Hvor Meget SVn Skal Man Have?

Hvor Meget SVn Skal Man Have
Sov tilstrækkeligt En måde at sikre dig at få nok dyb søvn er at få nok søvn i det hele taget. Vores søvnbehov er individuelt og svinger mellem ca.6 og 9 timer for voksne – med et snit på 7,5 timer. Generelt falder vores søvnbehov med alderen.

Hvor mange timers dyb søvn skal man have?

Hvad er søvn? — For at vi bedre kan forstå, hvorfor søvn er så vigtigt, er det vigtigt at vide, hvad søvn egentlig er. Ifølge søvn-ekspert Mikael Rasmussen er søvn en bevidsthedstilstand, der er meget forskellig fra at være vågen. Søvn er en anabolsk opbyggende tilstand, hvor kroppen restituerer og genopbygger, så kroppen og hjernen kan fungere optimalt. Søvnstadierne Det første, der sker, når du falder i søvn, er at dit stofskiftesystem, din kropstemperatur og din muskeltonus nedsættes, så du ikke har brug for så meget stimulans. Kort tid efter du falder i søvn, rammer du ifølge Rasmussen den dybe søvn.

 • Det er en vigtig del af søvnen, som hjernen altid vil forsøge at få først.
 • Her sker den fysiske restitution, mens der frigives væksthormon, og så vaskes hjernen ren.
 • Afhængig af din alder, så bruger du cirka to timer i dyb søvn, hvis du er mellem 20 og 30 år.
 • Jo ældre du bliver, jo kortere bliver den dybe søvn.

Børn har brug for meget dyb søvn, for de skal have frigivet meget væksthormon – det skal ældre mennesker ikke. Så den dybe søvn bliver nedsat jo ældre du bliver. For et barn fylder den dybe søvn meget mere end de to timer, som et ungt menneske oplever.

Udover den dybe søvn, kommer du også igennem søvnstadiet Rapid Eye Movement ( REM ) søvnen, som vi også kender som drømmesøvnen. I løbet af disse cirka to timer, vil vi opleve, at vi drømmer. Resten af tiden bliver udfyldt af overfladisk søvn. Disse stadier gennemgår man i løbet af natten med halvanden times varighed.

Her består den første del af natten af meget dyb søvn og så kommer der mere og mere drømmesøvn og overfladisk søvn, siger Rasmussen.

Hvor meget skal ældre mennesker sove?

Forskere fra et engelsk universitet har fundet ud af, at ældre mennesker (folk over 50 år) rent faktisk har brug for 43 minutters mindre søvn end folk, der er midt i tyverne. I gennemsnit sov de ældre mennesker lidt over 6,5 timer hver nat, imens den yngre testgruppe havde en nattesøvn tættere på de 8 timer.

Er 10 timers søvn for meget?

Så meget søvn skal man have: — Søvn-tabellen viser, hvor meget vi i snit har brug for at sove, for at få restitueret kroppen og renset ud i hjernen, så vi føler os friske og veludhvilede dagen efter. Individuelle behov kan gøre, at ned til 6 timer og op til 10 timers søvn kan være passende, men mindre end 6 timer og mere end 10 timer anbefales ikke.

Hvilket søvnstadie er vigtigst?

Stadie 4: REM-søvn — I lang tid var der en holdning blandt søvnforskere om, at det var den dybe søvn, der var vigtigst for dig. I dag mener de fleste dog, at REM-søvnen er mindst lige så vigtig for dig. På det søvnstadie er det som om, at din krop vågner op, selvom du stadig sover.

 • Din hjerneaktivitet bliver næsten, som når du er vågen, dit åndedræt bliver uregelmæssigt, og dit blodtryk hurtigere.
 • Fordi du ikke sover så dybt, gør det, at du er nemmere at vække i det fjerde søvnstadie.
 • Selvom du kan drømme i alle søvnstadier, drømmer du særligt meget under REM-søvnen.
 • Du vil også i højere grad kunne huske dine drømme i den fase.

Forskerne mener, at drømmene enten er hjernens måde at rydde op på, eller dens måde at bearbejde indtryk fra tidligere og gøre sig klar til en ny dag. Det er derfor, denne form for søvn er så vigtig.

Hvad er bedst REM eller dyb søvn?

Søvnstadier — Under søvn ændres hjerneaktiviteten betragteligt. Søvneksperter taler om forskellige søvnstadier. Disse stadier kan måles ved EEG (elektro-encephalo-gram), hvor man sætter små elektroder på hovedet og registrerer hjernens elektriske aktivitet.

Forandringerne i EEG’et sker gradvis, men man skelner mellem i alt fem forskellige faser. Søvnen i de første fire faser, kaldes non-REMsøvn. Stadium 1 er døs. Stadium 2 er let søvn. Stadium 3 og 4 (eller N3) kaldes dyb søvn eller slow-wave-søvn, fordi de elektriske bølger i EEG’et bliver gradvis langsommere.

Samtidig bliver personen mere afslappet og sover dybere. Særligt den dybeste del af denne søvn (deltasøvnen) bliver regnet som vigtig, for at kunne fungere godt næste dag. Denne søvn har vi mest af tidligt på natten. Efter cirka halvanden time begynder den femte søvnfase, som kaldes REM-fasen. I denne fase er hjernebølgene næsten, som når man er vågen, men alle kroppens muskler er fuldstændigt afslappede. Ydermere ses hurtige øjenbevægelser i dette søvnstadie (REM står for Rapid Eye Movement). De fleste drømme findes i REM søvnfasen, men man kan også drømme i de øvrige søvnfaser. Hidtil har man ment, at REM-søvn ikke har lige så stor betydning som den dybe søvn, men nyere forskning tyder på, at REM-søvnen spiller en vigtig rolle for hjernens opbygning, indlæring og hukommelse.

Hvor mange gange er det normalt at vågne om natten?

Vågnet Du om Natten? Få Styr på Din Søvn med Vores Guide Det er helt normalt at vågne i løbet af natten. Ofte vil det ske helt uden, at du opdager det, fordi du falder så hurtigt i søvn igen. Men hvis du vågner og har svært ved at falde i søvn, kan det være voldsomt generende.

