Hvor Sidder Iskiasnerven?

Hvor Sidder Iskiasnerven
Iskias — Iskiasnerven (nervus ischiadicus) er kroppens længste nerve og består af nervefibre, der har sine rødder i den nedre lænderyg og øvre del af bækkenet. Herfra løber den ned gennem bagsiden af låret og forgrener sig undervejs. Man har både en iskiasnerve i højre og venstre ben.

Hvordan føles smerter i iskiasnerven?

Iskias — Iskias nerven udspringer fra de nederste lændehvirvler og korsbenet. Den samler sig til en enkelt nerve dybt inde i balden hvorefter den løber forbi piriformis musklen og derefter forbi siddeknoglen ind i og imellem baglårsmusklerne. Når den når ned til knæet forgrener den sig i to nerver der løber henholdsvis til forsiden af underbenet og til lægmusklerne og ud til foden.

 • Iskiasnervens funktion er at forsyne (sørge for funktion) musklerne i balden, baglår, læg og fod.
 • Nerven forsyner også huden fra bagsiden af ryggen, balden, baglåret og ned til foden.
 • Symptomer på afklemning af iskiasnerven vil opleves som strålende smerter enten igennem hele benet ned til tæerne eller blot smerter i balde og/eller baglår.

Iskias kan ligeledes opleves som føleforstyrrelse (nedsat følelse) i et område eller på hele bagsiden af benet. I fremskredne og svære tilfælde kan iskias smerte også opleves som nedsat kraft i benet hvor benet ikke altid er til at styre (knækker sammen eller falder under en).

Hvordan føles det når iskiasnerven er i klemme?

Sidder iskias-nerven i klemme? — Hvor Sidder Iskiasnerven De typiske tegn på at din iskias-nerve sidder i klemme er følgende:

Du har smerter der trækker fra balden og ned i dit lår, nogle gange helt ned til foden. Det gør mere ondt når du står oprejst eller hvis du går en tur. Smerterne aftager eller forsvinder, når du sidder ned.

Iskias-smerter kan skyldes en klemt nerverod i din lænd – læs mere på Sundhed.dk

Kan iskiassmerter gå væk af sig selv?

De fleste smerter går over af sig selv — Det er et ret almindeligt fænomen at have smerter i ryg, balde eller ben, og smerterne kan variere i intensitet. Det kan være alt fra skarpe og borende smerter til jagende smerter ned igennem benet. Selvom smerterne kan være kraftige og opstået akut, behøver de ikke nødvendigvis at være kilde til bekymring.

Er massage godt for iskias?

Iskiassmerter Hvor Sidder Iskiasnerven Iskiassmerter betegner smerter i både lænd, bagdel, baglår og underben. Ofte fornemmes smerten som en stråling fra iskiasnervens begyndelse nederst på ryggen, og derfor forbinder vi – og ofte med god grund – smerter forskellige steder med den samme nerve, iskiasnerven.

 • Symptomer med fællesbetegnelsen » iskiassmerter » er opkaldt efter iskiasnerven (nervus iskiadicus), som sidder på hver side af rygsøjlens nederste del, og løber ned gennem bækkenet og hvert ben og helt ned til fødderne.
 • På sit tykkeste sted har nerven en fingers tykkelse.
 • Men iskiasnerven er ikke skyld i alle smerter og udstrålinger i lænd, balder og ben, og derfor er det vigtigt ikke at betragte «iskiassmerter» som en diagnose, men som et symptom, der skal undersøges nærmere.

Ud over selve smerten kan iskiasproblemer være kendetegnet ved lammelse eller nedsat kontrol og følelse i benet. Iskiassmerter kan afhjælpes på forskellig måde, alt efter hvordan der behandles og hvorfor smerterne er opstået.

