Hvor Stort Er Bornholm?

Hvor Stort Er Bornholm
Relaterede søgninger Fyn 3,1 t km² Danmark 42,951 t km² Rønne 29 km²

Hvor lang og hvor bred er Bornholm?

For alternative betydninger, se Bornholm (flertydig), ( Se også artikler, som begynder med Bornholm )

Bornholm
Østerlars Rundkirke
Geografi
Sted Østersøen
Koordinater 55°8′N 14°54′Ø / 55.133°N 14.900°Ø Koordinater : 55°8′N 14°54′Ø / 55.133°N 14.900°Ø ( kort )
Areal 588,36 (2016) km²
Administration
Land Danmark
Regionskommune Bornholms Regionskommune
Største by Rønne (13.798 indb.)
Demografi
Folketal 39.602 (2023)
Befolknings­tæthed 67,13/km²
 • v
 • d
 • r

Bornholm i Region Hovedstaden Bornholm er en dansk ø beliggende i Østersøen syd for Sverige og langt øst fra det øvrige Danmark. Bornholm kaldes også for klippeøen eller solskinsøen og har en særdeles stor del af Danmarks rundkirker, Den har et areal på 588,36 km² (2016), og der var 39.602 indbyggere 1.

Januar 2023. Der boede 39.439 på øen den 1. april 2020. Administrativt sorterer Bornholm fra 1. januar 2003 under Bornholms Regionskommune som siden 1. januar 2007 hører under Region Hovedstaden, En folkeafstemning om sammenlægning blev afholdt 29. maj 2001. Bornholm er sammen med Ertholmene mod nordøst det eneste område af det gamle danske kerneland Skånelandene, som stadig er dansk.

Sammen med Bornholm udgør Ertholmene ifølge Danmarks Statistik Landsdel Bornholm under Region Hovedstaden. Bornholm har form omtrent som et parallelogram, hvor nord- og sydkysten, som er nogenlunde parallelle med hinanden, er ca.40 km lang, mens øst- og vestkysten, også nogenlunde parallelle, er ca.30 km; omkredsen er 141,4 km.

Hvor mange mennesker bor der i Bornholm?

1. januar 2022 havde Bornholm 39.552 indbyggere.

Hvor langt er der fra den ene ende af Bornholm til den anden?

Areal: 588,3 kvadratkilometer. Kystlængde: 158 km. Længste strækning i fugleflugt fra Hammeren til Dueodde er 40 km. Fra Rønne til Svaneke er der 30 km.

Kan man gå Bornholm Rundt på en dag?

Med versus Mod uret – 48 timer rundt om Bornholm vandring — At gå sydover mod ur giver en hård start, hvor man har flest kræfter, og bedre tid den sidste dag (kortere og lettere etape) til at opleve nogle af Bornholms bedste perler ( Hammeren, Hammershus m.m.) Går man Nordover, med uret, får man muligheden for bagagetransport og mister ikke så meget hvis man glipper den sidste dag hvilket mange faktisk ender med at gøre, det er også den vej langt de fleste vælger at gå rundt om Bornholm.

Hvor lang tid tager det at gå Bornholm Rundt?

Bornholm rundt fire dage 4 Dage rundt om Bornholm til fods.120 km. En hård og meget enestående vandretur for dem der er i forholdsvis god vandreform. En side af øen om dagen vandreturen.

Hvad er den mindste by på Bornholm?

Ja, der er ingen traditionelle landsbyer på Bornholm i Danmark i den forstand, som vi forstår begrebet. Øen er inddelt i fire kommuner: Allinge-Gudhjem, Bornholm, Christiansø og Nexø, som hver især består af flere små landsbyer og landområder. I disse landsbyer kan du finde butikker, restauranter, caféer og andre faciliteter samt mange turistattraktioner.

