Hvor Meget Kan Man HVe I En HæVeautomat?

Hvor Meget Kan Man HVe I En HæVeautomat
Få overblik over dit korts hævegrænser — Skal du bruge mange penge på kort tid, kan du risikere at blive begrænset af dit korts hæve- og forbrugsgrænser, eftersom nogle af vores kort har et hæveloft på 20.000-40.000 kr. pr. løbende 30 dage – se oversigten nedenfor.

Mastercard Dankort Dankort Visa/Dankort**** Mastercard Classic / Gold Basis*** / Gold Mastercard Gold Plus Mastercard Platinum Mastercard Classic / Gold Basis / Gold Debit Mastercard Gold Debit Plus Mastercard Platinum Debit Mastercard Debit Ung
Hævegrænser pr. dag i Sydbanks danske pengeautomater indenfor bankens åbningstid* Mastercard: 10.000 kr. Dankort: 2.000 kr. 10.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 10.000 kr. 10.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr.
Hævegrænser pr. dag i Sydbanks danske pengeautomater udenfor bankens åbningstid* Mastercard: 5.000 kr. Dankort: 2.000 kr. 6.000 kr. 6.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr.
Hævegrænser pr. dag i udenlandske og andre pengeinstitutters pengeautomater Mastercard: 5.000 kr. Dankort: 2.000 kr. Ikke muligt at bruge kortet i udlandet 2.000 kr. i andre pengeinstitutter. Ikke muligt at bruge kortet i udlandet 2.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr.
Samlet forbrug inkl. kontante hævninger pr. dag i Danmark og udlandet Mastercard: 30.000 kr. Dankort: Ikke muligt at bruge kortet i udlandet Ikke muligt at bruge kortet i udlandet 25.000 kr. i udlandet 30.000 kr. 40.000 kr. 40.000 kr. 30.000 kr. 50.000 kr. 100.000 kr. 30.000 kr.
Samlet forbrug inkl. kontante hævninger pr. løbende 30 dage i Danmark og udlandet Mastercard: 200.000 kr. Dankort: Ikke muligt at bruge kortet i udlandet Ikke muligt at bruge kortet i udlandet 25.000 kr. i udlandet 30.000 kr. ** 40.000 kr. ** 40.000 kr. ** 200.000 kr. 200.000 kr. 400.000 kr. 100.000 kr.

Bankens åbningstid: Alle hverdage kl.9-18 ** Eller den individuelt aftalte forbrugsgrænse **** Visa/Dankort bliver gradvist udfaset som betalingskort i Sydbank. Til gengæld tilbyder vi et nyt og opgraderet kort: Mastercard Dankort. Du kan læse mere om ændringen og Mastercard Dankort på sydbank.dk/nytkort, Se priser for kort her

Kan man hæve 10000 i hæveautomat?

Kontanter Du kan hæve kontanter i KONTANTEN pengeautomaterne, som du finder over hele landet. Her kan du hæve op til 10.000 kroner på bankdage mellem kl.9.00-18.00. På øvrige tidspunkter kan du hæve op til 5.000 kroner. Med Mastercard kan du typisk hæve op til 10.000 kroner om dagen, uanset tidspunkt.

 • Du kan også hæve euro i de fleste KONTANTEN pengeautomater.
 • Du finder KONTANTEN-pengeautomaterne mere end 200 steder i Danmark — oftest ved Handelsbankens, Spar Nords og Nykredits filialer.
 • Har du haft problemer med en transaktion, skal du udfylde en indsigelse.
 • Du kan hæve danske kroner gebyrfrit i Jyske Bank pengeautomater med dit betalingskort fra Handelsbanken.

Gebyr for at hæve euro i Jyske Banks pengeautomater er 60 kroner. Du kan hæve op til 2.000 kr. pr. dag, indtil vores IT-systemer er lagt sammen. Sidst på året får du også mulighed for at hæve større beløb og sætte penge ind. Jyske Banks pengeautomater er åbne næsten hele døgnet — dog ikke mellem kl.03-05 og søndage mellem kl.02-06.

Kan man gå i banken og hæve penge?

Hvis du vil hæve kontanter — Stort set alle pengeinstitutter tilbyder at hæve kontanter i automater. Der er i dag omkring 2000 hæveautomater fordelt over hele landet, hvor der kan hæves penge. Hvis det fra egen bank, er det typisk gratis, men ellers kan det være forbundet med et gebyr.

Det er i mange pengeinstitutter muligt at få hjælp til at betjene pengeautomaterne, hvor personalet går med ud til automaten og hjælper kunden, hvis der brug for hjælp til at hæve penge. Kontakt din bank for at få oplysninger om. hvor de nærmeste hæveautomater er opstillet. En række banker har også fortsat en kassefunktion i en eller flere af deres afdelinger, hvor du kan få udbetalt kontanter.

Nogle banker har tilbud om, at kunder med fast bopæl mod betaling har mulighed for at få fremsendt kontanter til privatadressen. Finans Danmark har indgået en aftale med Kommunernes Landsforening om at lette hjemløses adgang til kontanter — læs mere om hjemløses adgang til betalingskonti

Hvor mange euro kan man hæve i automat Danske Bank?

Hæv rejsevaluta i vores pengeautomater — Du kan hæve euro i pengeautomater ved alle vores rådgivningscentre – se efter et skilt med «EUR» på automaten. I udvalgte automater kan du også hæve US dollars og britiske pund. Sådan gør du

Find den nærmeste Danske Bank-pengeautomat med ønsket valuta,Indsæt dit kort i automaten.Indtast din personlige kode.Vælg ‘Køb EUR’ eller anden tilgængelig valuta.Indtast beløb.Tryk på ‘Fortsæt’.Vælg, om du vil have en kvittering. Husk dit kort og dine euro.

Hvor meget kan du hæve i vores pengeautomater pr. dag? Du kan hæve rejsevaluta for et beløb op til 15.000 kr. mellem kl.9-18 på bankdage. Uden for dette tidsrum samt weekend/helligdage er beløbsgrænsen 6.000 kr. Valuta du ikke når at bruge i udlandet, kan ikke veksles tilbage.

Er du Danske Eksklusiv, Danske Eksklusiv + eller Ung/Studerende betaler du ikke gebyr, når hæver valuta i vores pengeautomater.Er du ikke tilmeldt Danske Banks kundeprogram eller er Danske Basis/Danske Ekstra kunde, betaler du standardprisen.

Læs mere om priser for køb og salg af valuta. Se valutakurser Bestil anden valuta i netbanken

Hvor meget kan jeg betale med mit Visa Dankort?

Visa/Dankort i Danmark — Hvor mange kontanter du kan hæve på dit Visa/Dankort er bestemt af beløbsgrænserne. Der er forskel på, hvor mange kontanter du kan hæve afhængigt af, om du bruger Danske Banks pengeautomater indenfor eller udenfor åbningstiden eller andre bankers pengeautomater.

Se vilkår og prisliste for Visa/Dankort (pdf) Forbrugsgrænsen på dit kort er afhængig af, om du betaler med Dankort- eller Visa-delen på kortet. Dankortet har ikke noget maksimum, så længe beløbet er tilgængeligt på din konto. For Visa-delen er der et maksimum på 25.000 kr. pr. løbende 30 dage. Det gælder uanset, om du bruger kortet i udlandet, i en webshop eller i en dansk butik.