Dyb massage af lænden, bagdelens muskler og baglåret kan lette trykket på iskiasnerven og være et meget effektivt middel mod iskiassmerter. Selv om massage har fjernet iskiassmerterne, er der god grund til fortsat at få massage de udsatte steder. På den måde kan du forebygge ny afklemning af iskiasnerven på et senere tidspunkt. Strækøvelser er gode til både at identificere den muskel, som kan være årsag til smerterne, og til at smidiggøre den eller de muskler, der lider under en klemt iskiasnerve. Der er mange effektive strækøvelser til lænd, baldemuskler og baglår, hvor iskiassmerter typisk viser sig. Som med massage er strækøvelser også fornuftige, når iskiassmerterne har fortaget sig, så en gentagelse forebygges.

Se blandt andet lidt video om hvad du selv kan gøre for at Vi kan som regel afhjælpe symptomerne når du har fået ondt, ved brug af dybdegående massage og vejledning. Vores står altid klar til at hjælpe så godt de kan. Hvor Sidder Iskiasnerven Smerter fra iskias kan opstå som følge af:

Irritation, afklemning eller egentlige skader på iskiasnerven i hele nervens forløb. Men særligt to steder tæt på iskiasnervens begyndelse nederst på ryggen er ofte arnesteder for iskias smerter:En udbredt årsag til iskiassmerter er overanstrengelse af den pæreformede baldemuskel piriformis. Når det sker, forkortes muskulaturen, der bliver øm og stram. Iskiassmerter af denne type kan – alt efter det specifikke tilfælde – forværres, hvis man sidder ned i lang tid med bøjede hofter, går eller sidder på hug. Denne type iskiassmerter kaldes også for «piriformis-syndromet».En anden hyppig årsag til iskias smerter er forsnævringer i ryggen. Iskiasnerven kan for eksempel blive afklemt og irriteret af en discus prolaps, hvor en udbulning fra en bruskskive trykker mod nerveroden på den anden siden af bruskskiven.

Skrevet af : Iskiassmerter

Hvad kan man gøre mod iskiassmerter?

Fysioterapi anbefales generelt set til behandling af iskias, fordi der er fokus på at få kroppen bevæget og styrket. Ofte bliver iskias bedre af sig selv med tiden, men med fysioterapi kan du få det til at gå lidt hurtigere.

Hvilke smertestillende er bedst mod iskias?

Du kan få bivirkninger — De mest almindelige bivirkninger ved behandlingen er:

en følelse af varme i kroppen og ansigtethjertebanken og indre urobesvær med at sovepåvirkning af humøretpletblødning eller én kraftig menstruation hos kvindermisfarvning af eller fordybning i hudenforværring af smerter i det område, hvor du er blevet stukket, de første døgn efter lokalbedøvelsens effekt aftager. Du kan tage smertestillende medicin med paracetamol eller ibuprofen mod smerterne.

Hvorfor sætter iskiasnerven sig fast?

Årsager til iskias smerter: — Ved iskias smerter er selve iskias nerven påvirket et eller flere steder på sin vej fra de nederste ryghvirvler i lænden og korsbenet, gennem balden og ned i baglåret og underbenet. Generne opstår på grund af et træk eller tryk på nerven, og ofte er årsagen spændte baldemuskler som følge af fx løb eller andre former for træning, stive og stramme led, slidgigt eller betændelsestilstande.

See also:  Hvor Ofte M Man Tage Panodil?

Kan iskias ses på røntgen?

Røntgen og skanning — Ved svære smerter eller længerevarende iskiassmerter bliver der ofte foretaget en røntgenundersøgelse. Det foretager vi i klinikken. Nogle gange kan det give en forklaring på smerterne. Ind imellem bliver der henvist til opfølgende MR-skanning, fx under mistanke om diskusprolaps i lænden.

Hvordan kommer iskiasnerven i klemme?

