Hvor Mange Ben Har En Edderkop?

Hvor Mange Ben Har En Edderkop
Alle edderkopper har en tydelig opdelt forkrop og bagkrop. På forkroppen sidder alle edderkoppens vedhæng. Alle edderkopper har 8 (otte) ben. Ud over disse fire par ganglemmer har edderkopperne kæber (også kaldet chelicerer) med giftkroge og palper (pedipalper).

Hvad har 8 øjne og 8 ben?

— –Dyr i naturen – De — store og de små, her omkring Gemmer sig Man må passe på! Pas på, der er en edderkop! Stå helt stille! Nej, — den kravler ikke på dig – og den er ikke farlig. Det kilder lidt. – En edderkop bringer lykke. Selv om nogen ikke kan li dem.

 1. Den spinder flotte edderkoppespind, hvor den kan fange insekter, som den spiser.
 2. Hvis den ikke kan spise alt det, den fanger, pakker den insektet ind og gemmer det som madpakke.
 3. Der er edderkopper, edderkopper, altså – mange, mange steder over hele jorden,
 4. Der findes edderkopper i næsten alle miljøer fra fugtig tropisk regnskov til tørre ørkener.

Der er edderkopper, der lever under vand og der træffes edderkopper i bjerge i flere kilometers højde. Selv i isdækkede områder kan der træffes edderkopper under sneen. Hvis en edderkop spinder sig vej lige ned foran dit ansigt, så bringer det lykke. Også hvis den sætter sig i dit hår – men du må ikke fjerne den.

Edderkoppens krop er sammensat af to dele; forkrop og bagkrop. Forkroppen har et hårdt skjold – et såkaldt ydre skelet. Bagkroppen er blød og er i stand til at udvide sig når edderkoppen spiser eller udvikler æg. Når edderkoppen vokser er den af og til nød til at bryde ud af sit gamle ydre skelet, der efterlades som en tom skal.

Edderkopper har 8 ben og 8 øjne. Insekter har seks ben. Edderkoppens øjne adskiller sig også fra insekternes. Insekter har sammensatte facetøjne, edderkopper har enkeltøjne ( ligesom mennesker), men til gengæld hele 6-8 stk. Hvis du vil vide mere om edderkopper, så tryk her: Med et tryk på billedet af nonnen, kan du høre om Ørslevklosters sidste nonne. Med et tryk på fodsporet kan, Ls mere Troldetur i Krabbesholm skov med begyndelse ved Havnevej bag ishuset. En trolderute med Appen Trolderuterne.H. Ls mere Fur havn. Trolderuterne er kommet til Fur. Når du står på havnen og kikker på på færgen, der sejler mellem Branden. Ls mere En rakkerrute med appen ved Bundsbæk Mølle Museum. Ls mere Gyserruten i Skive. En gyselig tur om uhyggelige hændel. Ls mere Velkommen til Daugbjerg Dås! Der ligger Daugbjerg Dås. Som et højt bjerg lige i midten af Jylland. DaugbjergD. Ls mere Trolderuterne er stttet af Det Europiske flleskab og ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter via LAG Skives Aktionsgruppe. Desuden af Friluftsrdet, Skive kommunes Kulturudvalg, Skive Kommunes landsbyudvalg, Kongenshus Mindepark, Mnsted Kalkgruber, Daugbjerg Kalkgruber og Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter.

Hvor mange knogler har en edderkop?

Edderkopper — generelt

/td>

/td> Vil du hellere se billeder af forskellige danske edderkopper, så start,

Får man først øjnene op for edderkopperne, bliver verden altså lidt større. Der er edderkopper alle vegne, der findes utallige arter, og de udviser hver især de mest forskelligartede og overraskende adfærdsformer, både når det gælder byttefangst, seksual-adfærd og yngelpleje. Edderkopper er simpelthen edder-spændende dyr! Men edderkopper er også ulækre og uhyggelige, vil mange utvivlsomt indvende. Det syntes jeg også selv engang. Faktisk gjorde de mig rædselsslagen. Men da jeg fandt ud af, hvor spændende dyr edderkopperne er, kunne jeg alligevel ikke lade være med at beskæftige mig med dem. — Og det kan ingen fobi holde til i længden. Så lider du af arachnofobi, skal du endelig læse videre. Det er en befrielse at slippe af med sin angst. Men det kan godt kræve hårdt arbejde. Edderkoppen til venstre er en han-korsedderkop.