Nogle af de største byer på Bornholm er Rønne (øens hovedstad), Nexø, Aakirkeby, Allinge-Sandvig, Gudhjem, Hasle og Svaneke. Derudover er der mange mindre byer og bygder på øen, f.eks. Olsker, Åkirkeby, Arnager, Østerlars, Snogebæk, Listed, Poulsker og Ibsker. På øen Bornholm er der bortset fra hovedstaden Rønne næsten ingen rigtige byer.

Ikke underligt, at Bornholm også er hjemsted for Danmarks mindste by, Svaneke. Også Nexø, Hasle og Aakirkeby kan kalde sig «by», selvom de ikke er større byer efter standard. Men det er det, der gør Bornholms byer så attraktive. Alle Bornholms byer har bevaret deres originalitet, og uanset deres placering tilbyder de en typisk dansk øatmosfære.

 • Især typisk for Bornholm er de små fiskerlandsbyer på kysten af ​​øen, hvor den lille havn ofte er byens centrum, og der er normalt et rygeri i umiddelbar nærhed.
 • Også næsten hver lille by har sin egen kirke.
 • Vi kan bevæge os rundt på øen med biler, cykler eller BAT offentlig transport.
 • Alle Bornholms byer er forbundet med et netværk af cykelstier, hvoraf de fleste blev bygget på stedet for de tidligere smalsporede jernbanespor.

Cykelstier omgiver hele Bornholm og skaber en slags edderkoppespind inde på øen. Nøjagtigt afmærkede cykelruter, parkeringspladser og toiletter bidrager til cykelturisme. Mindre byer kan charme os med deres klima og bygninger. Turisme spiller en vigtig rolle i hver by på Bornholm.

Talrige campingpladser, hoteller og billige campingpladser fremmer en familieferie, hvor vi kan bo og udforske området. Vi finder der mange turistattraktioner, steder for familier med børn og monumenter. Ud over de røghuse, restauranter og caféer, der findes på øen, kan vi også besøge hjemmegallerier af lokale håndværkere.

Beundre landskabets mangfoldighed — høje klipper nord på øen, brede og sandstrande i syd eller en af ​​de største skove i Danmark — Almindingen, hvor vi med lidt held kan se den bison, der var bragt her fra Polen i juni 2012. Dette websted bruger cookies for at få det til at fungere bedre.

See also:  Hvor Mange Timer M Man Arbejde Som 15 åRig?

Er Bornholm Danmarks største ø?

Bornholm Beliggenhed: Bornholm ligger 54 gr.59′ — 55 gr.18′ nordlig bredde og 14 gr.41′ — 15 gr.10′ østlig længde. Lidt øst for Øle Åens udløb i Øster­søen — på Bornholms sydkyst — findes en granitsten, som ved et kryds markerer det nøjagtige skæringspunkt mellem 55 gr.

 1. Nordlig bredde og 15 gr.
 2. Østlig længde.
 3. Den såkaldte mellemeuropæiske tid beregnes ud fra 15 gr.
 4. Østlig længde og kaldes ofte «Gudhjemtid».
 5. Alle steder på 15 gr.
 6. Østlig længde har — som de eneste steder i Danmark — solen lige i syd kl.12.00 — her er set bort fra evt.
 7. Sommertid.
 8. Øernes navne og størrelse: Bornholm er Danmarks femte største ø — mindre end Sjælland, Den nørrejyske Ø, Fyn og Lolland — og den er på 588 kvadratkilometer — indbefattet Ertholmenes 0,38 kvadratkilometer.

Ertholmene består af Christiansø på 22 ha, Græsholm på 11 ha og Frederiksø på 4 ha samt nogle mindre øer og skær — Tat, Lilleø, Vester-, Tyve-, Præste- og Østerskær, der er Danmarks østligste punkt. Øernes opdeling og folketal: Bornholm er et selvstændigt amt -Bornholms amt.