En af de hyppige årsager til symptomer fra iskiasnerven er en klemt nerve i lænden. Iskias opstår oftest i forbindelse med at man har ondt i ryggen, hold i ryggen, eller når man får en diskusprolaps, Behandlingen er først og fremmest øvelser som reducerer smerterne og hjælper nervens heling.

Hvordan er det bedst at ligge når man har ondt i lænden?

Smerterne skyder hele vejen fra lænden og ned i benet under knæniveau — Det kan skyldes problemer inde fra rygsøjlen og kan fx være en diskusprolaps. Det samme gælder, hvis du oplever symptomer som ændring af kraft i benet, ændring i følsomheden på huden, en sovende fornemmelse i benet eller stærke skydende smerter ned i benet. Hvor Sidder Iskiasnerven Smerter i lænden betyder ikke nødvendigvis, at du har fået en diskusprolaps. Hvis det er en prolaps, vil du typisk have meget stærke smerter, der stråler hele vejen fra ryggen og ned i benet under knæniveau. Det kan føles rart at komme ned at ligge. Har du sådanne symptomer, bør du undersøges af en læge eller en fysioterapeut.

«Men selv når du har en prolaps og har stærke smerter, er bevægelse vejen frem,» understreger fysioterapeut Heidi Harild Stenfeldt og tilføjer, at langt de fleste patienter får det godt igen. Det tager typisk 4-6 måneder at komme sig helt over en diskusprolaps. Kort sagt fordi mange af os sidder alt for meget,

Først sidder vi på en stol det meste af dagen på vores arbejde, derefter sidder vi i en bil, bus eller tog på vej hjem, og senere sidder vi så igen – først på en spisebordsstol og derefter flere timer i en sofa om aftenen. Det kan vores lænd ikke lide, forklarer fysioterapeut Heidi Harild Stenfeldt.

«Dels lægger selve dét at sidde ned et pres i lænden, dels skader inaktivitet. Kroppen er meget ‘use it or lose it’. Bruger du ikke dine muskler, vil du på et tidspunkt rende ind i problemer, fordi kroppen vil brokke sig over ikke at blive brugt. Du kan ikke gøre op for otte timers inaktivitet ved at træne i fitnesscenter et par gange om ugen.

Der skal mere til for at holde kroppen sund og stærk,» siger fysioterapeuten. Hun tilføjer, at de fleste, der oplever smerter i ryg og lænd, er folk i 30-50-årsalderen – netop den erhvervsaktive alder.15 pct. af dem, der oplever smerter i ryg og lænd, får påvist en specifik årsag til smerterne.

 • Det svarer til, at kun ca.
 • Hver syvende patient reelt får en årsag.
 • Ilde: Sundhedsstyrelsen Det ultrakorte svar er: Bevæg dig.
 • Tidligere rådede man folk med lændesmerter til at gå hjem i seng, men i dag ved man bedre.
 • Langt de fleste rygsmerter reagerer positivt på bevægelse, både på kort og på lang sigt.

Så kom op fra stolen eller sengen, og bevæg dig. Man kan gå en tur i et raskt tempo, men hvis det gør ondt, så kan man blive inden døre og lave øvelser,» siger fysioterapeut Heidi Harild Stenfeldt, der ligeledes anbefaler afstressende åndedrætsøvelser, når lændesmerterne plager dig.

Få øvelser, der lindrer smerter i lænden, her Typisk hjælper det at bevæge sig, men mærk efter, og justér dine bevægelser ud fra dette. «Hvis noget gør ondt, så skru ned for belastningen. Gør det ondt at stå op og bøje rygsøjlen, så kom ned på alle fire, og bevæg rygsøjlen. Hvis dét gør ondt, så læg dig ned på ryggen, og lav bevægelser.