Det er ikke altid helt nemt at se, når du handler på nettet, fordi siden kan være udenlandsk, selvom alt står med dansk tekst. Bruger du Apple Pay i Danmark, er der forskellige forhold, der har betydning for om betalingen sker med Dankort- eller Visa-delen af kortet.

Log på mobilbank Tryk på «Kort» i den øverste menu.Tryk på det ønskede kort på listen.Tryk på ‘Kortindstillinger’.Tryk på ‘Beløbsgrænser’.Du kan nu se grænserne for, hvor meget du kan hæve på kortet pr. dag og pr. måned i pengeautomater og i butikker. Beløbsgrænserne skrevet med lyseblåt kan du selv justere ved at trykke på dem — op eller ned. Der vil dog altid være et max.

Sådan gør du i netbank

Log på Danske Netbank, og gå direkte til ‘Kortoversigt’,Klik på funktionspilen ud for det ønskede kort, og vælg ‘Detaljer’.Vælg fanebladet: ‘Beløbsgrænser’. Her ser du grænserne for, hvor meget du kan hæve påkortet pr. dag og pr. måned i pengeautomater og i butikker.

Hvad er 8000 kr reglen?

Betaler du beløb, der overstiger 8.000 kr. inklusive moms kontant uden at sende besked til os, må du ikke trække udgiften fra i skat. Hvis din leverandør snyder, kan du også komme til at betale den moms, som din leverandør skulle have betalt.

Kan man hæve 50000 i banken?

Er reguleret i hvidvaskloven med den betydning, at virksomheder som udgangspunkt ikke må modtage mere end 20.000 kr. i kontanter. Der er altså intet ulovligt i, at du har mere end 20.000 kr. på dig, og din bank må gerne tage imod pengene.

Hvor meget må man som privat person modtage i kontanter?

Et nyt og skærpet kontantforbud betyder, at det fremover er ulovligt at modtage over 19.999 i kontanter. Forbuddet skal være med til at forhindre tilbageførsel af sorte penge til samfundsøkonomien. Det fremgår af Hvidvasksekretariatets seneste kvartalsrapport.

Et bundt sedler af en vis størrelse skal få alarmklokkerne til at ringe hos erhvervsdrivende, der ikke er omfattet af hvidvaskloven. Det er hensigten med det skærpede kontantforbud, der fra 1.juli i år har gjort det ulovligt at modtage kontant betaling, når beløbet er over 19.999 kroner. Grænsen var tidligere 49.999 kroner.

Kontantforbuddet skal virke som et værn mod, at udbyttet fra kriminalitet kanaliseres ind i den lovlige økonomi, fortæller Hvidvasksekretariatet. »I praksis betyder den nye beløbsgrænse, at det er blevet mere vanskeligt at vaske penge hvide gennem køb af fx ure, biler og kunst.

Pengene kan stamme fra sort arbejde, narkohandel, røveri, menneskehandel, underslæb eller lignende. Og jo flere huller vi kan lukke, jo bedre er det selvfølgelig. Vi vil gerne have, at informationen om den nye beløbsgrænse når frem til de rette modtagere, som både er de underretningspligtige, borgerne og de erhvervsdrivende.

Der kan være tale om helt lovlige forhold, når man ønsker at betale kontant for fx et ur, større partier vin, en båd eller når man foreslår håndværkeren at betale en reparation kontant. Men det kan i høj grad også være tegn på det modsatte, og derfor skal borgerne og særligt de erhvervsdrivende kende beløbsgrænsen,« siger Jørgen Andersen, der er leder af Hvidvasksekretariatet.

 1. Flere overtrædelser af hvidvaskloven Når Hvidvasksekretariatet modtager underretninger om brud på kontantforbuddet, bliver oplysningerne sendt videre til SØIK, der efterforsker og fører sagerne.
 2. I løbet af 2020 blev der udstedt bøder for overtrædelser af kontantforbuddet i omkring 80 sager.
 3. I 2021 har SØIK indtil videre behandlet 29 underretninger om mistanke om overtrædelse af kontantforbuddet.

Der er indledt efterforskning i foreløbig 24. For flere sagers vedkommende anfører de erhvervsdrivende, at de ikke har været opmærksomme på kontantforbuddet, og derfor forudser Hvidvasksekretariatet, at antallet af sager vil stige med den nye beløbsgrænse på 19.999 kroner.

»Allerede før den skærpede beløbsgrænse leverede vi et stigende antal underretninger videre til SØIK, politikredsene og andre myndigheder, og sammen med et øget fokus i samfundet på hvidvask og terrorfinansiering bliver vores samarbejdspartnere, de underretningspligtige stadig mere opmærksomme på, hvad der kan være tegn på hvidvask eller terror finansiering.

Når vi i Hvidvasksekretariatet modtager underretninger, vurderer vi hvilke oplysninger, der skal bringes videre til andre myndigheder. Det kan fx være Skattestyrelsen eller Finanstilsynet, eller fx til efterforskning i PET eller i politikredsene,« siger Jørgen Andersen.

Hvornår skal banken spørge hvor pengene kommer fra?

Generelt — Finanstilsynet går ikke ind i konfliktløsning og tager ikke stilling til specifikke forbrugersager. Vi kan derfor ikke vurdere din sag konkret, men alene orientere om reglerne i hvidvaskloven generelt Hvidvaskloven kræver, at bl.a. de finansielle virksomheder, f.eks.

 1. Bankerne, kender deres kunder og kontrollerer kundernes identitet.
 2. De skal også overvåge de transaktioner, som kunderne gennemfører.
 3. Finder de mistænkelige transaktioner, skal de underrette Hvidvasksekretariatet.
 4. Dette er et særdeles vigtigt led i bekæmpelsen af kriminalitet, ikke mindst den grove kriminalitet.

Hvidvaskloven bygger i vidt omfang på direktiver fra EU om forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering. De regler, som banker og andre finansielle virksomheder i Danmark skal efterleve, er altså stort set ens for alle EU-lande. Det betyder også, at de krav, som danske bankkunder mødes med fra deres banker, også vil blive stillet af udenlandske banker overfor deres kunder, selvfølgelig tilpasset de enkelte landes nationale forhold.

Finanstilsynet modtager jævnligt henvendelser fra kunder, herunder fra bestyrelsesmedlemmer i foreninger, som undrer sig over, at de skal legitimere sig med f.eks. pas eller kørekort. Kunderne undrer sig også over, hvorfor de finansielle virksomheder stiller en række personlige spørgsmål til kundernes privatøkonomiske forhold med henvisning til hvidvaskloven.

Som kunde eller som bestyrelsesmedlem i en forening kan det være godt at vide lidt om baggrunden for, at du bliver bedt om at komme med oplysningerne. Her på siden kan du derfor få svar på en række af de spørgsmål, du måtte have. Emner:

Borgere Virksomheder Foreninger Har du yderligere spørgsmål?

Banken er lige som andre finansielle virksomheder forpligtet til at indhente identitetsoplysninger på alle sine kunder. For fysiske personer skal banken indhente navn og cpr-nr. eller et tilsvarende nummer, hvis kunden ikke har et CPR-nummer. Banken skal kontrollere identitetsoplysningerne ved en uafhængig og pålidelig kilde.

Det betyder, at kontrollen af kundens identitet skal ske gennem en anden kilde end kunden selv. Det er altså ikke nok, at kunden selv kommer med oplysningerne. Sådan en kilde kan f.eks. være pas, kørekort, sundhedskort, oplysninger fra SKAT eller dåbsattest. Ofte vil banken ud fra en konkret vurdering bede om kopi af flere af sådanne dokumenter for at være helt sikker.

