Hvor Mange Proteiner Skal Man Have Om Dagen?

Hvor Mange Proteiner Skal Man Have Om Dagen
Proteiner er omgivet af sundhedsmyter. Spiser man dem lige efter træning, bliver musklerne endnu større, lyder en af dem. Men proteiner kan sagtens indtages i løbet af dagen – og skal i øvrigt være en del af en varieret kost. En voksen på 75 kilo med et stillesiddende til normalt aktivitetsniveau bør spise cirka 60 gram proteiner om dagen.

Hvor meget protein om dagen for muskelmasse?

Kort fortalt — Protein er afgørende for helbredet med optimale indtag afhængigt af dine mål. RDA for protein er 0,8 g / kg / d. For aktive individer skal dette være højere. De, der ønsker at opbygge muskler med et optimalt indtag, vil være 1,6 g / kg / d og for at opretholde muskelmasse, mens det kan være nødvendigt med en højere indtagelse på mellem 1,4 og 2,4 g / kg / d. Hvor Mange Proteiner Skal Man Have Om Dagen Kosttilskud

Hvad sker der hvis man får for meget protein?

Langt de fleste danskere får nok protein. Men spiser du alt for meget protein, kan du risikere at få nedsat nyrefunktion. Også fedt, salt og stegemutagener er problematiske i en proteinrig kost, da den ofte består af kød.

Hvor meget protein har et æg?

Æggets næringsstoffer — Æg er en basisfødevare, som indeholder samtlige essentielle aminosyrer og fedtsyrer. Æg indeholder 12,3 g protein pr 100 g. Proteinet i æg er særligt anvendeligt til proteinsyntesen i kroppen. Det er specielt æggehviden, som indeholder protein, hvorimod størstedelen af æggeblommen består af fedt.

Her kan du se energifordelingen i æggehviden og æggeblommen. Ud over de energigivende stoffer indeholder æg stort set alle vigtige vitaminer og mineraler – undtagen C-vitamin. Æg er særligt rige på vitamin B12 og vitamin D, Det er æggeblommen, som indeholder disse vitaminer. D-vitamin spiller en rolle ift.

immunsystemet, muskelfunktionen og er vigtig ift. optagelsen af calcium. Vitamin B12 er nødvendig for celledeling, nervens vedligeholdelse og nydannelse samt har betydning for omsætningen af fedt og de aminosyrer, der udgør proteins byggesten. Derudover er æg rige på riboflavin, E-vitamin, jod og selen,

Hvordan får jeg mere protein i min kost?

Spis rigeligt med kød, fisk, fjerkræ, æg og ost. Spis gerne ost eller fiske- og kødpålæg frem for fx marmelade og honning. Spis dig ikke mæt i grøntsager og frugt – det fylder uden at give tilstrækkelig protein.

Er det sundt at spise havregryn hver dag?

Hvor sundt er havregryn? — Efter et par årtier i kulden er de fiberholdige havregryn igen ved at finde sig vej til danskernes køkkenskabe — og med god grund. De er nemlig en af de bedste råvarer, du kan begynde dagen med, da de er langt sundere og indeholder meget mindre salt og sukker end de fleste andre morgenmadsprodukter.

Havregryn er 100 procent fuldkorn, og derfor dækker et par deciliter gryn en tredjedel af dit daglige behov for fibre. Fibrene fra grynene bidrager blandt andet til en bedre fordøjelse afhjælper forstoppelse. Derudover indeholder de vitaminer og mineraler, der er en vigtig del af en sund kost. Havregryn har blandt andet et højt indhold af kalium og et lavt indhold af natrium.

En kombi, der er god for blodtrykket. Samtidig indeholder havre særlige fibre, der kan være hjælpe kolesteroltallet i den rigtige retning. Læs også: Fuldkorn er guldkorn

See also:  Hvor Langsomt M Man KøRe På Motorvej?

Hvad skal jeg spise for at få protein nok?