Skru ned for belastningen, hvis det, du har gang i, forværrer din smerte,» understreger fysioterapeut Heidi Harild Stenfeldt. Det kan du tro. Her finder du i alt 10 øvelser, der både lindrer og forebygger lændesmerter. Øvelser mod ondt i lænden Hvor Sidder Iskiasnerven © Jakob Helbig Langt de fleste lændesmerter går over inden for seks uger, og langt de fleste patienter vil få en umiddelbar positiv effekt, hvis de bevæger sig. Ifølge Rigshospitalet gælder det, at jo mere passiv du er på grund af rygsmerter, jo længere tid tager det for dig at komme dig over smerterne.

I meget sjældne tilfælde kan smerter i lænden eller ryggen være tegn på kræft. «Her vil der dog være tale om smerter, der på ingen måde reagerer på behandling. Smerterne reagerer hverken på, at du begynder at bevæge dig, eller at du slapper af. Og smerterne vil typisk også være til stede om natten.

Er det i stedet en diskusprolaps, vil det typisk være rart at komme ned at ligge,» siger fysioterapeut Heidi Harild Stenfeldt og tilføjer, at hun personligt aldrig har oplevet, at en patients rygsmerter skyldtes kræft. Rygsmerter kan være tegn på myelomatose, også kaldet knoglemarvskræft.

Kan man få betændelse i iskiasnerven?

Irritation eller betændelse ved iskiasnerven — Irritation eller betændelse opstår ofte, fordi nerven har for lidt plads, eller fordi der er sket en akut skade såsom en prolaps. Ved betændelse vil det give konstante smerter, mens der ved irritation kan være tidspunkter, hvor smerten ikke kan mærkes.

Du mærker mest smerterne, når du står og går og kan lindres ved at ligge på siden. Der kan også være andre årsager til iskiassmerter såsom graviditet eller slidgigt. Når du har smerter ved iskiasnerven, bør du derfor opsøge en fysioterapeut, så du kan finde frem til årsagen og få det behandlet effektivt.

Hvordan behandles iskiassmerter? er en effektiv behandling. Når du opsøger en fysioterapeut for at finde årsagen til iskiassmerterne, bliver der udarbejdet en handlingsplan, som kan bestå af alt lige fra dyb massage af lænden, bagdelens muskler og baglåret, da det kan lette trykket og være effektivt mod smerterne.

Men, det består som regel også af gode strækøvelser, da det kan være med til at smidiggøre de muskler, der eventuelt lider under en klemt iskiasnerve. Hvilken behandling der skal til, og hvilke øvelser der er fordelagtige for dig at udføre, kommer an på, hvad der ligger til årsag for smerterne. Ofte vil du også blive bedt om at fortsætte med øvelserne, efter smerterne har fortaget sig, da det er med til at forebygge, at smerterne vender tilbage.

: Har du iskiassmerter?

See also:  Hvor Ofte M.Man Tage Panodiler?

Er cykling godt for iskias?

Asymmetrisk bevægelse styrker den nedre del af ryggen — Dine arme og ben hønger sammen med dit torso gennem led og muskler. Når du træder i pedalerne, bruger du ikke kun musklerne i dine ben. De små muskelgrupper i den nedre del af ryggen strækkes og trækkes også sammen.

 1. Dette kan mindske muskelsmerter og forbedre cirkulation.
 2. De skiftende krafter overføres fra dine muskler til din rygsøjle.
 3. Som resultat af dette skabes der også mere blodcirkulation og ernæring til dine muskler.
 4. Din rygsøjle slapper af, og hvirvlerne forbliver, hvor de hører til.
 5. Cykling hjælper også mod iskiassmerter, der ofte opstår ved overbelastning af iskiasnerven.

Med en god cykelposition er cykling godt for din ryg. Hvor Sidder Iskiasnerven Find den perfekte position på cyklen

Hvorfor har jeg ondt i den ene balle?

Årsager til smerter i balle og ben kan skyldes helt lokale overbelastninger i led og muskler pga. fysisk aktivitet. Andre smerter er såkaldte ‘henviste smerter’ fra et andet område såsom lænd, bækken, hofte og knæ. Sidst men ikke mindst kan smerterne skyldes direkte tryk på nerve.