 1. Omkring hver tredje dansker oplever ofte problemer med søvnbesvær.
 2. I de milde tilfælde er det irriterende og kan gøre dig træt og uoplagt dagen efter.
 3. I de slemme og længerevarende tilfælde kan det have alvorlige konsekvenser for dit helbred og være enormt generende for din dagligdag.
 4. Op mod 30-40 procent af alle danskere har ofte svært ved at falde i søvn, oplever at vågne for tidligt eller vågner om natten uden at kunne falde i søvn igen.10-15 procent har mere alvorlige problemer med deres søvn.

Her er der tale om såkaldt «insomni». Uanset hvilken kategori du falder i, er der gode grunde til at tage din søvn seriøst og gøre en indsats for at forbedre den.

Hvorfor vågner jeg på samme tid hver nat?

HVORFOR VÅGNER JEG ALTID PÅ SAMME TIDSPUNKT? — Måske vågner du ALTID på et bestemt tidspunkt om natten — uanset om det er varmt eller ej. Så kan der være god grund til at kigge lidt nærmere på, hvad det tidspunkt betyder. I Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) er døgnet, ligesom året, opdelt i forskellige intervaller af to timer, som hver er knyttet til et organ og specifikke følelser.

Eksempelvis er lungerne mest aktive i perioden fra kl.3 til kl.5, mens blæren er den mindst aktive. Fordi krop, sind og følelsesliv er uadskillelige i TCM, påvirker den fysisk aktivitet din psyke og omvendt. Er der disharmoni i kroppen, dit energisystem, vil det påvirke dit sind og altså også din søvn.

Vågner du altid på det samme tidspunkt om natten, kan det såkaldte meridian-ur altså fortælle noget om, hvad det er, din krop forsøger at fortælle dig. Vågner du for eksempel mellem kl.23 og 1 har det noget at gøre med din galdeblære. Fysisk arbejder den med at nedbryde fedt, og derfor kan du hjælpe galdeblæren ved at skære ned på dit indtag af fedt og/eller spise mere sundt fedt (eksempelvis fra avokado, nødder og fisk).

På et mentalt og følelsesmæssigt plan relatere galdeblæren til din evne til at give slip på følelser som vrede, bitterhed og jalousi. Det vil derfor være gavnligt for dig at reflektere over dine relationer og forløse eventuelle negative blokeringer i dit energisystem. I det næste interval, mellem kl.1 og kl.3 er det din lever, der er mest aktiv.

Leveren er ansvarlig for at afgifte dit system både fysisk og mentalt hver nat. Vågner du i dette tidsrum kan det derfor både skyldes usund kost, stort alkoholindtag og/eller uforløst vrede eller højt stressniveau. Sørg derfor for at få ro på inden sengetid, undgå stimulanser som kaffe og andet, der aktiverer din krop mere end højest nødvendigt, og spis ikke efter kl.19.

 • I CM anbefales det alle at faste 12 timer hver dag for at give plads til fordøjelsen ~ fysisk og mentalt ~ eksempelvis fra kl.19 til kl.7 næste morgen.
 • Vågner du mellem kl.3 og kl.5 er det dine lunger, der gerne vil fortælle dig noget.
 • Lungers fysiske funktion er knyttet til din vejrtrækning, og forstyrrelser i din søvn på dette tidspunkt af natten kan derfor relatere sig til din evne til at tage en god, lang, dyb vejrtrækning — eller på et mere mentalt plan: din evne til at tage livet ind.

Lungerne knytter sig også til følelser som stor sorg og depression. Det kan være en hjælp at lave pranayama (åndedrætsøvelser) inden sengetid, meditere eller lave yoga for at forbedre din lungekapacitet. Hvis du er i sorg og har brug for hjælpe til at rumme og acceptere sorgen, kan det også være, du skal få hjælp af en sorgterapeut,

Min erfaring er, at det er super effektfuldt at integrere kropsligt arbejde i sorgarbejdet (eksempelvis åndedrætsøvelser, specifikke yogastillinger og traumeforløsende bevægelse), og at det hurtigt smitter positivt af på søvnen. Ifølge TCM er det næste interval mellem kl.5 og kl.7 et rigtig godt tidspunkt at stå op på og begynde dagen med et stort glas vand — gerne halvt koldt og halvt kogt med en presset citron i.

Tidsrummet er forbundet med din tyktarm, som har det allerbedst, når vi sørger for at holde os hydreret og spise godt med fibre. Tyktarmens job er nemlig at komme af med alt det energi, vores system ikke kan bruge — og det bliver nemmere, når vi har fået væske og fibre nok.

På det følelsesmæssige plan er tyktarmen i ubalance forbundet med en følelse af at sidde fast. Vågner du, før du skal, i dette tidsrum, kan du prøve at slippe de negative følelser, der hindrer dig i at bevæge dig væk fra jobbet, forholdet, eller hvad det end er, du sidder fast i. Også her kan det være styrkende at have en støttende hånd i ryggen i processen,

Resten af døgnet er selvfølgelig også delt op i intervaller af to timer, og det kan være en støtte at kende til hele meridian-uret, som det bliver kaldt, hvis du kæmper med at finde en god hverdagsrytme. Vil du vide mere, er du altid velkommen til at booke en coachingsession hos mig, hvor TCM blot er et af de værktøjer, jeg bruger.

Hvorfor bliver man træt når man bliver ældre?

3. Lavt testosteron er ofte årsagen til træthed — Normale testosteronniveauer er vigtige for at opretholde både mental og fysisk ydeevne. Men efterhånden som vi bliver ældre, begynder kroppen at producere mindre testosteron. Det kan føre til en følelse af træthed og udmattelse. Læs også: Manglende energi og overskud? 8 tips til at få mere energi Symptomer på lavt testosteron:

Reduceret energi og udholdenhed Irritabilitet Depression Koncentrationsbesvær Mindre hårvækst Reduceret muskelmasse Erektionsproblemer

Hvor Meget SVn Skal Man Have Testosteron falder med alderen. Det kan være en årsag til træthed hos mænd

Hvornår er det bedst at sove?

Regn din sengetid ud — Rent teknisk betyder det, at hvis du eksempelvis skal op klokken 6.30, så vil tidspunkterne 22.46 og 00.16 være optimale tidspunkter at falde i søvn på. Hvis du skal op klokken 7:00, vil klokken 23.16 eller klokken 00.46 være gode tidspunkter at gå til ro.

See also:  Hvor Mange Ml Er En Liter?

Hvorfor er jeg træt efter 8 timers søvn?