Det er banken, som skal vurdere, hvor meget og hvilken dokumentation, data eller oplysninger den har behov for, for at kontrollen af en kundes identitetsoplysninger kan være tilstrækkelig. Lovgivningen stiller ikke specifikke krav til, hvilken dokumentation banken skal indhente.

 1. Det er en konkret vurdering, som banken selv skal foretage for at kunne være sikker på kundens identitet.
 2. Banken er forpligtet til at have et godt kendskab til alle sine kunder og i den forbindelse også til, hvad kunderne gerne vil bruge banken til.
 3. Dette skal banken vide for at kunne overvåge kundeforholdet med henblik på at holde øje med, om en kunde bruger banken til hvidvask eller terrorfinansiering.

Dette er et krav efter hvidvaskloven. Forpligtelsen indebærer, at banken skal vide, hvorfor kunden ønsker det pågældende kundeforhold i banken, og hvilke aktiviteter kunden forventer at have i banken. Banken er derfor nødt til at indhente oplysninger om kunden for at kunne vurdere, om det er «forventelige» aktiviteter for kunden.

 • Oplysningerne kan f.eks.
 • Være indtægtsforhold, forventede udlandsbetalinger og omfanget af kontante indsættelser.
 • Dette gør det muligt for banken at vurdere, om kundeforholdet i sig selv har et legitimt formål.
 • Det hjælper samtidig banken til at afgøre, om kundens transaktioner eller ageren afviger fra bankens viden om kundeforholdet.

Hvis en kunde foretager transaktioner, der er usædvanlige for kunden, er banken forpligtet til at undersøge dette nærmere. Dette er nødvendigt for at afdække, om transaktionen er mistænkelig, og om banken derfor er forpligtet til at foretage underretning herom til Hvidvasksekretariatet hos SØIK.

Du kan derfor som kunde opleve, at din bank f.eks. spørger ind til, hvad du skal bruge pengene til, hvis du hæver et stort beløb, hvor pengene stammer fra, hvis der indsættes et stort beløb på din konto, eller hvem pengene skal gå til, hvis du overfører et stort beløb til udlandet. Banken er forpligtet til kende sine kunder og foretage en individuel risikovurdering af alle kundeforhold.

Politisk eksponerede personer (PEP’er) er personer, der bestrider et særligt offentligt tillidshverv og som følge af dette kan være modtagelige for bestikkelse og anden korruption. Selvom vi i Danmark har særdeles få tilfælde af korruption og bestikkelse, udgør PEP’er på verdensplan en højere risiko for hvidvask og finansiering af terrorisme.

Det medfører, at banken skal gennemføre en skærpet kontrol af deres kundeforhold med PEP’er. Dette er ikke en mistænkeliggørelse af danske embedsmænd eller andre med offentlige tillidshverv, men blot en ekstra sikkerhedsforanstaltning, og reglerne er er de samme i hele EU. Lovgivningen pålægger ikke PEP’er, deres familiemedlemmer eller nære samarbejdspartnere forpligtelser, men PEP’erne, deres familiemedlemmer og nære samarbejdspartnere skal være opmærksomme på, at de i højere grad kan blive bedt om at forklare eller dokumentere deres økonomi eller en transaktion overfor banken.

Ja, banken har pligt til at opbevare en kopi af dokumentationen for kundens identitetsoplysninger og andre oplysninger, som banken har indhentet om kunden. Banken skal overfor Finanstilsynet kunne dokumentere, at banken kender sine kunder tilstrækkeligt.

 • Derfor kan banken ikke nøjes med, at en ansat kender kunden gennem en længere årrække eller fra privat regi.
 • Bankerne er forpligtet til at opbevare de oplysninger, dokumenter og registreringer, som de har indhentet, i mindst fem år efter kundeforholdets ophør.
 • Ja, bankerne har pligt til at indhente nye oplysninger og dokumentation, hvis banken bliver opmærksom på, at de tidligere indhentede oplysninger kan være ukorrekte eller utilstrækkelige, eller banken vurderer, at kundens forhold har ændret sig.

Derudover skal banken løbende holde kunders oplysninger og dokumentation opdateret. I den forbindelse kan der blive tale om, at banken skal indhente legitimationsdokumenter igen, hvis f.eks. tidligere legitimationsdokumenter er udløbet i mellemtiden. Ja, de oplysninger, som banken indhenter om dig, er som udgangspunkt til bankens eget brug.

 1. Der kan dog være tale om, at banken er forpligtet til at videregive oplysningerne til f.eks.
 2. Myndighederne med henblik på en effektiv forebyggelse af hvidvask.
 3. Det betyder, at hvis du er kunde i flere banker, skal du identificere dig i alle bankerne, og de pågældende banker skal også selv indhente de oplysninger, som de finder nødvendige.

Det er ikke sikkert, at du skal give de samme oplysninger i alle banker, for det er en konkret vurdering hos den enkelte bank, hvilke informationer og hvilken dokumentation banken har brug for, at du giver. Banken er forpligtet til at kende sine kunder godt.

Det kræver, at banken indhenter en række oplysninger om kunden. I første omgang skal banken indhente oplysningerne hos kunden selv. De oplysninger skal banken herefter kontrollere ved en pålidelig og uafhængig kilde, f.eks. et pas eller et kørekort. Banken skal gøre, hvad den kan, for at indhente oplysningerne.

I langt de fleste tilfælde er den primære kilde kunden selv. Hvis banken ikke kan indhente oplysningerne hos kunden selv, skal banken forsøge at indhente oplysningerne på en anden måde. Men hvis det ikke er muligt, og kunden ikke vil give oplysningerne, kan banken have udtømt alle muligheder for at få de nødvendige oplysninger.

 1. I disse tilfælde kan banken nå frem til, at det ikke er muligt for den at kende kunden og kundeforholdet godt nok.
 2. I sådanne tilfælde er banken forpligtet til at afbryde eller afvikle kundeforholdet, og i den forbindelse må banken ikke udføre yderligere transaktioner eller aktiviteter for kunden.
 3. Hvis en kunde ikke vil udlevere de oplysninger, banken beder om, f.eks.

identitetspapirer, skal banken i øvrigt vurdere, om dette i sig selv giver anledning til en mistanke om hvidvask eller finansiering af terrorisme. Som kunde kan man kontakte den klageansvarlige i sin bank, som kan hjælpe en i tvister med banken. Alle finansielle virksomheder, som har kontakt med private kunder, skal udpege en klageansvarlig.

 1. Den klageansvarlige sikrer kunden en let adgang til at klage over virksomhedens produkter, ydelser eller sagsbehandling og sikrer, at klager håndteres sagligt og indenfor rimelig tid.
 2. Den klageansvarliges kontaktoplysninger kan findes på bankens hjemmeside eller ved at spørge bankrådgiveren.
 3. Som kunde kan du også klage over din bank til Det Finansielle Ankenævn.

Du finder nærmere information på ankenævnets hjemmeside her, Finanstilsynet kan ikke gå ind i konkrete sager mellem en kunde og dennes bank og er altså ikke klageinstans i forhold bankernes ageren overfor de enkelte kunder. Finanstilsynet kan heller ikke bistå en kunde i dennes kontakt med banken ved f.eks.

at rette henvendelse til den pågældende bank med henblik på at afklare eventuelle spørgsmål, viderebringe kundens synspunkter mv. Du kan læse nærmere om klagemulighederne på Finanstilsynet hjemmeside her. Den enkelte bank er forpligtet til at overvåge kundernes transaktioner og andre aktiviteter via banken med henblik på at afdække, om der måtte være mistanke om, at transaktionerne eller aktiviteterne har tilknytning til hvidvask eller terrorfinansiering.