De 6 største byer er: Rønne, Hasle, Allinge, Gudhjem, Nexø og Aakirkeby — og Bornholm hav ca 39000 indbyggere. Ertholmene ejes af staten og henhører under forsvarsministeriet. De to beboede øer — Christiansø og Frederiksø — har et samlet folke­tal på ca.120 indbyggere. Bornholms form og største afstande: Bornholm danner en skæv firkant med hjørnerne: Rønne, Hammeren, Svaneke og Dueodde,

Af­standen Rønne-Svaneke er på ca.30 km, og afstanden Hammeren-Dueodde er på ca.40 km. Nogle luftafstande: København ca.145 km (søvejen til København ca.180 km), Sverige ca.40 km (Sandhammaren), det tidligere Sovjetunionen ca.300 km (Kaliningrad — det tidligere Köningsberg), Polen ca.90 km (Szczedin — det tidligere Stettin) og Møn ca.135 km.

 • Aakirkeby er den eneste af de bornholmske købstæder, som ligger inde på øen — tidligere var Aakirkeby Bornholms kirkelige og verdslige centrum.
 • Bornholms anseligste kystklipper: Jons Kapel, klipperne ved Hammeren,
 • Helligdomsklipperne og Randkløve Skår.

Højeste punkt: Rytterknægten i Almindingen på 162 m o.h. — med Kongemindet fra 1856 og det tilføjede jernstillads fra 1899 er den sam­lede højde 184 m o.h. Møllebakken på Christiansø er med sine 22 m o.h. Ertholmenes højeste punkt. Største skov: Almindingen — Danmarks femstørste skov er på ca.20 kvadratkilometer.

Største sø: Hammersøen — den er 600 m lang og dækker et område på 9 ha, og den er tillige Største vandfald : Nordvest for Helligdomsklipperne ligger Døndalen. Åen i dens bund danner om foråret eller i den tidlige sommer, når åen er mest vandrig, et samlet vandfald, som kan blive op til 25 m — Døndalsfaldet.

Længste sprækkedal: Ekkodalen — den fortsætter i lige linie gennem Flæske-, Kløve- og Kelseådal ud til Saltune på Bornholms nordøst­kyst, og den har en gennemsnitsbredde på ca.60 m og en samlet længde på ca.12 km. Bornholm har i alt ca.70 sprækkedale.

 1. Lufthavn: Nordvest for Arnager ligger Bornholms Lufthavn — Internationalt hedder den Bornholm Airport, og har en IATA degnhagor: RNN eller en ICAO designator EKRN.
 2. Største fiskerihavn: Havnen i Nexø.
 3. Største fiskerleje: Tejn.

Forlystelsespark: Den ca.10 tdrl. store Brændesgårdshaven (Joboland) syd­vest for Svaneke. Bornholms rundkirker: Ny (den mindste — kun opført i to stokværk — formentlig den yngste og den mindst egnede til forsvar), Nylars (den mest vellykkede — den bedst byggede — og dermed også den bedst bevarede), Ols (den slankeste og meget fæstningsagtige, da den bl.a.

 • Ligger på en 112 m høj bakketop) og Østerlars (den største, den ældste, den mest fæstningsagtige og den mest kendte).
 • Lidt om nogle kirker på Bornholm: Aa kirke i Aakirkeby »Bornholms domkirke« har en meget berømt døbefont, der er udført i sand­sten af den gotlandske stemnester Sigraf i sidste halvdel af 1100 tallet.

Ruts kirke i Rutsker er måske Danmarks højest beliggende kirke ca.130 m o.h. Knuds kirke i Knudsker er Bornholms mindste, Tejn kirke fra 1940 er den yngste, Povls kirke i Povlsker er den eneste kullede uden tårn og kirken i Allinge er den eneste gulkalkede.

 1. Ved flere af de bornholmske kirker er der endnu nogle af de gamle træporte i kirkegårds diget.
 2. Ved Ny kirke i Nyker er der således tre træporte i kirkegårds­diget, hvoraf den ældste Bornholms ældste er fra 1678.
 3. Hammershus : Ruinerne af Hammershus ligger på en 74 m høj klippeknude på Nordbornholm.
 4. Det er det største ruinkompleks nord for Alperne efter Visby på Gotland.