Træt hele tiden? — Sover du i nærheden af otte timer om natten, men føler dig stadigvæk træt hele tiden? Det findes der formentligt en god forklaring på. Det er nemlig ikke kun søvn, der påvirker, om du konstant er træt eller ej. Faktorer som koffeinindtag, træning og afslapning påvirker også dit daglige energiniveau.

Er det sundt at sove mere end 8 timer?

Kan man sove for meget? Men de fleste har formentlig prøvet at vågne op trætte og groggy efter en lang nats søvn, hvor alle forudsætninger har været til stede for, at man skulle være frisk og udhvilet. Betyder det, at man rent faktisk ? Så meget skal du sove Generelt siger man, at voksne mennesker i gennemsnit skal sove mellem syv og ni timer.

Mindre søvn i en længere periode kan udløse alt fra depression, hjerte-kar-problemer og overvægt, men hvad der måske er overraskende for mange er, at mere end ni timers søvn hver nat gennem længere tid ligeledes kan være skadeligt. Det kan blandt andet forkorte ens livslængde og øge risikoen for diabetes.

Hvorfor sover nogen mere end andre? Folk, der sover meget, er dovne. Det er ofte antagelsen, men det er faktisk ikke (altid) rigtigt. Vi kender sikkert alle sammen en teenager, der kun er vågen, når der skal spises eller festes. Her ville det være fristende at kalde det ungdomssløvsind eller, slet og ret, dovenskab, men faktum er, at mange teenagere sover meget, fordi der sker så mange forandringer i kroppen, hvilket kan opleves trættende.

 • Ofte skyldes teenagernes store søvnbehov imidlertid også, at de ofte vender op og ned på døgnrytmen, hvilket kan virke forstyrrende på søvnmønsteret og gøre en mere træt.
 • Men er du ikke teenager, og sover du mere end gennemsnittet, kan det groft sagt skyldes to ting: medicinske årsager eller (dårlig) vane.

Oversovning — medicinske årsager Oplever du at være enormt træt og have trang til at sove meget i løbet af dagen, kan det skyldes flere forskellige fysiologiske ting, som fx hjertesygdomme, cancer og blodmangel. Psykisk sygdom kan også være en medvirkende faktor.

Men det kan også være, at du lider af hypersomni – ‘oversovning’ – en tilstand, der gør, at man føler sig ekstremt træt i løbet af dagen, men ikke bliver frisk på trods af gentagne lure, som fx ved søvnapnø og narkolepsi. Nogle af bivirkningerne ved hypersomni er angstsymptomer, lavt energiniveau og hukommelsesproblemer, og det anslås, at ca.3-5 % af den danske befolkning har lidelsen.

Har du mistanke om at din oversovning skyldes et medicinsk problem, bør du altid kontakte din egen læge. Oversovning — dårlig vane Det er naturligvis ikke alle, der sover meget, der kan få en diagnose af den ene eller den anden slags. Nogle gange kan man have lyst til at sove i dagevis – fx efter indtagelse af rusmidler.

 1. Andre gange kan man bare være træt og ikke have lyst til at stå op til koldt og gråt vejr og en måske indholdsløs hverdag.
 2. Der er da heller ikke noget i vejen for at sove meget, så længe det er en afgrænset periode.
 3. Men bliver det noget vedvarende, er der grund til at gøre noget ved det, og ofte er det faktisk ‘bare’ et spørgsmål om at bryde vanen.

Læs også: 7 gode råd til at undgå at sove for meget Stå op på det samme tidspunkt hver dag – også i weekenden.

Planlæg den kommende dag, så du ved, hvad du skal, når du står op. Sørg for, at vækkeuret ringer, når du har sovet ca.8 timer (og alliér dig med nogen, der kan vække dig, hvis du ignorerer vækkeuret). Opfind en morgenrutine. Når den sidder fast, vil din krop nærmest automatisk stå op for at udføre den. Stå op, og gå i gang med, et eller andet. Gå en tur, tag opvasken, sving støvsugeren eller noget andet, hvor du bevæger dig, så kroppen vågner. Spis sundt, og sørg for at drikke vand nok i løbet af dagen. Dehydrering kan nemlig gøre dig træt. Motionér jævnligt – en sund krop afføder som regel sunde sovevaner. NB! Ingen hård motion lige før sengetid, da det kan påvirke din evne til at falde i søvn.

Søvn handler dog ikke kun om kvantitet, men også om kvalitet. Hvad enten du sover for meget, for lidt eller lige tilpas så skal du have en god seng at sove i. Hos Drømmeland er vi eksperter i at finde lige præcis den seng der opfylder dine ønsker og behov. Kilder: illvid.dkwww.webmd.boots.com www.wikihow.com : Kan man sove for meget?

Kan man sove sig træt?

Jamen jeg sover jo bare længe engang i mellem? — Selvom det bare er en gang imellem, at man tager en ekstra lang skraber, kan det faktisk stadig have konsekvenser. En af dem er, at man kan ende med at være mere træt end ellers. Mange af os kender sikkert følelsen af at være lidt groggy og træt, når man har sovet længere, end man plejer.

 1. Men det er der en god forklaring på.
 2. Mens man sover, gennemgår kroppen nogle søvnstadier, hvor nogle er let søvn, og andre er meget dyb søvn.
 3. Hvis man sover nogenlunde lige lang tid hver nat, «timer» kroppen det, så man vågner fra de lette stadier.
 4. Men sover man længere end normalt, er der større risiko for at vågne fra de dybe stadier.

Det er ikke farligt men kan føre til, at man er lidt ved siden af sig selv, når man står op. Ofte kan du have en følelse af, at det tager noget tid, inden du føler dig helt frisk og klar i hovedet.

Er det godt at sove til middag?

Dit hjerte har godt af en lur — For lidt søvn kan have en negativ effekt på vores hjerte-sundhed. Et studie fra Havard viser da også, at de forsøgspersoner, der sov middagslur cirka en halv time 3 gange om ugen, havde mindre risiko for at blive ramt af hjerte-kar-sygdomme senere i livet.

Hvordan måler Apple Watch søvn?