Kan en kiropraktor behandle iskias?

Hvad er iskias? — «Iskias» betegner smerter i ryggen, der stråler ned i balder eller lår, og kan have forskellige årsager. Det er vigtigt at understrege, at iskias i langt de fleste tilfælde er helt godartet, og kan behandles effektivt ved kiropraktor. Nogle af årsagerne til iskias er:

Uspecifikke rygsmerter, med «refererede smerter», Discusrelaterede smerter – diskusprolaps behandling «Slidgigt» i ryggen, med påvirkning af nerverødder eller rygmarv Påvirkning af «perifere» nerver (dvs. ikke i umiddelbar nærhed af rygsøjlen) – f.eks. piriformissyndrom m.v.

YouTube Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device. More videos

Kan man træne nervesmerter væk?

Hvordan skal smerter behandles? — Smerter i muskler og led er noget, som alle kan regne med at opleve på et eller andet tidspunkt i livet. Men hvordan behandler man smerterne bedst? Mange er sikkert tilbøjelige til at svare, at det bedste man kan gøre er at holde kroppen i ro, så den får tid til at hele de smertefulde muskler og led.

 1. Ikke desto mindre har forskning dokumenteret, at det er aktiv fysisk træning, som har den bedste effekt på langt sigt.
 2. Det kan virke overraskende, men faktisk gælder det om at starte på træningen, mens man stadigvæk har smerter.
 3. Forholder man sig passiv, risikerer man, at de smertefulde muskler og led stivner, bliver mindre fleksible, og mister deres styrke.

Træning hjælper ved at stimulere kroppens skadede væv til at hele på den hurtigste og bedst mulige måde. Derfor er det selvfølgelig stadigvæk vigtigt at være opmærksom på sine smerter. Har man skader i muskler og led, er det naturligt at føle smerte ved træning.

Hvordan løsner man en nerve i ryggen?

Hvad kan jeg selv gøre ved hekseskud eller andre smerter i ryggen ? — Begrebet aktiv hvile er generelt godt dækkende for hvordan vi bør håndtere vores smerter i ryggen. Det med bare at lægge sig ned og vente på det går væk er sjældent fordrende for at smerterne i lænden eller ryggen forsvinder hurtigere.

 1. Ryggen har godt af bevægelse for at blive løsnet op og selvom jagende og smerterne føles farlige kan ryggen godt holde til det og går ikke i stykker.
 2. Bevægelse inden for smertegrænsen (aktiv hvile) er derimod med til at hjælpe smerterne væk hurtigere.
 3. Og sammen med manuel behandling og øvelser kan det gøre markant forskel i hvor hurtigt du som patient er ovenpå igen efter rygsmerter.

De fleste vil dog opleve markant bedring allerede efter første besøg hos kiropraktor, men ikke to tilstande og årsager til smerter er ens. Din Kiropraktor er uddannet til at undersøge, behandle og vejlede dig ved smerter i ryggen og kan hjælpe dig hurtigst muligt tilbage til normal hverdag igen.

 1. Generelt er det godt at begrænse at sidde for meget når man har ondt i ryggen – dette giver dog oftest sig selv da mange har gener herved.
 2. Forsøg at lægge kortere perioder af gangen og kom op og igang igen – tilbage til begrebet aktiv hvile.
 3. Mange kan godt lide at ligge med en pude under knæene når de har ondt ryggen især i lænden, og eventuelt støttet op i ryggen, således at man ligger med bøjede knæ og hofter i en afslappet position.

Når man alligevel ligge så forsøg at lav små øvelser hvorved knæene lægges ned mod underlaget (køres fra side til side) inden for smerte og genegrænsen. Forsøg tillige at spænde mave og rygsmuskulaturen (Core-muskaturen) op uden at bevæge sig – dette har ofte en midlertidig lindring for mange.