Borgen blev formentlig påbegyndt af ærkebiskop Jakob Erlandsen i begyndelsen af den sidste halvdel af 1200 tallet. I 1743 opgav staten Hammershus, og en nedbrydning begyndte. Her finder man f.eks. Danmarks mest velbevarede middelalderbro, — slotsbroen. Blommetårnet — det søndre tårn — er nok ruinkompleksets bedst bevarede bygning.

 • Fund på stedet tyder på, at der har været anvendt glas i vinduernes ruder — i så fald er det første gang i Danmark.
 • Største tilflugtsborg: På en 22 m høj klippeknude i Almindingen ligger ruinerne af Gamleborg — Bornholms største tilflugtsborg.
See also:  Hvor Meget Sukker Om Dagen?

Lidt om vindmøller på Bornholm: Over Gudhjem hæver Danmarks største vindmølle sig, der i nattens projektørlys er et smukt vartegn for byen. Højt over Svaneke står to vindmøller. Den ældste af dem — stubmøllen fra 1634 — er Danmarks ældst daterede.

 1. Den store hollandske vindmølle fra 1877 i Årsdale — byens vartegn — er den eneste gamle vindmølle på Bornholm, der har været i brug lige siden, den blev bygget
 2. Bornholms eneste sygehus: Bornholms Centralsygehus i Rønne.
 3. Højeste fyr: Dueodde Fyr er 48 m højt og er dermed Nordens højeste fyr.
 4. Første silderøgeri: I 1886 byggede brødrene Koch det første silde­røgeri på Bornholm i Gudhjem.
 5. Skikken kom hertil fra Christiansø, hvor nogle skotske lejesoldater havde røget sild i deres åbne skorstene.

Første flådebase: I 1684 grundlagde Christian den Femte fæstningen »Christiansø« — verdens første flådebase. Fæstningen blev igen ned­lagt den 2. maj 1855. Første statsfængsel: I 1825 blev der bygget et statsfængsel på Frederiksø — Danmarks første. Det fungerede som fængsel frem til 1856.

 1. Største samling af helleristninger: Madsebakke ved kystvejen mellem Allinge og Sandvig.
 2. Største samling af bautasten: Louisenlund ca.6 km vest for Svaneke med 70 bautasten, hvoraf nogle er op til 2,5 m høje.
 3. Højeste bautasten: Frennemark-stenen, der står lige syd for Sva­neke, er knap 3 m høj — den står sammen med to andre bautasten.

Højeste runesten: Brogårdsstenen, der står ved vejgaffelen Rønne, Hasle og Klemensker. Stenen er over 3 m høj. Der findes i alt ca.40 rune­sten på Bornholm. Længste skanse: Bornholm har ca.100 skanser rundt ved sine kyster. Den længste af disse er Langeskanse syd for Nexø, der er 600 m lang og 1-2 m høj.

Hvad er det kendt for på Bornholm?

På Bornholm er der mange spændende oplevelser og attraktioner — mange af dem har åbent året rundt. Her er vores oversigt over de 10 mest populære attraktioner på Bornholm. — Bornholm er kendt for sin enestående natur, sine klipper, de finde sandstrande – men Bornholm byder også på mange attraktioner og oplevelser for børn og voksne.

Hvad betyder navnet Bornholm?

Navnet Bornholm, tidligere bl.a. kaldet Borringholm, betyder oprindelig »Øen Borghund« eller »Borghundbeboernes ø«. Det er dog ikke uden grund, at navnet på øen midt i Østersøen siden er tolket i betydningen »borgenes ø«: Bornholmerne har i kraft af øens beliggenhed kunnet drage fordel af gode handelsforbindelser, men samtidig har de været sårbare over for fjendtlige overfald.