Er kød den bedste proteinkilde? — De vigtigste proteinkilder er kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg, der har den bedste sammensætning med alle essentielle aminosyrer. Det kaldes også høj biologisk værdi. De vegetabilske kilder til protein er ærter, linser, bønner, nødder og kornprodukter.

Er havregrød lige så sundt som havregryn?

Havregryn eller havregrød? — Du sparer en del kalorier ved at vælge havregrød frem for havregryn. Når grynene bliver kogt, suger de nemlig væsken til sig, så de svulmer op. Derfor behøver du kun en lille kop gryn for at få en stor portion grød. Samtidig er du typisk længere tid om at spise den varme havregrød, og det giver god mæthed. LÆS OGSÅ: Hvor sundt er havregryn?

Hvilke proteiner er bedst?

Kroppens evne til at optage proteinet — Proteinkvalitet er en betegnelse for hvor god kroppen er til at udnytte de pågældende proteiner. Generelt set kan man sige, at animalske proteiner har den højeste proteinkvalitet. Det betyder, at koppen er bedst til at udnytte proteinerne fra animalske fødevarer med 90-100%.

Udnyttelsesgraden af vegetabilske fødevarer ligger mellem 45-90%. Mere konkret kan man sige, at de fleste kornprodukter og bælgfrugter har en proteinkvalitet mellem 45-80%. Soja og sojaprodukter som tofu har på trods af sit ophav i planteriget en god proteinkvalitet på ca.90 %. Hvis du spiser en sund og varieret kost, hvor de fleste fødevaregrupper indgår, til daglig, behøver du ikke have fokus på, hvilke fødevarekilder du får dine proteiner fra (Kilde: Sundhed.dk).

: Hvilke proteinkilder er bedst?

Hvad er protein drikke?

Som småtspisende kan du have svært ved at få dækket dit behov for protein, men heldigvis behøver du ikke at ændre fuldstændig på dine madvaner for at sikre, at der er nok protein i din kost. Du kan nemlig sagtens kreere en proteindrik ud fra iskaffe, koldskål eller måske bare en kop kaffe.

Når du inkluderer de ekstra proteiner naturligt i dagligdagen ved at bruge et allround proteinpulver, vil det slet ikke være noget, som du tænker nærmere over. Pulveret kan du bruge både til varme og kolde væske og i din mad. En proteindrik er en drik tilsat proteinpulver. Der findes færdige blandinger til proteindrik, som du blot mixer med koldt eller varmt vand, eller du kan tilberede din egen proteindrik.

See also:  Hvor Meget Kan Man HVe I En Automat?

Vælger du et smagsneutralt proteinpulver til dit eget ‘proteindrik- apotek’, kan du selv udvikle præcis den smag, du ønsker. Bland proteinpulveret i den daglige kaffe eller lav en lækker iskaffe til de varme sommerdage.

Hvor meget protein skal man have per kg?

Voksne bør indtage et sted mellem 0,8 og 1 gram protein om dagen — per kilo kropsvægt.

Hvor meget protein skal man have hvis man vejer 50 kg?

Hvor meget protein om dagen? — Sundhedsmyndighederne anbefaler, at man skal have mellem 0,8-1,5 gram protein pr. kg kropsvægt om dagen. Det er den nødvendige mængde for at kunne bevare muskelmasse og sikre opbygning af kroppens strukturer. Dog er proteinbehovet forskellig fra person til person – og især afhængigt af dit aktivitetsniveau.

Jo mere du træner, jo mere protein har du nemlig brug for, så kroppen kan restituere efter træning og genopbygge det nedbrudte muskelvæv. Er du interesseret i at tabe dig, kan det også være relevant at spise mere protein om dagen. Protein holder dig nemlig mæt længe ved at forlænge optagelsen af din mad.

Samtidig bruger kroppen mere energi (=kalorier) på at fordøje protein, end den gør på at fordøje kulhydrat og fedt. LÆS OGSÅ: Hvad er symptomerne på proteinmangel?

Kan man få for meget protein om dagen?