/td>

/td>

Edderkopper er opbygget på en måde, der er så forskellig fra os selv, at de på glimrende vis anskueliggør livets mangfoldighed. Alle dyr skal kunne varetage nogenlunde de samme funktioner, for at kunne holde sig i live. De skal kunne sanse omverdenen, bevæge sig, forsvare sig, optage føde, optage og fordele ilt i kroppen og udskille affaldsstoffer — for blot at nævne det mest basale. Disse opgaver er altså de samme, hvad enten man er et pattedyr — som vi selv er — eller en edderkop. Men edderkopperne løser opgaverne helt anderledes end vi gør. Herunder vil jeg kort beskrive, hvordan edderkopperne klarer deres basale livsopgaver.

/td>

/td>

Kropsplan : Se på fugleedderkoppen herover. På den kan man tydeligt se, at edderkopper ikke har noget egentligt hoved. De har en forkrop, hvorpå alle 8 ben samt de benlignende palper (pedipalper) sidder; og her sidder også munden, giftkrogene og de 8 øjne. Desuden har edderkopperne en bagkrop, hvorpå spindevorterne sidder. Benene er tydeligt leddelte. De er hule rør, som er hængslet sammen — og indeni sidder de muskler, som bøjer benene. Edderkopper har ydre skelet — huden er hård. Der er ikke noget skelet inden i en edderkop. Til højre ses et led fra benet af en husedderkop. De mange hår er,

/td>

/td>

Det stive hudskelet betyder, at alle edderkopper med mellemrum må skifte hud for at kunne vokse. Nedenfor til venstre ses en fugleedderkop med sin afkastede ham, og til højre ses hammen fra en almindelig husedderkop. — Efter hamskiftet er edderkopperne helt bløde og hjælpeløse.
Hvor Mange Ben Har En Edderkop
Hvor Mange Ben Har En Edderkop

/td>

Bagkroppens hud er dog tynd og elastisk. Inden i bagkroppen ligger tarmen, som er forsynet med utallige blindtarme. Efter et stort måltid vil bagkroppen blive spilet betydeligt ud. Hunedderkoppernes bagkrop udvides endnu mere, når æggene modnes inden i bagkroppen. Til højre ses en kvadratedderkoppehun fyldt med æg. Rigtigt fede edderkopper er altid hunner.

/td>

/td>

Sanser:
Hvor Mange Ben Har En Edderkop Der findes en række forskellige måder, hvorpå et væsen kan få oplysninger om sin omverden. Det kan opfange elektromagnetisk stråling, som bliver tilbagekastet fra omgivelserne (synssans). De fleste edderkopper har otte øjne til det formål. Det kan registrere trykbølger, som forplanter sig gennem luften (hørelse)- eller gennem underlaget (følesans). Edderkopper har på benene, som varetager disse funktioner. Og dyret kan registrere molekyler — blandt andet fra andre organismer — som svæver i luften. (lugtesans). Denne sans er hos edderkopper knyttet til korte hule hår på benene.
Endvidere råder edderkopper over en smagssans — som registrerer molekyler i opløsning — og en sans, der registrerer spændinger i skelettet. De kan også registrere varme, kulde og smerte.