Hvorfor hører Bornholm til Danmark?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi Den bornholmske opstand i 1658 var et oprør mod de svenske myndigheder på Bornholm, Opstanden medførte, at Danmark i 1660 kunne løskøbe øen fra Sverige mod Bornholms vederlagsgods, Ved Roskilde-freden i februar 1658 blev Bornholm afstået til Sverige, og den 29.

april ankom Johan Printzensköld med ca.120 svenske soldater til Bornholm og indtog «Slottet», Hammershus, I løbet af et halvt år blev hans mandskab svækket på grund af sygdom og død, og Printzensköld rådede nu kun over 60 mand. Han var ikke bekymret for væbnet modstand fra befolkningen. Men da krigen var brudt ud igen, var han bekymret for, om Hammershus ville kunne modstå et dansk angreb.

Da en stor flåde på 36 skibe under dansk / nederlandsk flag den 14. november 1658 lå i læ af Bornholm, frygtede han, at mandskabet nemt kunne indtage fæstningen Hammershus. Printzensköld bad derfor i et brev af 18. november den svenske konge, Karl 10. Gustav om forstærkninger.

Imidlertid havde et lokalt netværk med præsten Poul Ancher Hansen, byfogeden Niels Gumløse, landsdommeren Peder Olsen, Jens Pedersen Kofoed, Rønnes borgmester Claus Kam, Villum Clausen med flere, lagt planer om at tage Printzensköld til fange og indtage Hammershus. Oprørerne havde den 8. november direkte fået besked fra kong Frederik III om at overtage magten og at overgive Bornholm til den danske trone.

Hasles borgmester læste brevet højt for sine medsammensvorne. De havde kontakter rundt om på øen: skippere, præster og almindelige borgere.

Hvad kalder man Bornholm?

Bornholm | Seværdigheder på Solskinsøen | Besøg Bornholm Hvor Stort Er Bornholm Foto: Stefan Asp & © Bruno Ehrs Bornholm har fået navnet solskinsøen simpelthen fordi, at der ikke er et andet sted i Danmark, hvor der er flere solskinstimer. Med tilnavnet Solskinsøen er det svært ikke at finde Bornholm charmerende. Du kan besøge Bornholms største by Rønne med den fineste havn, og på sydkysten ligger Dueodde med sin brede, hvide sandstrand og det fineste sand.

At Bornholm i 2017 – som det første sted i Europa – blev udpeget som World Craft Region? Bornholm har faktisk en lang tradition indenfor kunsthåndværk i Danmark, og mange kunstnere bruger lokale, bornholmske materialer til deres kunstværker. Foto: Destination Bornholm Du bør gøre dig selv en tjeneste at udforske den bornholmske madscene, for den har gennemgået en gevaldig opblomstring i de seneste år.

See also:  Hvor Mange Arbejdstimer Er Der P En MåNed?

Bliv inspireret af andres oplevelser og yndlingssteder på Bornholm. Hvis du deler dine egne ferieoplevelser fra øen kan det være, at de bliver synlige her på siden og er med til at hjælpe andre med deres ferieplanlægning. Hvad enten du er til hotel eller camping, kan du finde den overnatningsmulighed, der passer til dig og dine behov på Bornholm.

Hvad er den mindste by på Bornholm?

Ja, der er ingen traditionelle landsbyer på Bornholm i Danmark i den forstand, som vi forstår begrebet. Øen er inddelt i fire kommuner: Allinge-Gudhjem, Bornholm, Christiansø og Nexø, som hver især består af flere små landsbyer og landområder. I disse landsbyer kan du finde butikker, restauranter, caféer og andre faciliteter samt mange turistattraktioner.

Nogle af de største byer på Bornholm er Rønne (øens hovedstad), Nexø, Aakirkeby, Allinge-Sandvig, Gudhjem, Hasle og Svaneke. Derudover er der mange mindre byer og bygder på øen, f.eks. Olsker, Åkirkeby, Arnager, Østerlars, Snogebæk, Listed, Poulsker og Ibsker. På øen Bornholm er der bortset fra hovedstaden Rønne næsten ingen rigtige byer.