Kan iskias give smerter i lysken?

Hvad skyldes iskias-smerter ? — I langt de fleste tilfælde skyldes iskias smerter i led og/eller muskler. Symptomerne vil så typisk ændres afhængigt af hvilke bevægelse man laver, eller hvilke stillinger man er i- fx lette når man går og forværres når man sidder.

I meget sjældne tilfælde kan årsagen fx være infektion, kræft eller en blodprop i benet. De almindeligste ledproblemer er fastlåsninger i lænden eller SI leddene- de led der findes på højre og venstre side af korsbenet under lænden. Andre gange er hofte eller knæ involveret. Diskusprolaps, eller forstadier til prolaps, i lænden kan også ofte give iskiassmerter- så er smerterne tit værre i ben end i lænd.

Det kan forsnævring i lænden som påvirker rygmarven eller nerven der forlader ryggen også. Det kaldes en stenose og ses mest hos mennesker over 50.

Muskelspændinger i lænd eller balle kan også påvirke iskiasnerven, så man får symptomer ned i benet.I mange tilfælde skyldes iskias-smerter en kombination af problemer i flere forskellige led og muskler.

See also:  Hvor Meget M Man Tjene Som Pensionist?

Hvordan føles det? Det man føler afhænger af hvorfra symptomerne kommer. Her er en række almindelige årsager. Iskiasnerve symptomer fra en diskusprolaps Mindst 35% af alle raske personer har en diskusprolaps uden at mærke noget som helst til det. Hvis en diskusprolaps giver symptomer, afhænger symptomerne af hvilke nerverødder den trykker på eller irriterer.

Er der f.eks. tale om en diskusprolaps i lænden, der trykker på den første korsbensnerve på højre side, vil det typisk medføre at refleksen i højre hæl er væk, følesansen på ydersiden af højre fod er nedsat, og det kan være svært at komme op på tæerne på højre fod på grund af kraftnedsættelse i lægmusklerne, samt smerter i lænd, balle og ben.

Tit oplever man en isnenede, brændende, prikkende eller sovende fornemmelse. Hvis det er mere alvorligt, kan der optræde lammelser og følelsesløshed og manglende kontrol over vandladning og afføring. Symptomer fra et SI led En typisk patient med smerter fra et SI led halter når han skal gå.

Når han skal sidde, har han mere vægt på den ene balde en den anden. På den måde bliver det S-I led der giver symptomer aflastet. Når man spørger hvor det gør ondt, peger han direkte på den ene S-I led og nogle gange også frem i lysken, ned over balden eller på låret i samme side. Smerterne strækker sig sjældent længere ned end knæet.

De forværres når han skal gå op ad trappe eller rejser sig fra en stol efter at have siddet i længere tid. Benet føles nogle gange tungt eller svagt. Iskiasnerve symptomer fra forsnævring i lænden Forsnævring i lænden som påvirker rygmarven eller nerven der forlader ryggen medfører tit en følelse at træthed og svaghed i ryg og især ben.

 • Der kan også være føleforstyrrelser, nedsat muskelkraft og smerter i benene.
 • Symptomerne forværres, når man har gået og aftager igen efter man har holdt hvil.
 • Det kan også være tilfældet ved kredsløbsforstyrrelser i benene, men de forværres når man cykler- det gør de ikke ved forsnævring i lænden.
 • Symptomer fra et hofteled Fungerer samspillet mellem muskler og hofteled ikke som det bør, vil det ofte gøre ondt, når man går (især på hårdt underlag), når man skal stå i længere tid og når man ligger på den dårlige hofte.

Ellers lindrer det at ligge. Smerten føles tit i lænden eller hoften og stråler nogle gange ned i lyske og lår til knæet. Undertiden er der kun smerter i lænd eller knæ! Symptomer fra knæet Symptomer fra knæet kan trække både højere op og længere ned i benet.