Page 4 — Du kan bruge appen Søvn på Apple Watch til at oprette tidsplaner for sengetid, så du nemmere kan nå dine søvnmål. Tag uret på, når du går i seng – så kan Apple Watch holde styr på din søvn. Når du vågner, kan du åbne appen Søvn for at finde ud af, hvor meget søvn du har fået, og se dit søvnmønster de sidste 14 dage. Hvor Meget SVn Skal Man Have Du kan lave flere planer – for eksempel en til hverdage og en anden til weekender. For hver plan kan du indstille følgende:

 • Et søvnmål (hvor mange timers søvn du vil have)
 • Hvornår du vil gå i seng og stå op
 • En alarmlyd til at vække dig
 • Hvornår søvnfunktion, som begrænser distraktioner, før du går i seng og beskytter din søvn, når du er gået i seng, skal slås til
 • Søvnregistrering, som bruger din bevægelse til at registrere søvn, når søvnfunktion er slået til for Apple Watch, og du har uret på, når du går i seng

Tip: Slut søvnfunktion ved først at dreje Digital Crown for at låse op. Skub derefter opad for at åbne Kontrolcenter, og tryk på,

 1. Åbn appen Søvn på dit Apple Watch.
 2. Følg instruktionerne på skærmen.

Du kan også åbne appen Sundhed på iPhone, trykke på Browse, trykke på Søvn, og derefter trykke på Gå i gang (under Indstil søvn). Hvor Meget SVn Skal Man Have

 1. Åbn appen Søvn på dit Apple Watch.
 2. Tryk på din aktuelle sengetid.
 3. Du kan indstille en ny vækningstid ved at trykke på vækningstiden, dreje på Digital Crown for at indstille en ny tid og derefter trykke på Indstil. Hvis du ikke ønsker, at Apple Watch vækker dig om morgenen, skal du slå Alarm fra.

Ændringerne gælder kun for din næste vækningsalarm, hvorefter den normale plan genoptages. Bemærk: Du kan også slå den næste vækningsalarm fra i appen Alarmer, Du skal bare trykke på alarmen, der vises under Søvn | Vågn op, og derefter trykke på Spring over i aften.

 1. Åbn appen Søvn på dit Apple Watch.
 2. Tryk på Komplet tidsplan, og gør derefter et af følgende:
  • Rediger en søvnplan: Tryk på den aktuelle plan.
  • Tilføj en søvnplan: Tryk på Tilføj ekstra søvnplan.
  • Rediger dit søvnmål: Tryk på Søvnmål, og indstil derefter, hvor længe du ønsker at sove.
  • Rediger afslapningstid: Tryk på Afslapning, og indstil derefter, hvor længe du ønsker, at søvnfunktion skal være aktiv før sengetid. Søvnfunktion slås til i afslapningsperioden for at reducere distraktioner før din planlagte sengetid. Søvnfunktion slukker for urets skærm og slår Forstyr ikke til.
 3. Gør et af følgende:
  • Indstil dagene i planen: Tryk på din plan, og tryk derefter på området under Aktiv. Vælg dage, og tryk derefter på OK.
  • Juster din vågne tid og sengetid. Tryk på Vågn op eller Sengetid, drej på Digital Crown for at indstille et nyt tidspunkt, og tryk derefter på Indstil.
  • Indstil alarmmulighederne: Slå Alarm til eller fra, og tryk på Lyd for at vælge en alarmlyd.
  • Fjern eller annuller en søvnplan: Tryk på Slet søvnplan (nederst på skærmen) for at fjerne en eksisterende plan, eller tryk på Annuller (øverst på skærmen) for at annullere oprettelse af en ny.
 1. Åbn appen Indstillinger på dit Apple Watch.
 2. Tryk på Søvn, og slå derefter følgende indstillinger til eller fra:
  • Søvnfunktion: Søvnfunktion forenkler den låste skærm på det planlagte tidspunkt for afslapning. Søvnfunktion slås som standard automatisk til. Hvis du vil styre søvnfunktion manuelt i Kontrolcenter, skal du trykke på Søvnfunktion og derefter slå denne funktion fra manuelt.
  • Vis tidspunkt: Vis dato og tid på din iPhone og Apple Watch under søvnfunktion. Tryk på Søvnfunktion for at slå det til eller fra.
  • Søvnregistrering: Når denne indstilling er slået til, registrerer Apple Watch din søvn og føjer søvndata til appen Sundhed på din iPhone.
  • Påmindelser om opladning: Apple Watch kan minde dig om at oplade før din afslapningstid og give dig besked, når uret er helt opladet.
  • Bliv vækket af haptisk prikken: Hold en finger nederst på skærmen, skub opad for at åbne Kontrolcenter, og tryk derefter på for at slå lydløs funktion til. Apple Watch vækker dig med prik, men ingen hørbar alarm.

Du kan også ændre disse og andre søvnindstillinger på din iPhone. Åbn appen Sundhed på iPhone, tryk på Browse, og gå til Søvn > Indstillinger.

 1. Åbn appen Søvn på dit Apple Watch.
 2. Rul ned for at se, hvor meget søvn du fik natten før, og dit gennemsnitlige søvnniveau de sidste 14 dage.

Du kan se din søvnhistorik på iPhone ved at åbne appen Sundhed på iPhone, trykke på Browse og derefter trykke på Søvn. Du kan få flere oplysninger om Søvn på iPhone i,

Hvor lang tid er en drøm?

Drømmesøvnens fysiologi, REM-søvn og NREM-søvn — I 1953 opdagede den amerikanske læge Eugene Aserinsky og søvnforskeren Nathaniel Kleitman, at spædbørn og voksne forsøgspersoner med regelmæssige mellemrum foretog hurtige øjenbevægelser, mens de sov. Disse tidsrum, som blev kaldt for REM-søvn (Rapid Eye Movement), viste sig at optræde samtidig med de søvnfaser, hvor vi drømmer.

 1. Aserinsky og Kleitmans opdagelse indledte en eksperimentel fase i drømmeforskningens historie.
 2. I drømmefaserne er hjerneaktiviteten mere intens end i andre søvnfaser og ligger tæt på en vågen tilstand i alarmberedskab.
 3. Heftig impulsaktivitet kaldet PGO-bølger, som kan registreres ved elektroencefalografi, løber gennem centralnervesystemet samtidig med de hurtige øjenbevægelser.
See also:  Hvor Mange Kalorier ForbrNder Man Om Dagen?