Ikke underligt, at Bornholm også er hjemsted for Danmarks mindste by, Svaneke. Også Nexø, Hasle og Aakirkeby kan kalde sig «by», selvom de ikke er større byer efter standard. Men det er det, der gør Bornholms byer så attraktive. Alle Bornholms byer har bevaret deres originalitet, og uanset deres placering tilbyder de en typisk dansk øatmosfære.

Især typisk for Bornholm er de små fiskerlandsbyer på kysten af ​​øen, hvor den lille havn ofte er byens centrum, og der er normalt et rygeri i umiddelbar nærhed. Også næsten hver lille by har sin egen kirke. Vi kan bevæge os rundt på øen med biler, cykler eller BAT offentlig transport. Alle Bornholms byer er forbundet med et netværk af cykelstier, hvoraf de fleste blev bygget på stedet for de tidligere smalsporede jernbanespor.

Cykelstier omgiver hele Bornholm og skaber en slags edderkoppespind inde på øen. Nøjagtigt afmærkede cykelruter, parkeringspladser og toiletter bidrager til cykelturisme. Mindre byer kan charme os med deres klima og bygninger. Turisme spiller en vigtig rolle i hver by på Bornholm.

Talrige campingpladser, hoteller og billige campingpladser fremmer en familieferie, hvor vi kan bo og udforske området. Vi finder der mange turistattraktioner, steder for familier med børn og monumenter. Ud over de røghuse, restauranter og caféer, der findes på øen, kan vi også besøge hjemmegallerier af lokale håndværkere.

Beundre landskabets mangfoldighed — høje klipper nord på øen, brede og sandstrande i syd eller en af ​​de største skove i Danmark — Almindingen, hvor vi med lidt held kan se den bison, der var bragt her fra Polen i juni 2012. Dette websted bruger cookies for at få det til at fungere bedre.

Hvad betyder navnet Bornholm?

Navnet Bornholm, tidligere bl.a. kaldet Borringholm, betyder oprindelig »Øen Borghund« eller »Borghundbeboernes ø«. Det er dog ikke uden grund, at navnet på øen midt i Østersøen siden er tolket i betydningen »borgenes ø«: Bornholmerne har i kraft af øens beliggenhed kunnet drage fordel af gode handelsforbindelser, men samtidig har de været sårbare over for fjendtlige overfald.

Hvorfor hører Bornholm til Danmark?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi Den bornholmske opstand i 1658 var et oprør mod de svenske myndigheder på Bornholm, Opstanden medførte, at Danmark i 1660 kunne løskøbe øen fra Sverige mod Bornholms vederlagsgods, Ved Roskilde-freden i februar 1658 blev Bornholm afstået til Sverige, og den 29.

april ankom Johan Printzensköld med ca.120 svenske soldater til Bornholm og indtog «Slottet», Hammershus, I løbet af et halvt år blev hans mandskab svækket på grund af sygdom og død, og Printzensköld rådede nu kun over 60 mand. Han var ikke bekymret for væbnet modstand fra befolkningen. Men da krigen var brudt ud igen, var han bekymret for, om Hammershus ville kunne modstå et dansk angreb.

Da en stor flåde på 36 skibe under dansk / nederlandsk flag den 14. november 1658 lå i læ af Bornholm, frygtede han, at mandskabet nemt kunne indtage fæstningen Hammershus. Printzensköld bad derfor i et brev af 18. november den svenske konge, Karl 10. Gustav om forstærkninger.

 • Imidlertid havde et lokalt netværk med præsten Poul Ancher Hansen, byfogeden Niels Gumløse, landsdommeren Peder Olsen, Jens Pedersen Kofoed, Rønnes borgmester Claus Kam, Villum Clausen med flere, lagt planer om at tage Printzensköld til fange og indtage Hammershus.
 • Oprørerne havde den 8.
 • November direkte fået besked fra kong Frederik III om at overtage magten og at overgive Bornholm til den danske trone.

Hasles borgmester læste brevet højt for sine medsammensvorne. De havde kontakter rundt om på øen: skippere, præster og almindelige borgere.