Hvis en bank opdager en transaktion, der virker mistænkelig, skal banken undersøge sagen nærmere. Det kan f.eks. være, at der kommer en stor sum penge ind på en kundes konto. I det tilfælde vil banken typisk tage kontakt til kunden for at høre nærmere om, hvor pengene stammer fra, og for at udbede sig dokumentation for dette.

 1. Hvis det viser sig, at pengene f.eks.
 2. Stammer fra en arv eller et hussalg, vil det typisk ikke være mistænkeligt.
 3. Hvis bankens undersøgelse ikke kan afkræfte, at der er tale om en mistænkelig transaktion, er banken forpligtet til at underrette Hvidvasksekretariatet hos SØIK.
 4. Hvidvasksekretariatet vurderer herefter, hvad der videre skal ske.

Banken skal ikke tage stilling til, om kunden rent faktisk har begået ulovligheder. Underretningen er heller ikke en politianmeldelse, og man er ikke kriminel, bare fordi man optræder i en underretning. Banken har tavshedspligt omkring underretninger og må ikke fortælle kunden, at den har foretaget underretning om kunden.

Når en forening har en konto i en bank, skal banken kende dem, som i sidste ende kontrollerer foreningens konto. Det betyder, at banken skal identificere, hvem der er foreningens såkaldte «reelle ejere». I langt de fleste tilfælde er der ikke nogen fysiske personer, der ejer eller kontrollerer foreningen i tilstrækkelig grad til, at de kan opfattes som «reelle ejere».

I disse tilfælde skal banken i stedet betragte foreningens daglige ledelse som den «reelle ejer». I foreninger vil dette ofte enten være foreningens bestyrelse eller direktion. Også når virksomheder er kunder, skal banken have oplysninger om de reelle ejere.

 • Uanset om der er tale om en forening eller en virksomhed, skal banken indhente identitetsoplysninger på alle de reelle ejere og gennemføre rimelige foranstaltninger for at kontrollere de reelle ejeres identitet.
 • Dette kan f.eks.
 • Ske ved, at banken beder om kopi af pas og/eller kørekort fra de reelle ejere.

Ja, reglerne gælder alle virksomheder, der er omfattet af hvidvaskloven. Det betyder, at bl.a. banker, sparekasser, andelskasser, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber samt livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser er underlagt hvidvasklovens forpligtelser.

 • Det samme gælder andre typer af virksomheder, f.eks.
 • Valutavekslere, pengeoverførselsvirksomheder, udlånsvirksomheder og leasingvirksomheder, der driver finansiel leasing.
 • De er alle forpligtede til bl.a.
 • At gennemføre kundekendskabsprocedurer og kontrollere deres kunders identitetsoplysninger samt overvåge kundernes transaktioner og aktiviteter med henblik på at afdække, om der måtte være mistanke om tilknytning til hvidvask eller terrorfinansiering.

Finanstilsynet besvarer som regel henvendelser om sanktioner skriftligt på grund af deres typisk komplekse karakter. Læs mere om sanktioner, Erhvervsdrivende, som ikke er omfattet af hvidvasklovens regler, må ikke modtage kontantbetalinger på 20.000 kr.

eller derover. Det gælder, uanset om betalingen sker på én gang eller som flere mindre betalinger, der er eller ser ud til at være indbyrdes forbundet. Med «kontantbetalinger» forstås betaling med fysiske penge. Kontantforbuddet omfatter derfor ikke f.eks. betaling med et betalingskort. Læs mere i vejledning til hvidvaskloven, se særligt afsnit 2.3 om kontantforbud.

En bank skal efter hvidvaskloven gennemføre kundekendskabsprocedurer, så banken kender alle sine kunder. Det gælder også, når kunden er en forening. Er kunden en forening, vil banken typisk indhente foreningens navn og eventuelle CVR-nr., foreningens stiftelsesdokument, vedtægter og ekstrakt fra CVR-registeret.

 1. Banken skal også kende til de «reelle ejere» af foreningen, som er de fysiske personer, der i sidste ende kontrollerer foreningen.
 2. Disse vil ofte være foreningens bestyrelsesmedlemmer.
 3. Det afhænger dog af foreningens vedtægter.
 4. Banken skal indhente identitetsoplysninger i form af navn og CPR-numre på alle de reelle ejere og kontrollere oplysningerne ved at bede om f.eks.

kopi af pas eller kørekort. Fremvisning af billedlegitimation er ikke et krav i henhold til hvidvaskloven, men banken kan vurdere, at der er behov for at indhente billedlegitimation, da det kan være en sikker måde at kontrollere identitet på. Hvilke oplysninger, banken skal bruge om jer, afhænger bl.a.

af bankens vurdering af jeres forening i forhold til risikoen for hvidvask og terrorfinansiering. Banken kigger her bl.a. på foreningens formål og aktiviteter og omfanget af kundeforholdet hos banken, f.eks. hvilke produkter jeres forening efterspørger hos banken. Banken vurderer foreningens risiko for hvidvask og terrorfinansiering og derfor også, hvilken dokumentation den skal bruge for at kende jeres forening tilstrækkeligt.

Lovgivningen stiller ikke specifikke krav til, hvilken dokumentation banken skal indhente, men banken skal altid kunne vise (dokumentere overfor) Finanstilsynet og andre myndigheder, at den har indsamlet tilstrækkelige oplysninger om dens kunder. Hvis banken vurderer, at foreningen har en øget risiko, betyder det ikke nødvendigvis, at foreningen mistænkes for hvidvask eller terrorfinansiering.

når den etablerer et kundeforhold ved ændringer i kundeforholdet løbende med visse intervaller.

En bank har efter hvidvaskloven derfor også pligt til med mellemrum at indhente oplysninger fra sine foreningskunder, også selvom en forening har været kunde i banken i en længere periode. Hvor ofte jeres bank skal ajourføre sådanne oplysninger, og hvilke oplysninger banken indhenter fra jer om foreningen, afhænger af foreningens forhold og bankens vurdering af foreningen i forhold til risikoen for hvidvask og terrorfinansiering.

Et eksempel på løbende ajourføring af oplysninger kan være, at banken skal identificere nye bestyrelsesmedlemmer og gennemføre rimelige foranstaltninger for at kontrollere disses identitet. Banken skal kende sine kunder. Det gælder også foreningskunder og de personer, som i sidste ende kontrollerer foreningen.

Det betyder, at banken skal identificere, hvem der er foreningens såkaldte «reelle ejere». I foreninger vil dette ofte være foreningens bestyrelse, men det afhænger af foreningens vedtægter. Banken skal indhente identitetsoplysninger i form af navn og CPR-numre på alle de reelle ejere og kontrollere oplysningerne ved at bede om f.eks.

Kopi af pas eller kørekort. Når en forening bliver stiftet og gerne vil have en konto i en bank eller skifter bankforbindelse, vil banken bede om oplysninger om foreningen og foreningens daglige ledelse (typisk bestyrelsen) samt dokumentation for dette. Banken har nemlig pligt til at kende sin kunde. Som forening kan I derfor forberede jer på mødet med banken ved på forhånd at have foreningens stiftelsesdokument og vedtægter klar samt navne, CPR-numre og legitimationsdokumenter på foreningens bestyrelsesmedlemmer.