Hjerterytmen, pulsen, blodtrykket og åndedrættet er uregelmæssigt. Mænd har undertiden erektion under REM-søvnen. Mekanismer til regulering af søvn og vågentilstanden er udviklede allerede ca.6 1 / 2 mdr. efter undfangelsen. Nyfødte sover 16 timer i døgnet og drømmer i 8 timer; 7 1 / 2 mdr.

 1. Gamle fostre drømmer muligvis 18-20 timer i døgnet.
 2. Voksne drømmer gennemsnitlig 2 timer pr. nat.
 3. Hos ældre falder drømmemængden lidt.
 4. Der er fire stadier på vejen fra vågentilstand til dyb søvn.
 5. REM-søvn er nærmest tærsklen til vågentilstanden.
 6. Hver nat gennemløbes de fire stadier fire til seks gange, og hvert kredsløb er af ca.90 minutters varighed.

Under indsovningen har man en drøm af fem til ti minutters længde, den næste drøm er lidt længere og så fremdeles indtil nattens sidste drøm, som kan vare 30-40 minutter. Også i perioderne mellem REM-faserne, kaldet NREM (non-REM), er der mental aktivitet, men den er ikke så billedrig og emotionel som drømme.

Søvngængeri og talen i søvne foregår ikke i drømme, men i NREM-faser. I NREM-faserne foregår hjernens elektriske aktivitet i store sammenhængende bølger, fordi nervecellerne sender impulser i takt. I både drøm og vågentilstand er impulsmønstret livligere og ude af takt. Dette tages af nogle som udtryk for, at drøm og vågentilstand har mere informationsbehandling at varetage.

Da REM-søvn er anstrengende, fremkalder den muligvis en udmattelse. Mange mennesker kender dette fænomen, når de sover længe i weekenden. Hovedparten af vore drømme er i farver. Drømme er vanskelige at huske; ved opvågnen glemmes 90% af dem inden for de første fem minutter.

Kan man sove uden REM søvn?

Hvor Meget SVn Skal Man Have DYB SØVN Bliver du vækket, mens du er i den dybe del af søvnen, vil du typisk være mere groggy bagefter. © iStock Vågner du op efter otte timer på langs uden at føle dig veludhvilet? Eller sover du generelt for lidt? Så kan det meget vel være, at du ikke får nok dyb søvn,

 • Men hvad er den dybe søvn egentlig for en størrelse? Og hvor meget dyb søvn har vi brug for? Få svar på alle dine spørgsmål om dyb søvn her.
 • Når du sover, gennemgår du fire søvnfaser, hvoraf dyb søvn er én af dem.
 • De fire faser bevæger sig fra let søvn til gradvis dybere søvn til REM-søvn og kører i ring 4-6 gange i løbet af natten, afhængigt af hvor længe du sover.

Tilsammen varer de fire faser 90-110 minutter, men sammensætningen af faser varierer i løbet af natten. Først på natten er søvnen således domineret af den dybe søvn, men jo tættere på morgenen, du kommer, jo mere vil REM-søvnen, også kaldet drømmesøvnen, fylde.

Som hovedregel skal 10-25 pct. af søvnen bestå af dyb søvn for voksne. Det svarer til omkring 1-2 timers dyb søvn på en gennemsnitlig nat, afhængigt af hvor længe du sover. ( Se skema over dyb søvn ) Ligesom vores generelle søvnbehov svinger fra person til person, er det også meget individuelt, hvor meget dyb søvn den enkelte har behov for.

Desuden falder behovet for dyb søvn med alderen. Det skal bl.a. ses i lyset af, at yngre mennesker, der fortsat er i voksealderen, i højere grad har brug for de væksthormoner, der udskilles i den dybe del af søvnen. Desuden har yngre typisk et generelt større søvnbehov end ældre.

Til sammenligning vurderes voksne over 65 år at tilbringe en halv time eller mindre i den dybe del af søvnen. Hvor lang tid du tilbringer i den dybe søvn afhænger også af, hvordan du har sovet natten forinden. Har du fået for lidt søvn natten forinden, vil kroppen typisk kompensere ved at tilbringe mere tid i den dybe søvn ved næste nats søvn.

Der er altså ingen grund til bekymring, hvis du en gang imellem oplever en nat med dårlig søvn. Både hjerne og krop får fornyet styrke under dyb søvn. Det er nemlig under den dybe del af søvnen, at hjernen bliver renset for affaldsstoffer, og at vævet reparerer sig selv efter en dag med mange fysiske strabadser.

Bl.a. sker der en høj udskillelse af væksthormoner, som stimulerer reparationen af de celler, der har taget skade i løbet af dagen. Den dybe søvn er derfor afgørende for, at du vågner op med fornyet energi og overskud. Det er også under dyb søvn, at du bearbejder dagens indtryk og lagrer information i hukommelsen.

Kommer du ikke tilstrækkeligt ned i den dybe søvn, vil det også påvirke din indlæring, reaktionstid og din koncentrationsevne negativt. REM-søvnen foregår i den sidste fase af vores nattesøvn. Det er typisk under REM-søvnen, at du drømmer og har meget let ved at vågne.

De andre søvnfaser er henholdsvis vågen/døs, let søvn og dyb søvn — og sammen udgør de forskellige søvnfaser en søvncyklus. REM er en forkortelse for Rapid Eye Movement, der betyder hurtige øjenbevægelser. Det er under REM-søvnen, at vi drømmer – og netop derfor bliver REM-søvn også ofte omtalt som drømmesøvn.

Det betyder også, at hjernen i REM-søvnen er på arbejde. Mens kroppen er helt afslappet, er hjernen aktiv og sender signaler ud til kroppen med besked på at handle – dog bliver beskederne blokeret, fordi du sover, og kroppen reagerer derfor ikke på signalerne fra hjernen.

 1. En søvncyklus slutter med en fase med REM-søvn, hvorefter en ny cyklus med nye søvnfaser begynder.
 2. Søvncyklusser varer et sted mellem imellem 90 minutter og 110 minutter, og ud af en hel nats søvn sover voksne i gennemsnit omkring to timers REM-søvn,
 3. Der sker en hel del i kroppen, når vi glider ind i den del af søvnen, der kaldes for REM-søvn eller drømmesøvnen.

Mere præcist beskrevet, så sker der en hel del i hjernen. For mens kroppens muskler bliver fuldstændig afslappet, er der stor aktivitet i hjernen – faktisk så meget aktivitet, at det er tæt på niveauet, hvor vi er vågne. Det er i REM-søvnen, vi drømmer.