 • De forværres ofte, når man sidder i hug, går på trapper eller rejser sig efter at have siddet længe.
 • Det er generelt godt for knæene at cykle og svømme.
 • Symptomer fra piriformis-musklen Piriformis musklen (den pæreformede muskel) strækker sig fra forsiden af korsbenet, bagest i bækkenet under lænden, gennem bækkenet til det store knoglefremspring øverst og yderst på lårbenet.

På sin vej gennem bækkenet passerer den iskiasnerven på nært hold og irriterer den nogle gange. Det kan fører til symptomer der ligner dem der kan komme fra underliv, urinveje eller tarm. Ofte vil der være iskiaslignende smerter ned i benet, evt. med en sovende fornemmelse eller nedsat følsomhed.

 1. Symptomerne vil næsten altid føles omkring balle, hofte og SI led.
 2. Tit føles det også på bagsiden af lår, læg og hæl.
 3. Det kan være svært at skelne mellem symptomer der stammer fra piriformis.
 4. Og de, der stammer fra en diskus i lænden.
 5. Vi har en piriformis muskel i hver side.
 6. Symptomer fra psoas-musklen Psoas-musklen strækker sig fra det nederste af brysthvirvelsøjlen og hele lænden ned gennem bughulen til lårbenet.

Vi har en psoas-muskel i hver side. Smerter fra psoas vil oftest mærkes i lysken, men kan også stråle ud til lænd og korsben, til underliv eller ned foran på låret. smerterne bliver ofte værre, når man går på trapper. Iskias-smerte behandling Det primære er altid, når det er muligt, at koncentrere sig om at behandle årsagen og ikke kun symptomet.

eller andre manuelle teknikker med øvelser

Bcare arbejder med kropsholdninger, hvilket også har stor betydning for iskiasnerverne, idet en skæv kropsholdning kan være med til at udløse iskias-smerter. : Iskias smertebehandling i Horsens

Hvad er symptomer på diskusprolaps i lænden?

Symptomer på diskusprolaps Diskusprolap- ser i lænden giver ofte stikkende, brændende og jagende smerter ned i benet. Du vil også kunne mærke en prikkende og sovende fornemmelse, eller du kan have nedsat følsomhed i huden på benet. Nogle får nedsat kraft i musklerne i benet.

Hvad er symptomer på diskusprolaps i lænden?

Symptomer på diskusprolaps Diskusprolap- ser i lænden giver ofte stikkende, brændende og jagende smerter ned i benet. Du vil også kunne mærke en prikkende og sovende fornemmelse, eller du kan have nedsat følsomhed i huden på benet. Nogle får nedsat kraft i musklerne i benet.

Hvorfor sætter iskiasnerven sig fast?

Årsager til iskias smerter: — Ved iskias smerter er selve iskias nerven påvirket et eller flere steder på sin vej fra de nederste ryghvirvler i lænden og korsbenet, gennem balden og ned i baglåret og underbenet. Generne opstår på grund af et træk eller tryk på nerven, og ofte er årsagen spændte baldemuskler som følge af fx løb eller andre former for træning, stive og stramme led, slidgigt eller betændelsestilstande.

Kan iskias ses på røntgen?

Røntgen og skanning — Ved svære smerter eller længerevarende iskiassmerter bliver der ofte foretaget en røntgenundersøgelse. Det foretager vi i klinikken. Nogle gange kan det give en forklaring på smerterne. Ind imellem bliver der henvist til opfølgende MR-skanning, fx under mistanke om diskusprolaps i lænden.

Hvordan løber iskiasnerven?

Iskias. Iskiasnerven (nervus ischiadicus) er kroppens længste nerve og består af nervefibre, der har sine rødder i den nedre lænderyg og øvre del af bækkenet. Herfra løber den ned gennem bagsiden af låret og forgrener sig undervejs. Man har både en iskiasnerve i højre og venstre ben.