Hvis I vedtager nye vedtægter eller får nye bestyrelsesmedlemmer, er det en god idé, at I som forening allerede fra starten gør banken opmærksom på ændringerne, fordi banken før eller siden vil bede om disse oplysninger. Banken har nemlig pligt til løbende at opdatere sit kundekendskab til foreningen.

Det betyder, at banken løbende gennem kundeforholdet vil spørge ind til ændringer i foreningen og bede om dokumentation for eventuelle ændringer. Det er op til den enkelte bank at fastlægge, hvordan den vil gennemføre kundekendskabsprocedurerne, så den får den fornødne viden om den enkelte kunde, f.eks.

foreningskunde. Procedurerne kan derfor være forskellige fra bank til bank. Hvis I som forening er i tvivl om, hvordan I kan imødekomme bankens anmodning, bør I spørge jeres bank. Så kan banken vejlede nærmere. Det er op til den enkelte bank at fastlægge, hvordan den vil gennemføre kundekendskabsprocedurerne, og hvilke oplysninger den skal bruge.

 • Det er også op til den enkelte bank at afgøre, om oplysninger, som allerede er indsendt i forbindelse med et privatkundeforhold, kan genbruges i forbindelse med et kundeforhold med en forening.
 • Banken har i øvrigt pligt til at have opdateret kendskab til alle sine kunder.
 • Banken vil derfor typisk også indhente dokumentation fra dig, selvom du har været kunde i banken i længere tid.

Ifølge hvidvaskloven skal banken opbevare de indhentede oplysninger, dokumenter og registreringer om såkaldte juridiske personer – f.eks. foreninger – i mindst fem år efter, at forretningsforbindelsen til foreningen er ophørt, eller den enkeltstående transaktion er gennemført.

 • Herefter kan banken slette dem.
 • Oplysninger om personer skal slettes fem år efter fristens udløb.
 • Hvis der er tale om f.eks.
 • Bestyrelsesmedlemmer, der i en periode er reelle ejere af foreningen, vil banken dog ud fra en konkret vurdering kunne være nødt til at beholde oplysningerne fem år efter, at foreningens kundeforhold i banken er ophørt, og altså ikke fem år efter ophøret af bestyrelseshvervet, for at opfylde sin forpligtelse om at opbevare oplysninger om kunden (foreningen) i mindst fem år.

Banken skal altid vurdere, hvilke kontrolkilder der er nødvendige for, at den kan sikre sig, at kendskabet til kunden, f.eks. en forening, er tilstrækkeligt. Det skal ske ud fra en vurdering af den enkelte kundes risiko for hvidvask og terrorfinansiering.

 • Det er op til den enkelte bank at fastlægge, hvordan den i overensstemmelse med dens forpligtelser efter hvidvaskloven skal gennemføre kundekendskabsprocedurerne, så den kender alle sine kunder og kundernes reelle ejere (f.eks.
 • Bestyrelsen i en forening) tilstrækkeligt.
 • Banken fastsætter, hvilke oplysninger den skal bruge fra sin kunde (foreningen) for at have det nødvendige kendskab til kunden.

Har jeres forening eller jeres forenings reelle ejere (f.eks. bestyrelsen) ikke mulighed for at give de nødvendige oplysninger til banken, kan den i yderste tilfælde være forpligtet til at afvikle kundeforholdet. Før at banken afvikler kundeforholdet, skal banken dog undersøge, om kundekendskabet kan gennemføres på en anden måde end ved bankens sædvanlige procedurer.

 1. Foreningen kan således med fordel tale med banken om, hvilke oplysninger denne skal bruge for at opnå et tilstrækkeligt kundekendskab til f.eks.
 2. Et bestyrelsesmedlem.
 3. I bør som det første kontakte den klageansvarlige i banken.
 4. Det kræver ankenævnene, inden de vil behandle en klage.
 5. Det vil fremgå af bankens hjemmeside, hvordan man klager til den konkrete klageansvarlige.

Løser dette ikke tvisten, kan I klage over en konkret afgørelse fra en bank til Det finansielle ankenævn. Finanstilsynet fører tilsyn med, om og hvordan finansielle virksomheder overholder den finansielle lovgivning, herunder hvidvaskloven. Finanstilsynet går ikke ind i konfliktløsning og tager ikke stilling til specifikke forbrugersager.

 • Vi kan derfor ikke vurdere din sag konkret, men alene orientere om reglerne i hvidvaskloven generelt.
 • Finanstilsynet fastsætter de overordnede rammer og krav, som virksomheder omfattet af hvidvaskloven skal efterleve.
 • Det er dog op til de enkelte virksomheder at vurdere, hvordan de efterlever kravene.

Har du spørgsmål, så læs » oftest stillede spørgsmål på hvidvaskområdet «. Alle finansielle virksomheder, som har kontakt med private kunder, skal have en klageansvarlig. Du kan kontakte den klageansvarlige i tilfælde af tvister med banken. Den klageansvarliges opgave er at sikre let adgang til ta klage over bankens produkter, ydelser eller sagsbehandling og at sikre, at klager håndteres sagligt og indenfor rimelig tid.

Du finder den klageansvarliges kontaktoplysninger på bankens hjemmeside eller ved at spørge din kunderådgiver. Du kan også klage over din bank til Det Finansielle Ankenævn. Find nærmere information på ankenævnets hjemmeside her, Du kan læse nærmere om klagemulighederne på Finanstilsynets hjemmeside, Ved yderligere spørgsmål kan du ringe til Finanstilsynets hvidvaskhotline: Tlf.

: 33 55 82 82 Åbningstid : kl.12:00 — 14:00 Mail: [email protected] BEMÆRK, at vi alene kan oplyse og vejlede dig om generelle finansielle regler på hvidvaskområdet. Vi kan ikke tilbyde privat rådgivning. Du har også mulighed for at henvende dig skriftligt til vores hovedpostkasse: [email protected],

Hvad koster det at hæve penge i banken?

Hævning af kontanter
I Jyske Banks pengeautomater 2,00% Min.50 kr.
I andre danske pengeautomater 2,00% Min.50 kr.
I udenlandske pengeautomater og pengeinstitutter 2,00% Min.50 kr.

Hvor meget kan man hæve på en dag?

Få overblik over dit korts hævegrænser — Skal du bruge mange penge på kort tid, kan du risikere at blive begrænset af dit korts hæve- og forbrugsgrænser, eftersom nogle af vores kort har et hæveloft på 20.000-40.000 kr. pr. løbende 30 dage – se oversigten nedenfor.