 1. Vores bevidsthed er koblet fra, vejrtrækningen og pulsen er uregelmæssig og vores øjne bevæger sig bag øjenlågene.
 2. Fordi hjernen er så aktiv, betyder det, at du får energi både fysisk og mentalt.
 3. REM-søvnen kan sammenlignes med en form for døs, og den varer for det mest kun helt kort tid, måske omkring fem til 10 minutter.

Fordi du sover så let, er det blandt andet den REM-søvn, der gør, at du oplever at vågne midt om natten. Når vi sover, heler kroppen både fysisk og mentalt, og batterierne lades op. Forskning har tidligere peget på, at REM-søvn ikke har lige så stor betydning for os, som den dybe søvn har, men nyere forskning peger på, at REM-søvnen spiller en vigtig rolle i flere processer.

 1. Heriblandt er REM-søvn vigtig for hjernens opbygning, indlæring og hukommelse.
 2. Derfor kan man altså ikke undvære REM-søvnen – den er en del af vores søvncyklus og vigtig, selvom den kun står på i omkring 10 minutter.
 3. Den bedste indikator på, om du får nok dyb søvn, er, at du føler dig veludhvilet, når du vågner om morgenen.

En følgevirkning af ikke at få nok dyb søvn er også, at du typisk vil føle dig groggy, irritabel og have svært ved at koncentrere dig i dagtimerne. Der findes også forskellige apps, som går ind og tracker din søvncyklus. På en måde kan du teste, hvor god kvaliteten på din søvn egentlig er.

 • Heriblandt kan nævnes appen Sleep Cycle som et eksempel.
 • Der findes også aktivitetsure, som kan tracke sin søvncyklusser gennem en nat.
 • LÆS OGSÅ: Hvordan stopper man snorken? Med alderen bliver søvnen typisk mere overfladisk, og det er heller ikke unormalt at vågne oftere og i længere tid ad gangen i løbet af natten.

Omkring 65-årsalderen er der også en del, der oplever, at de kan sætte deres søvnlængde lidt ned. Hvad det skyldes, har forskningen ikke fundet et endegyldigt svar på endnu, men en mulig forklaring er, at vi i mindre grad har brug for den dybe søvn, når vi bliver ældre, bl.a.

fordi vi ikke vokser længere på dette tidspunkt i livet. En anden forklaring er, at de hjerneceller, der er med til at fastholde og styrke vores søvn, gradvist går tabt med alderen. Uanset om du slider med søvnen eller ej, er det generelt godt at have en søvnfremmende adfærd tæt på sengetid. Selv hvis du sover 7-8 timer hver nat, er det nemlig ikke nødvendigvis sikkert, at du får dækket dit behov for dyb søvn.

Men ved at gøre – eller undgå – nogle bestemte ting inden sengetid, kan du fremme den dybe søvn. Se hvordan nedenfor. Kilde: Alice Jessie Clark Lyth, søvnforsker ved Københavns Universitet

Hvad er god REM søvn?

Når jeg underviser på mit boot camp forløb har jeg en graf, der illustrer søvnen i dens forskellige faser. Desværre er der copyright på denne graf jeg har fået af Peter Lund Madsen, hvorfor du får en uddybende forklaring i stedet. Den dybde søvn sover du ca.

En time af på en nat. Og REM søvn ca.2 timer. Alt andet søvn er det man kalder let søvn. Den normale søvn Den normale nattesøvn består ikke bare af seks til otte timers bevidstløshed. Den uforstyrrede nattesøvn består af veldefinerede søvnstadier, der kan opdeles i tre forskellige former for søvn. Den lette søvn, den dybe søvn og REM-søvnen (REM står for rapid eye movement, REM- søvn kaldes også for drømmesøvn).

Hver af disse former for søvn tjener specifikke formål for hjernen og resten af kroppen, og for at søvnen bliver optimal, skal de tre former for søvn følge hinanden i et fuldstændig fastlagt mønster. Den lette søvn Når vi falder i søvn, går vi via døsetilstanden ind i en tilstand, hvor vi sover ganske let.

Under den lette søvn vækkes vi meget nemt. Døsetilstanden er en meget produktiv og afslappende tilstand for hjernen og bevidstheden. Vi er til stede i vores bevidsthed, men tankerne får lov til at flyde mere eller mindre tilfældigt rundt. De udefra kommende opmærksomhedskrav har mistet grebet om vores tanker.

Derfor er døsetilstanden også en afslappende tilstand, hvor nye ideer og tanker kan finde vej frem til os. Under den afslappede døsetilstand laver hjernen det, den har lyst til. Meget tyder på, at der er et sammenfald i bevidsthedsplanerne under døsetilstanden og den tilstand, man kommer i under meditation.

En afslappet fase, hvor tankerne flyder afslappet og på egen hånd. For den ustressede hjerne er døsetilstanden af- slappende og god. For den stressede hjerne kan døsetil-standen imidlertid være en forhindring for at nå ind i søvnens rige. Har man svært ved at slappe af, kører de bekymrede tanker i ring, så indtræder den uforstyrrede søvn ikke.

Den første søvn er fortsat let. Der skal ikke meget til at vække den sovende, og der er fortsat ret udtalte bevidst- hedsoplevelser – nu i form af ustrukturerede drømme. Den dybe søvn Efter en lille halv times uforstyrret søvn bevæger hjernen sig ind i den dybe søvn, og den dybe søvn er det tætteste, vi mennesker kommer døden i levende live.

Kun under den dybe søvn er vores bevidsthed tømt for indhold. Kun under den dybe søvn nedsættes hjerneaktiviteten nævneværdigt. Under den dybe søvn slapper hjernen for alvor af, og det er her, vi er allersværest at vække. Den dybe søvn ligger i begyndelsen af natten, og generelt er det her kroppen restituerer sig, og genopbygger sine depoter.

Hjerterytme og blodtryk sænkes, kroppen falder til ro, hjerneaktiviteten falder drastisk og musklernes sukkerdepoter bliver fyldt op. Unge og yngre voksne sover godt én times dyb søvn i løbet af en uforstyrret nat. REM-søvn Efter godt en halv times dyb søvn skal hjernen på arbejde igen.