Proteiner – hvad har du behov for? Proteinrige fødevarer hitter i øjeblikket i takt med low-carb slankebølgen. Men der er ingen grund til at spise mere protein, end kroppen har behov for. I nogle tilfælde kan det ligefrem være usundt, mener Hjerteforeningens kostekspert Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at Proteinbarer- og drikke fylder godt på hylderne i landets supermarkeder, ligesom mælk og yoghurt tilsat ekstra protein også har fundet vej til kølediskene.

 1. Men der er ingen grund til at falde for fristelserne i din iver for at skære ned på kulhydrater og måske holde den slanke linje.
 2. Selvom studier viser, at protein mætter mere end kulhydrat og fedt, kan vi ikke konkludere, at effekten skyldes det høje proteinindhold alene, forklarer Hanne Skov, Hjerteforeningens kostekspert.

– Vi skal hverken have for lidt eller for meget protein. Størstedelen af den danske befolkning får dækket behovet for protein gennem en normal og varieret kost. For langt de fleste er det derfor ikke hensigtsmæssigt at spise store mængder protein, siger Hanne Skov.

For meget protein kan være en ulempe Protein er et vigtigt næringsstof og fungerer som kroppens byggesten især i opbygningen af vores muskler. Består en for stor del af din kost af protein, bliver andelen af andre vigtige næringsstoffer mindre, og du risikerer ikke at få dækket dit behov for en række næringsstoffer som vitaminer, mineraler og fibre, fortæller Hjerteforeningens kostekspert.

– Det kan ligefrem være en ulempe at spise for meget protein. Der er set en sammenhæng mellem et meget højt proteinindtag og slagtilfælde. Et studie viser ligefrem, at følger man principperne om et lavt indtag af kulhydrat og et højt indtag af protein i en længere årrække, så kan det øge risikoen for hjerte-kar-sygdom.

 • Derfor, bliver det en livsstil, så ser det ud til at et højt proteinindtag kan få negative konsekvenser, særligt hvis proteinerne kommer fra animalske produkter, siger Hanne Skov.
 • Brug for ekstra proteiner Der kan være tidspunkter, hvor behovet for protein stiger.
 • Ronisk sygdom som fx hjertesvigt kan føre til periodisk tab af protein/muskelmasse dels på grund af sygdommen i sig selv, dels på grund af, at man under sygdom kan have mindre appetit og måske endda er sengeliggende.
See also:  Hvor Hurtigt KRe Et Tog?

Samtidig mister vi muskelmasse og styrke med alderen -kaldet sarcopeni – som ikke kun skyldes, at man er mindre fysisk aktiv. Tabet af protein skal dækkes med et øget proteinindtag gennem kosten. – Selvom man måske spiser mindre, når man bliver ældre, så skal man fortsætte med at spise den samme mængde protein hele livet, siger Hanne Skov.

 • Er du rask ligger behovet for protein på ca.1,1 gram protein pr.
 • Kilo kropsvægt pr. dag.
 • Vejer du fx 70 kilo, vil behovet være omkring 77 gram protein om dagen.
 • Er man over 65 år og vejer 70 kilo, er behovet for protein 1,2 gram pr.
 • Kilo kropsvægt pr. dag.
 • Det svarer til 84 gram protein pr. dag.
 • For patienter med hjertesvigt kan det være relevant med et protein indtag på 1,4 gram/kilo/dag, forudsat, at der ikke samtidig er svær nyresygdom.

Der bør altid tages højde for individuelle forhold, så som aktivitetsniveau, krops sammensætning mv. Gode kilder til protein er animalske produkter så som: Protein findes også i vegetabilske fødevarer som:

linser bønner mandler nødder havregryn

Sørg for at få dækket dit behov for protein både fra animalske og vegetabilske kilder. Har du brug for et måltid rigt på protein, kan du fx spise:

En skive rugbrød med en halv dåse tun og lidt hytteost (ca.23 g protein) En portion skyr og drysse lidt nødder på (ca.24 g protein i 2 dl skyr med 10 g mandler)´ En stor portion havregryn med 2 dl mælk (ca.15 g protein)

: Proteiner – hvad har du behov for?