Mastercard Dankort Dankort Visa/Dankort**** Mastercard Classic / Gold Basis*** / Gold Mastercard Gold Plus Mastercard Platinum Mastercard Classic / Gold Basis / Gold Debit Mastercard Gold Debit Plus Mastercard Platinum Debit Mastercard Debit Ung
Hævegrænser pr. dag i Sydbanks danske pengeautomater indenfor bankens åbningstid* Mastercard: 10.000 kr. Dankort: 2.000 kr. 10.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 10.000 kr. 10.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr.
Hævegrænser pr. dag i Sydbanks danske pengeautomater udenfor bankens åbningstid* Mastercard: 5.000 kr. Dankort: 2.000 kr. 6.000 kr. 6.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr.
Hævegrænser pr. dag i udenlandske og andre pengeinstitutters pengeautomater Mastercard: 5.000 kr. Dankort: 2.000 kr. Ikke muligt at bruge kortet i udlandet 2.000 kr. i andre pengeinstitutter. Ikke muligt at bruge kortet i udlandet 2.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr. 7.000 kr. 10.000 kr. 5.000 kr.
Samlet forbrug inkl. kontante hævninger pr. dag i Danmark og udlandet Mastercard: 30.000 kr. Dankort: Ikke muligt at bruge kortet i udlandet Ikke muligt at bruge kortet i udlandet 25.000 kr. i udlandet 30.000 kr. 40.000 kr. 40.000 kr. 30.000 kr. 50.000 kr. 100.000 kr. 30.000 kr.
Samlet forbrug inkl. kontante hævninger pr. løbende 30 dage i Danmark og udlandet Mastercard: 200.000 kr. Dankort: Ikke muligt at bruge kortet i udlandet Ikke muligt at bruge kortet i udlandet 25.000 kr. i udlandet 30.000 kr. ** 40.000 kr. ** 40.000 kr. ** 200.000 kr. 200.000 kr. 400.000 kr. 100.000 kr.

Bankens åbningstid: Alle hverdage kl.9-18 ** Eller den individuelt aftalte forbrugsgrænse **** Visa/Dankort bliver gradvist udfaset som betalingskort i Sydbank. Til gengæld tilbyder vi et nyt og opgraderet kort: Mastercard Dankort. Du kan læse mere om ændringen og Mastercard Dankort på sydbank.dk/nytkort, Se priser for kort her

Kan jeg hæve euro i automat?

Du finder Sparekassen Sjælland-Fyns hæveautomater i alle vores filialer, men også i en række andre byer, som fremgår af listen herunder. Udenfor sparekassens åbningstid kan du altid lukke dig selv ind i alle sparekassens lobbyer med dit hævekort, hvis du har brug for at hæve eller indsætte kontanter på din konto via pengeautomaten.

I de fleste hæveautomater kan du både hæve penge (danske kroner og euro) eller indsætte penge (danske kroner og euro), men i flere byer kan du også hæve byttepenge (møntruller). Find en hæveautomat nær dig, og se dine muligheder i listen over pengeautomater herunder. Se kort med nærmeste hæveautomat Er du ikke i nærheden af en af sparekassens hæveautomater, kan du oftest hæve et mindre beløb i automater tilhørende andre banker.

Læs mere om beløbsgrænser og hvordan man gør nederst på siden. Læs også om sparekassens døgnåbne lobbyer.

Kan man hæve euro i KONTANTEN?

Ja, du kan hæve euro i Kontanten, som ligger over hele landet. Du kan hæve det beløb, som svarer til beløbsgrænsen på dit kort.

Kan man hæve beløbsgrænsen på Visa?

Regler for Visa/Dankort —

Du kan hæve op til 15.000 kroner om dagen i Nykredits pengeautomater. Du kan hæve 15.000 kroner mellem kl.9.00 — 18.00 på hverdage og 6.000 kroner på alle andre tidspunkter. Du kan hæve op til 2.000 kroner i andre pengeinstitutters hæveautomater i Danmark. Du kan maksimalt hæve 3.100 kroner på dit Visa/Dankort om dagen, hvis du befinder dig i udlandet. Her kan du ligeledes kun hæve eller købe for maksimalt 30.000 kroner på dit Visa/Dankort i udlandet per løbende 7 dage. Det er gratis at hæve i «Kontanten», som ligger flere steder i landet, mens det koster et mindre gebyr at hæve i andre bankers automater og i udlandet. Se, hvor du kan hæve kontanter

Er det bedst at betale med Visa eller Dankort?

Brug Visa-delen, når du shopper online — Handler du på en webshop, dansk eller udenlandsk, køber du flybilletter, koncertbilletter eller andre dyre forudbetalte varer, skal du betale med Visa-delen af dit Visa/Dankort. Visa-delen giver dig bedre muligheder end Dankortet for at få dine penge tilbage, hvis du ikke modtager den vare, du har betalt for.

Kan man trække over på et Visa Dankort?

Du kan som udganspunkt altid trække over — På dankort og Visa-dankort kan du, hvis du ellers har styr på dine konti, altid trække over. Der er ikke et standardbeløb, som får kassen til at smække i, men din bankrådgiver får besked, hvis der pludselig er meget uhensigtsmæssig aktivitet på din konto.

Hvor mange penge må man have liggende i en bankboks?

Typisk er det begrænset, hvor meget der er dækket. Ofte ligger grænsen omkring 20.000 kr.

Er det lovligt at afvise kontanter?

Betalinger i fysisk handel – regler og råd Jura om betalingsmidler Regler og råd vedrørende kontanter Danske pengesedler og mønter er «lovlige betalingsmidler», også kaldet gangbar mønt, det vil sige, at, Virksomhederne er modsat ikke forpligtet til at tage imod betaling med udenlandske mønter og sedler, herunder sedler fra Grønland og Færøerne, medmindre det er aftalt på forhånd eller lovet f.eks.

ved skiltning med priser i Euro, Svenske kroner, Dollars eller anden valuta.I henhold til lov om betalinger, er betalingsmodtagere, der tager imod kortbetalinger, mobilbetalinger og andre betalinger omfattet af lov om betalinger, også forpligtet til at tage imod betalinger i kontanter. Dette fremgår af lovens §81.

Der er dog mulighed for at sige nej tak til kontanter fra kl.22.00 til kl.06.00, samt i en række områder allerede fra kl.20.00. Butikker har desuden ikke pligt til at tage imod kontanter, hvis der er tale om fjernsalg eller et salg i et egentligt selvbetjeningsmiljø – fx en parkeringsautomat.

 1. Midlertidige begivenheder, som fx festivaler, kan under visse forudsætninger sige nej tak til kontanter.
 2. Virksomheder som sælger til andre virksomheder, kan også sige nej tak til kontanter.
 3. Hvis samme virksomhed både sælger til forbrugere og erhvervsdrivende, kan virksomheden kun sige nej tak overfor andre erhvervsdrivende, men skal acceptere kontanter fra forbrugere.

Efter kan en betalingsmodtager afvise betaling, som kunden vil foretage med mere end 25 af hver møntenhed.Der er mulighed for at søge om dispensation til at tage imod kontanter. Der skal være vægtige grunde til, før der kan gives dispensation. Tidligere er dispensation bl.a.

givet til midlertidige begivenheder som fx festivaler, samt flyselskaber. Lov om betalinger læses her, hvor kontantpligten fremgår af §81 Efter reglerne i hvidvasklovgivningen er det forbudt at modtage 20.000 kr. eller derover i kontanter. Det gælder både ved en enkeltstående handel og ved flere indbyrdes sammenhængende handler.

Se uddybende længere nede i artiklen. kontantforbud finder du i lovens §5 At modtage betaling i kontanter kan være dyrt, men det er desværre ikke tilladt, at tage et gebyr, for at tage imod kontanter. Det har afgjort.

 • Pengesedler Der er særlige regler for pengeinstitutternes modtagelse af sedler, der er blevet farvet, bærer præg af kemisk rensning eller af at have været gravet ned.
 • Hovedreglerne er:
 • Tag ikke imod farvede, svedne, rensede eller andre mistænkelige sedler.
 • Henvis kunder med disse sedler til deres pengeinstitut.
 • Er du uforvarende kommet til at modtage en mistænkelig seddel, så henvend dig i dit pengeinstitut.
 • Hvis du burde have opdaget for eksempel farvestof, svedning eller rensning, inddrages sedlen og beløbet er tabt. Det er i sidste ende Nationalbanken, som afgør dette.