Hjerneaktiviteten begynder at stige, og efter ca. halvanden times søvn indtræffer det andet helt specielle søvnstadium, REM-søvnen. Den paradoksale søvn. Under REM-søvnen er hjernen lige så aktiv som i vågen tilstanden, men den arbejder helt på egen hånd. REM- søvnen er drømmesøvn. Næsten alle, der vækkes fra REM-søvn, vil kunne fortælle, at de var midt i en drøm.

Alt, vi drømmer, forekommer virkeligt, mens det står på, men fordi hjernen er ude af kontakt med omverdenen, får det ingen konsekvenser i den virkelige verden. Under REM-søvnen blokeres strømmen af sanseindtryk op til hjernen, og under REM-søvn er kroppens muskler sat aktivt ud af spillet.

 1. Næsten alle kroppens muskler er lammede.
 2. Der afgår beskeder fra hjernen, men de får ingen følger.
 3. De afbrydes, inden de når frem til musklerne og udmøntes derfor ikke i handlinger.
 4. At hjernen mister kontrollen over musklerne har sin årsag.
 5. Hvis musklerne gjorde, hvad hjernen gav dem besked på, så kunne det gå rigtig galt.
See also:  Hvor Kan Man Se Elpriser Time For Time?

Så ville det, vi drømmer om, kunne ske i virkeligheden. Under REM-søvnen mister hjernen også kontrollen med vigtige dele af kroppens funktioner. Blodtryk, puls og vejrtrækning bliver uregelmæssig. Kropsdele svulmer op. Temperaturreguleringen svigter. Ligger vi i et koldt rum, falder kropstemperaturen.

Ligger vi i et varmt rum, stiger kropstemperaturen. REM-søvn er en tilstand, hvor den aktive hjerne får lov til at arbejde isoleret og for sin egen fornøjelses skyld. I alt sover vi voksne godt to timers REM-søvn i løbet af en uforstyrret nattesøvn. REM-søvnen inddeler nattesøvnen i lige store søvn- cykler.

Med godt 90 minutters mellemrum begynder en ny REM-søvnperiode. Den søvn, der ligger fra begyndelsen af en REM-søvnperiode frem til begyndelsen af den næste REM-søvnperiode, kaldes en søvncyklus. Skal nattesøvnen være optimal, er det vigtigt, at søvnen ikke forstyrres under en søvncyklus.

Hvordan øger man sin REM søvn?

Hvordan får man bedre REM søvn? — For at få en bedre REM søvn, kræver de generelt, at du sover godt om natten. REM søvnen er en af søvnens fire faser, som vi skal igennem flere gange i løbet af en nat. Hvis du sørger for at få tilstrækkelig timers nattesøvn hver nat, vil du derfor også få en bedre REM søvn.

Hvad er symptomerne på søvnmangel?

Træthed om dagen. Koncentrations- og hukommelsesbesvær. Tristhed og depression. Muskelømhed.

Kan ikke sove på grund af tanker?

2. Du har for meget støj i hovedet — Mange kæmper med tanker, der kværner rundt i hovedet, når de skal sove. Det hedder også tankemylder. Der findes heldigvis flere teknikker, der ofte hjælper dig med at skrue ned for støjen i dit hoved. Du kan for eksempel prøve nogle enkle mindfulness-øvelser, det hjælper dig til at pakke tankemylderet væk.

Kan man melde sig syg på grund af søvnmangel?

Vi kan blive rigtig syge af manglende eller dårlig søvn. Hvis vi ikke får den nødvendige søvn, vil vi i starten få svært ved at koncentrere os, blive mere opfarende og generelt bare blive i dårligere humør. Selvom vi godt ved, at søvn har stor indflydelse på vores humør og interaktion med andre, så er det de færreste af os, som forbinder den manglende eller dårlige søvn, med vores fysiske sundhed.

Er 7 timers søvn nok?

Hvor meget skal voksne sove? — Søvnbehov for voksne er en hel del anderledes end for børn, og udvikler sig mindre over tid. Hvis du er mellem 18-64 år, skal du have omkring 7-9 timers søvn. Det er derfor meget muligt, at for dig er 7 timers søvn nok, men det er også lige så sandsynligt, at du skal bruge mere.

 • Der er ingen formel for, hvor mange timers søvn man brug for, så det er vigtigt at lytte til kroppens signaler.
 • Hvis du stadig er træt efter 7 timers søvn bør du prøve at sove lidt længere.
 • Winston Churchill fik ofte kun 4 timers søvn, men det var muligvis mest på grund af en vis verdenskrig.4 timers søvn kan lige være nok til at få dig helskindet igennem én dag, men over længere tid er det et klokkeklart no-go.

Vi mennesker er for det meste så ens, at det optimale antal søvntimer er nogenlunde det samme for os alle. Hvis du oplever, at du nogle gange har svært ved at falde i søvn, har vi skrevet en guide til søvn til når du ikke kan finde roen. Forhåbentlig kan du på den måde slippe for at møde ind på arbejde med kun 3 timers søvn i tanken.

Hvad er det bedste tidspunkt at sove på?

Regn din sengetid ud — Rent teknisk betyder det, at hvis du eksempelvis skal op klokken 6.30, så vil tidspunkterne 22.46 og 00.16 være optimale tidspunkter at falde i søvn på. Hvis du skal op klokken 7:00, vil klokken 23.16 eller klokken 00.46 være gode tidspunkter at gå til ro.

Hvad sker der hvis man ikke får nok søvn?

Konsekvenser ved søvnmangel — Hvis du får for lidt søvn, kan det have store og mange konsekvenser, som kan gå ud over dit helbred både psykisk og fysisk:

Du oplever at miste din koncentrationsevne, og derfor har du sværere ved at lære nye ting — eksempelvis på jobbet. Du har hyppigere tendens til humørsvingninger end ellers, hvilket kan gå udover dem, du omgås med i din hverdag. Du har dårlige reaktionsevne, hvilket især kan komme tydeligt til udtryk, når du sætter dig bag rattet i en bil. Du har desværre øget risiko for at udvikle sygdom, stress, depression og dårligere hukommelse, når du sover for lidt. Du er i risikozonen for at blive overvægtig, fordi du oplever en øget trang til usunde og søde sager, særligt når du er i søvnunderskud. Du har desuden 12% øget risiko for at dø tidligere, hvis du er en af dem, der får for lidt søvn om natten, hvilket er en konsekvens, der giver stof til eftertanke, hvis du spørger os.

