we het over de levensduur van een auto hebben is de definitie hiervan voor iedereen anders. De meeste mensen zullen niet in de fase aanbelanden dat ze hun auto naar de sloop moeten brengen. Door mankementen en reparatiekosten worden auto’s veelal voor die tijd ingeruild.

Gemiddeld gezien is een auto in Nederland 10,6 jaar oud, blijkt uit onderzoek van ACEA in 2020. Een flink verschil met bijvoorbeeld Luxemburg, waar de gemiddelde autoleeftijd slechts 6,4 jaar is. Maar hoe oud is nu écht oud wanneer we kijken naar de uiteindelijke levensduur van een auto? Hoe lang gaat een auto mee? De gemiddelde leeftijd dat een auto naar de sloop gaat was 19,2 jaar in 2019, blijkt uit cijfers van VWE Automotive.

See also:  Hoe Laat Mag Je Eten Ramadan 2023?

Dit stijgt al jaren, zo was de gemiddelde sloopleeftijd in 2013 maar 17,4 jaar. Deze stijging komt voornamelijk door een betere kwaliteit auto’s op de markt. Je kan de vraag ‘Hoe lang gaat een auto mee?’ dus prima beantwoorden; gemiddeld 19,2 jaar! De oudste nog rijdende auto is ietsje ouder.

Waarom slijten voorbanden zo snel?

Aandrijving van de auto – De aandrijving van de auto zorgt er ook voor dat de banden niet gelijkmatig slijten. Dit komt omdat de meeste auto’s voorwiel aandrijving hebben. Dit betekent dat de voorbanden worden aangedreven door de motor, en dat zorgt ervoor dat de voorbanden sneller slijten dan de achterbanden.

Kunnen autobanden te oud zijn?

2- Tien jaar is het maximum – Wanneer de banden 10 jaar na hun productiedatum nog niet zijn vervangen, adviseert Michelin om ze uit voorzorg te vervangen. Ook als ze nog bruikbaar lijken en volgens de slijtage-indicator nog niet versleten zijn. Dit geldt eveneens voor reservebanden. : Wanneer moet ik mijn autobanden vervangen? | MICHELIN

Hoe kan je zien hoe oud je band is?

Hoe weet ik hoe oud een band is? – Op de zijkant van uw band staat een zogeheten DOT-code. De laatste vier cijfers achter de letters ‘DOT’ (Department Of Transportation), vertellen wanneer een band is geproduceerd. De eerste twee cijfers vermelden de productieweek, de laatste twee cijfers het jaar. Een voorbeeld: 1717 betekent dat de band in week 17 van 2017 is gemaakt.

Hoeveel mm slijt een band?

Wij raden je aan om je zomerbanden te vervangen als de profieldiepte minder dan 2 mm is. Om veilig een gladde weg om te rijden met winterbanden adviseren wij om deze te vervangen als de profieldiepte minder dan 4 mm is.

Wat kost een nieuwe autoband inclusief montage?

Pakketprijs montage nieuwe banden 12′ t/m 14′: vanaf 25,00 per band. Pakketprijs montage nieuwe banden 15′ t/m 17′: vanaf 28,00 per band. Pakketprijs montage nieuwe banden 18′ t/m 23′: vanaf 31,00 per band.

Wat kost een band vervangen ANWB?

Korting op een bandenwissel

Prijs niet-leden Prijs ANWB-leden
Bandenwissel (4 banden) € 128,00 € 102,40
Wielenwissel (4 wielen) € 56,00 € 44,80
Opslag van 4 banden € 60,00 € 48,00
Opslag van 4 wielen (banden + velgen) € 76,00 € 60,80

Wat kosten 4 nieuwe winterbanden?

Winterbanden prijzen: wat kost een set winterbanden ongeveer? Voor een gemiddelde set van 4 banden ben je zo om en nabij de € 300 kwijt, maar de prijs van winterbanden is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk.

Hoe snel loopt een band leeg?

Elke autoband loopt langzaam leeg, omdat het rubber altijd iets poreus is. Maar dat is maximaal 3% per maand. Dus bij een druk van 3 Bar is dat 0,03 Bar. Dit kunt u op een normale drukmeter niet eens zien.

Welke band slijt het hardst?

Doorgaans verslijten de banden op de aandrijfas het snelst: bij voorwielaangedreven wagens zijn dat de voorbanden. Bij achterwielaangedreven wagens slijten de achterbanden sneller. Maar behalve de aandrijfas heeft ook de stuurkracht invloed op de banden. De voorbanden van voorwielaandrijvers worden dubbel belast.

Hoeveel mm slijt een band?

Wij raden je aan om je zomerbanden te vervangen als de profieldiepte minder dan 2 mm is. Om veilig een gladde weg om te rijden met winterbanden adviseren wij om deze te vervangen als de profieldiepte minder dan 4 mm is.

Hoeveel km met 4 Seizoensbanden?

Je rijdt niet al te veel kilometers – De 4-seizoenenband is de ideale band als je maximaal 10.000 kilometer per jaar rijdt en voornamelijk in en rond de stad rijdt. Stel je rijdt iedere dag ongeveer 40 kilometer van je huis naar je werk en daar buiten maak je nog eens een klein ritje dan zijn 4-seizoenenbanden ideaal voor onder je auto.

Aangezien de laatste jaren de winters ook niet meer zo streng zijn in Nederland, voldoet een all-season band prima. Een ander bijkomstig voordeel is ook dat je dan niet meer aan die bandenwissel hoeft te denken die twee keer per jaar plaats vindt. Dit scheelt tijd en bespaart je kosten. Het is natuurlijk wel weer zo dat je eerder aan nieuwe banden toe bent omdat je het gehele jaar op dezelfde banden rijdt.

Als je kiest voor een set zomerbanden en een set winterbanden dan gaan zowel je zomer- als je winterbanden langer mee. Alles heeft zo zijn voor- en zijn nadelen.