Læs mere her: Euro – mønter og sedler Danske betalingsmodtagere er ikke forpligtet til at modtage udenlandsk valuta, herunder Euro. Hvis du vil sikre dig mod falske Euro, kan du finde på dansk hos Den Europæiske Centralbank.

 1. Regler og råd vedrørende betalingskort
 2. Betalingsgaranti — Dankort

Ønsker en butik at tage imod, så skal butikken kontakte NETS, som ejer Dankort. Hvis butikken ønsker at tage imod andre betalingskort end Dankort – fx Visa og MasterCard – så er der forskellige indløsere, der kan tilbyde dette, fx Nets, Bambora, Swedbank, Handelsbanken og Elvon.

De forskellige indløsere har forskellige priser og vilkår, så undersøg hos dem alle, hvem der kan tilbyde den mest attraktive løsning for virksomheden. NETS garanterer over for forretningen, at betalingstransaktioner, der er omfattet af aftalen, vil blive honoreret i henhold til betalingsgarantien. Betalingskortsvindel Er din butik blevet udsat for betalingskortsvindel, fx ved at en person, uretmæssigt har anvendt en anden persons betalingskort, vil butikken typisk stå med tabet, da kortholders bank vil tilbageføre beløbet.

Ved køb for større beløbet eller ved transaktioner, der kan virke mistænksomme, kan det derfor være en fordel at få verificeret kundens identitet, inden handlen gennemføres.

 • Surcharge
 • Gavekort og elektroniske penge
 • Kontantforbud og hvidvaskning
 • Ved andre transaktioner skal virksomheder være opmærksomme på transaktioner, som på grund af deres karakter særlig menes at kunne have tilknytning til hvidvask eller finansiering af terrorisme.

Som udgangspunkt er det forbudt at overvælte betalingskortgebyret på kunden. Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme forbyder betaling med kontanter på 20.000 kr. eller derover ved salg af varer eller ydelser.

Forbuddet gælder også mindre betalinger, der ser ud til at være indbyrdes forbundet. Det betyder navnlig, at forbuddet også rammer køb af varer til over 20.000 kr., der betales i rater på under 20.000. kr. Virksomheder, der modtager betalinger over den nævnte grænse, skal sikre, at personalet er instrueret om, at betalinger over grænsen skal ske med betalingskort, bankoverførsel eller lignende.

Som konsekvens af loven skal man afvise betalinger med kontanter over grænsen. Kunden må imidlertid gerne betale 19.999,50 kr. i kontanter og resten med kort, mobilbetaling eller kontooverførsel, hvis varens eller ydelsens pris er på 20.000 kr. eller derover.

 1. Hvis kunden alene ønsker at foretage betaling af købet af en vare der har en pris på 20.000 kr.
 2. Eller derover med kontanter, må forhandleren nægte at gennemføre handlen.
 3. Der vil i sådant tilfælde ikke være tale om misligholdelse af aftalen fra forhandlerens side.
 4. Overtrædelse af kontantforbuddet straffes som udgangspunkt med bøde, som udmåles til 25 % af det beløb der overstiger beløbsgrænsen i kontantforbuddet.

Bøden er dog på mindst 10.000 kr. : Betalinger i fysisk handel – regler og råd

Hvornår forsvinder kontante penge?

Antallet af kontantbetalinger er støt faldende i Danmark, og professorer sætter kontanters udløbsdato til 2025. Med kontanternes død vil det kun være private banker, der udsteder penge.

Kan man købe et hus i kontanter?

Hvad er en kontanthandel? — Næsten alle handler gennemføres i dag som kontanthandel. Det betyder blot, at køber, udover at deponere en kontant udbetaling hos ejendomsmægleren, får sin bank til at stille en bankgaranti for restkøbesummen. Bankgarantien afløses af en kontant deponering i sælgers bank på overtagelsesdagen.

Kan man købe en bil med kontanter?

Kontant køb af bil betyder, at du har alle pengene til købet af din nye bil. Du skal dog være opmærksom på, at erhvervsdrivende ifølge loven kun må modtage op til 19.999 kroner i kontant betaling for varer og ydelser. Du skal altså betale det resterende beløb på din bil med kreditkort eller via bankoverførsel.

Kan man hæve over beløbet?

Ja det kan du, der er dog nogle undtagelser. Der kan max. hæves 1.000,- kr. over beløbet på Dankort.

Hvor kan man hæve 15000?

Ud over danske kroner kan du også hæve valuta i mange af vores automater. Vi har primært euro i vores automater, men enkelte steder kan du også hæve amerikanske dollars, engelske pund eller svenske kroner. Du kan hæve valuta op til 15.000 kr.

Hvor meget må man som privat person modtage i kontanter?

Et nyt og skærpet kontantforbud betyder, at det fremover er ulovligt at modtage over 19.999 i kontanter. Forbuddet skal være med til at forhindre tilbageførsel af sorte penge til samfundsøkonomien. Det fremgår af Hvidvasksekretariatets seneste kvartalsrapport.

Et bundt sedler af en vis størrelse skal få alarmklokkerne til at ringe hos erhvervsdrivende, der ikke er omfattet af hvidvaskloven. Det er hensigten med det skærpede kontantforbud, der fra 1.juli i år har gjort det ulovligt at modtage kontant betaling, når beløbet er over 19.999 kroner. Grænsen var tidligere 49.999 kroner.

Kontantforbuddet skal virke som et værn mod, at udbyttet fra kriminalitet kanaliseres ind i den lovlige økonomi, fortæller Hvidvasksekretariatet. »I praksis betyder den nye beløbsgrænse, at det er blevet mere vanskeligt at vaske penge hvide gennem køb af fx ure, biler og kunst.

Pengene kan stamme fra sort arbejde, narkohandel, røveri, menneskehandel, underslæb eller lignende. Og jo flere huller vi kan lukke, jo bedre er det selvfølgelig. Vi vil gerne have, at informationen om den nye beløbsgrænse når frem til de rette modtagere, som både er de underretningspligtige, borgerne og de erhvervsdrivende.

Der kan være tale om helt lovlige forhold, når man ønsker at betale kontant for fx et ur, større partier vin, en båd eller når man foreslår håndværkeren at betale en reparation kontant. Men det kan i høj grad også være tegn på det modsatte, og derfor skal borgerne og særligt de erhvervsdrivende kende beløbsgrænsen,« siger Jørgen Andersen, der er leder af Hvidvasksekretariatet.

Flere overtrædelser af hvidvaskloven Når Hvidvasksekretariatet modtager underretninger om brud på kontantforbuddet, bliver oplysningerne sendt videre til SØIK, der efterforsker og fører sagerne. I løbet af 2020 blev der udstedt bøder for overtrædelser af kontantforbuddet i omkring 80 sager. I 2021 har SØIK indtil videre behandlet 29 underretninger om mistanke om overtrædelse af kontantforbuddet.

Der er indledt efterforskning i foreløbig 24. For flere sagers vedkommende anfører de erhvervsdrivende, at de ikke har været opmærksomme på kontantforbuddet, og derfor forudser Hvidvasksekretariatet, at antallet af sager vil stige med den nye beløbsgrænse på 19.999 kroner.