Søvnmangel er altså et problem, der skal tages alvorligt, fordi de helbredsmæssige konsekvenser kan være mange. Det er også derfor, at det i nogle tilfælde giver mening at opsøge en specialist, der kan hjælpe dig videre. Så hvis du kan genkende dig selv i flere af de oplistede årsager og konsekvenser ved søvnmangel, er der meget, der tyder på, at du får for lidt søvn.

Søvnmangel kan enten skyldes, at man får for lidt søvn, eller at den søvn, man får, er af dårlig kvalitet — eksempelvis hvis du vågner flere gange i løbet af natten. Når vi lider af søvnmangel i en længere periode, kan det have konsekvenser for vores helbred. For lidt søvn kan nemlig både skade hjernen og kroppen, da det kan medføre hjernesygdomme, dårlig hukommelse eller endda øget risiko for fedme.

: Søvnmangel | Alt du bør vide om mangel på søvn

Hvordan måler Apple Watch søvn?

Page 4 — Du kan bruge appen Søvn på Apple Watch til at oprette tidsplaner for sengetid, så du nemmere kan nå dine søvnmål. Tag uret på, når du går i seng – så kan Apple Watch holde styr på din søvn. Når du vågner, kan du åbne appen Søvn for at finde ud af, hvor meget søvn du har fået, og se dit søvnmønster de sidste 14 dage. Hvor Meget SVn Skal Man Have Du kan lave flere planer – for eksempel en til hverdage og en anden til weekender. For hver plan kan du indstille følgende:

 • Et søvnmål (hvor mange timers søvn du vil have)
 • Hvornår du vil gå i seng og stå op
 • En alarmlyd til at vække dig
 • Hvornår søvnfunktion, som begrænser distraktioner, før du går i seng og beskytter din søvn, når du er gået i seng, skal slås til
 • Søvnregistrering, som bruger din bevægelse til at registrere søvn, når søvnfunktion er slået til for Apple Watch, og du har uret på, når du går i seng

Tip: Slut søvnfunktion ved først at dreje Digital Crown for at låse op. Skub derefter opad for at åbne Kontrolcenter, og tryk på,

 1. Åbn appen Søvn på dit Apple Watch.
 2. Følg instruktionerne på skærmen.

Du kan også åbne appen Sundhed på iPhone, trykke på Browse, trykke på Søvn, og derefter trykke på Gå i gang (under Indstil søvn). Hvor Meget SVn Skal Man Have

 1. Åbn appen Søvn på dit Apple Watch.
 2. Tryk på din aktuelle sengetid.
 3. Du kan indstille en ny vækningstid ved at trykke på vækningstiden, dreje på Digital Crown for at indstille en ny tid og derefter trykke på Indstil. Hvis du ikke ønsker, at Apple Watch vækker dig om morgenen, skal du slå Alarm fra.

Ændringerne gælder kun for din næste vækningsalarm, hvorefter den normale plan genoptages. Bemærk: Du kan også slå den næste vækningsalarm fra i appen Alarmer, Du skal bare trykke på alarmen, der vises under Søvn | Vågn op, og derefter trykke på Spring over i aften.

 1. Åbn appen Søvn på dit Apple Watch.
 2. Tryk på Komplet tidsplan, og gør derefter et af følgende:
  • Rediger en søvnplan: Tryk på den aktuelle plan.
  • Tilføj en søvnplan: Tryk på Tilføj ekstra søvnplan.
  • Rediger dit søvnmål: Tryk på Søvnmål, og indstil derefter, hvor længe du ønsker at sove.
  • Rediger afslapningstid: Tryk på Afslapning, og indstil derefter, hvor længe du ønsker, at søvnfunktion skal være aktiv før sengetid. Søvnfunktion slås til i afslapningsperioden for at reducere distraktioner før din planlagte sengetid. Søvnfunktion slukker for urets skærm og slår Forstyr ikke til.
 3. Gør et af følgende:
  • Indstil dagene i planen: Tryk på din plan, og tryk derefter på området under Aktiv. Vælg dage, og tryk derefter på OK.
  • Juster din vågne tid og sengetid. Tryk på Vågn op eller Sengetid, drej på Digital Crown for at indstille et nyt tidspunkt, og tryk derefter på Indstil.
  • Indstil alarmmulighederne: Slå Alarm til eller fra, og tryk på Lyd for at vælge en alarmlyd.
  • Fjern eller annuller en søvnplan: Tryk på Slet søvnplan (nederst på skærmen) for at fjerne en eksisterende plan, eller tryk på Annuller (øverst på skærmen) for at annullere oprettelse af en ny.
 1. Åbn appen Indstillinger på dit Apple Watch.
 2. Tryk på Søvn, og slå derefter følgende indstillinger til eller fra:
  • Søvnfunktion: Søvnfunktion forenkler den låste skærm på det planlagte tidspunkt for afslapning. Søvnfunktion slås som standard automatisk til. Hvis du vil styre søvnfunktion manuelt i Kontrolcenter, skal du trykke på Søvnfunktion og derefter slå denne funktion fra manuelt.
  • Vis tidspunkt: Vis dato og tid på din iPhone og Apple Watch under søvnfunktion. Tryk på Søvnfunktion for at slå det til eller fra.
  • Søvnregistrering: Når denne indstilling er slået til, registrerer Apple Watch din søvn og føjer søvndata til appen Sundhed på din iPhone.
  • Påmindelser om opladning: Apple Watch kan minde dig om at oplade før din afslapningstid og give dig besked, når uret er helt opladet.
  • Bliv vækket af haptisk prikken: Hold en finger nederst på skærmen, skub opad for at åbne Kontrolcenter, og tryk derefter på for at slå lydløs funktion til. Apple Watch vækker dig med prik, men ingen hørbar alarm.

Du kan også ændre disse og andre søvnindstillinger på din iPhone. Åbn appen Sundhed på iPhone, tryk på Browse, og gå til Søvn > Indstillinger.

 1. Åbn appen Søvn på dit Apple Watch.
 2. Rul ned for at se, hvor meget søvn du fik natten før, og dit gennemsnitlige søvnniveau de sidste 14 dage.

Du kan se din søvnhistorik på iPhone ved at åbne appen Sundhed på iPhone, trykke på Browse og derefter trykke på Søvn. Du kan få flere oplysninger om Søvn på iPhone i,