»Allerede før den skærpede beløbsgrænse leverede vi et stigende antal underretninger videre til SØIK, politikredsene og andre myndigheder, og sammen med et øget fokus i samfundet på hvidvask og terrorfinansiering bliver vores samarbejdspartnere, de underretningspligtige stadig mere opmærksomme på, hvad der kan være tegn på hvidvask eller terror finansiering.

Når vi i Hvidvasksekretariatet modtager underretninger, vurderer vi hvilke oplysninger, der skal bringes videre til andre myndigheder. Det kan fx være Skattestyrelsen eller Finanstilsynet, eller fx til efterforskning i PET eller i politikredsene,« siger Jørgen Andersen.

Hvor meget må man modtage i kontanter?

Det er ikke tilladt for virksomheder at modtage kontantbetaling på 20.000 kr. eller derover. Heller ikke hvis beløbet falder i flere rater, eller hvis mindre beløb på anden måde er forbundet. Der er ikke mulighed at søge tilladelse til at modtage kontantbetaling på mere end 20.000 kr.

Er det ulovligt ikke at modtage kontanter?

Betalinger i fysisk handel – regler og råd Jura om betalingsmidler Regler og råd vedrørende kontanter Danske pengesedler og mønter er «lovlige betalingsmidler», også kaldet gangbar mønt, det vil sige, at, Virksomhederne er modsat ikke forpligtet til at tage imod betaling med udenlandske mønter og sedler, herunder sedler fra Grønland og Færøerne, medmindre det er aftalt på forhånd eller lovet f.eks.

 • Ved skiltning med priser i Euro, Svenske kroner, Dollars eller anden valuta.I henhold til lov om betalinger, er betalingsmodtagere, der tager imod kortbetalinger, mobilbetalinger og andre betalinger omfattet af lov om betalinger, også forpligtet til at tage imod betalinger i kontanter.
 • Dette fremgår af lovens §81.

Der er dog mulighed for at sige nej tak til kontanter fra kl.22.00 til kl.06.00, samt i en række områder allerede fra kl.20.00. Butikker har desuden ikke pligt til at tage imod kontanter, hvis der er tale om fjernsalg eller et salg i et egentligt selvbetjeningsmiljø – fx en parkeringsautomat.

 • Midlertidige begivenheder, som fx festivaler, kan under visse forudsætninger sige nej tak til kontanter.
 • Virksomheder som sælger til andre virksomheder, kan også sige nej tak til kontanter.
 • Hvis samme virksomhed både sælger til forbrugere og erhvervsdrivende, kan virksomheden kun sige nej tak overfor andre erhvervsdrivende, men skal acceptere kontanter fra forbrugere.

Efter kan en betalingsmodtager afvise betaling, som kunden vil foretage med mere end 25 af hver møntenhed.Der er mulighed for at søge om dispensation til at tage imod kontanter. Der skal være vægtige grunde til, før der kan gives dispensation. Tidligere er dispensation bl.a.

 • Givet til midlertidige begivenheder som fx festivaler, samt flyselskaber.
 • Lov om betalinger læses her, hvor kontantpligten fremgår af §81 Efter reglerne i hvidvasklovgivningen er det forbudt at modtage 20.000 kr.
 • Eller derover i kontanter.
 • Det gælder både ved en enkeltstående handel og ved flere indbyrdes sammenhængende handler.

Se uddybende længere nede i artiklen. kontantforbud finder du i lovens §5 At modtage betaling i kontanter kan være dyrt, men det er desværre ikke tilladt, at tage et gebyr, for at tage imod kontanter. Det har afgjort.

 • Pengesedler Der er særlige regler for pengeinstitutternes modtagelse af sedler, der er blevet farvet, bærer præg af kemisk rensning eller af at have været gravet ned.
 • Hovedreglerne er:
 • Tag ikke imod farvede, svedne, rensede eller andre mistænkelige sedler.
 • Henvis kunder med disse sedler til deres pengeinstitut.
 • Er du uforvarende kommet til at modtage en mistænkelig seddel, så henvend dig i dit pengeinstitut.
 • Hvis du burde have opdaget for eksempel farvestof, svedning eller rensning, inddrages sedlen og beløbet er tabt. Det er i sidste ende Nationalbanken, som afgør dette.

Læs mere her: Euro – mønter og sedler Danske betalingsmodtagere er ikke forpligtet til at modtage udenlandsk valuta, herunder Euro. Hvis du vil sikre dig mod falske Euro, kan du finde på dansk hos Den Europæiske Centralbank.

 1. Regler og råd vedrørende betalingskort
 2. Betalingsgaranti — Dankort

Ønsker en butik at tage imod, så skal butikken kontakte NETS, som ejer Dankort. Hvis butikken ønsker at tage imod andre betalingskort end Dankort – fx Visa og MasterCard – så er der forskellige indløsere, der kan tilbyde dette, fx Nets, Bambora, Swedbank, Handelsbanken og Elvon.

 • De forskellige indløsere har forskellige priser og vilkår, så undersøg hos dem alle, hvem der kan tilbyde den mest attraktive løsning for virksomheden.
 • NETS garanterer over for forretningen, at betalingstransaktioner, der er omfattet af aftalen, vil blive honoreret i henhold til betalingsgarantien.
 • Betalingskortsvindel Er din butik blevet udsat for betalingskortsvindel, fx ved at en person, uretmæssigt har anvendt en anden persons betalingskort, vil butikken typisk stå med tabet, da kortholders bank vil tilbageføre beløbet.

Ved køb for større beløbet eller ved transaktioner, der kan virke mistænksomme, kan det derfor være en fordel at få verificeret kundens identitet, inden handlen gennemføres.

 • Surcharge
 • Gavekort og elektroniske penge
 • Kontantforbud og hvidvaskning
 • Ved andre transaktioner skal virksomheder være opmærksomme på transaktioner, som på grund af deres karakter særlig menes at kunne have tilknytning til hvidvask eller finansiering af terrorisme.

Som udgangspunkt er det forbudt at overvælte betalingskortgebyret på kunden. Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme forbyder betaling med kontanter på 20.000 kr. eller derover ved salg af varer eller ydelser.

Forbuddet gælder også mindre betalinger, der ser ud til at være indbyrdes forbundet. Det betyder navnlig, at forbuddet også rammer køb af varer til over 20.000 kr., der betales i rater på under 20.000. kr. Virksomheder, der modtager betalinger over den nævnte grænse, skal sikre, at personalet er instrueret om, at betalinger over grænsen skal ske med betalingskort, bankoverførsel eller lignende.

Som konsekvens af loven skal man afvise betalinger med kontanter over grænsen. Kunden må imidlertid gerne betale 19.999,50 kr. i kontanter og resten med kort, mobilbetaling eller kontooverførsel, hvis varens eller ydelsens pris er på 20.000 kr. eller derover.

Hvis kunden alene ønsker at foretage betaling af købet af en vare der har en pris på 20.000 kr. eller derover med kontanter, må forhandleren nægte at gennemføre handlen. Der vil i sådant tilfælde ikke være tale om misligholdelse af aftalen fra forhandlerens side. Overtrædelse af kontantforbuddet straffes som udgangspunkt med bøde, som udmåles til 25 % af det beløb der overstiger beløbsgrænsen i kontantforbuddet.

Bøden er dog på mindst 10.000 kr. : Betalinger i fysisk handel – regler og råd