De fleste edderkopper har som nævnt 8 øjne. Enkelte arter har dog kun 6. Synet er imidlertid meget forskelligt udviklet hos de forskellige arter, afhængigt af deres jagtmetode. De edderkopper der jager aktivt ved synets hjælp, er så gode til at se, at deres synsevne kun overgås af hvirveldyr og blæksprutter. Edderkoppernes øvrige sanser er altså ellers hovedsageligt knyttet til benene. Forskellige af de kraftige benhår kan registrere både lugte og tryk. De trykfølsomme hår giver især netspindere klare meddelelser om f.eks. et byttes bevægelser i nettet. Nogle af disse hår kan dog også registrere trykbølger i luften, altså lyd. Til benene er også knyttet sanseorganer, der registrerer edderkoppens egne bevægelser og spændinger i hudskelettet. Disse oplysninger fortæller edderkoppen om dens orientering i rummet og dens bevægelser i forskellige retninger. Dette er nødvendigt for edderkoppernes ofte formidable orienteringsevner.

Hvor Mange Ben Har En Edderkop Bevægelse : Edderkopper bøjer benene ved at sammentrække muskler, som befinder sig inden i benene og er hæftet fast til et muskelfæste på indersiden af forkroppens ryg-skjold. Benene strækkes ud, ved at kropsvæske pumpes ud i benene. Kropsvæskens tryk falder dog ret hurtigt, fordi væsken også fordeler sig ud i andet væv. Derfor er edderkopper sprintere. De er ikke udholdende. De mister evnen til at løbe, når det indre tryk falder. Døde edderkopper har altid benene krøllet ind under kroppen. Det er fordi væsketrykket i benene falder, når væsken fordeler sig jævnt i kroppen efter dyrets død.
De fleste edderkopper bevæger sig ganske ubesværet på glatte flader, som fugleedderkoppen til højre, der går på en lodret glasplade. Denne evne skyldes utallige små bitte hår med modhager, som edderkopperne har siddende i spidsen af benene. Netspindende edderkopper har små kroge i spidsen af benene, som de bruger til at gribe om nettets tråde med. De udskiller desuden en særlig olie, som forhindrer edderkoppen i at hænge fast i sit eget spind.

/td>

/td>

/td>

Forsvar: Alle edderkopper er giftige. De kan bide med deres hule kæber (giftkroge). De danske edderkopper er dog små, og kun ganske få arter (Dolomedes, vandedderkop) kan bide igennem vores hud, hvis de håndteres klodset. Edderkopper foretrækker at fortrække. Amerikanske fugleedderkopper kan desuden forsvare sig ved at gnide gifthår af bagkroppen. Hårene er lokalirriterende.
Føde : Alle edderkopper er rovdyr, og de dræber deres bytte med gift. Fordøjelsen starter udenfor kroppen, idet edderkoppen sprøjter fordøjelsesvæske ind i byttet, hvorefter edderkoppens sugemave tømmer byttet for halvfordøjet indhold. Nogle edderkopper spinder byttet ind i tæt silke inden det fortæres, så de kan massere byttet godt igennem uden at noget af indholdet går til spilde.
På edderkoppeportrættet ovenfor til højre ses giftkrogene nederst i billedet. Krogene er hængslet, så de bider ind mod midtaksen. Kun de primitive har giftkroge, der rejses fremad som hugtænder — som det ses på edderkoppen ovenfor til venstre. Edderkoppen til højre er en kvadratedderkop.

/td>

/td>

Iltoptagelse og kredsløb: Edderkopper skal bruge ilt som alle andre dyr, men de trækker ikke vejret gennem munden, men gennem huller på undersiden af bagkroppen. De primitive, forholdsvis langsomme, fugleedderkopper har fire såkaldte boglunger. De mere avancerede edderkopper har omdannet de bageste boglunger til et rørsystem — såkaldte trachéer, der fører luften helt ind til kroppens organer. Dette system ligner dét, man finder hos insekter. Edderkoppers blod er klart og løber ikke i årer, men frit rundt i mellemrummet mellem organerne. Dette blod fører næring rundt i edderkoppens krop, og et hjerte sørger for at holde det i bevægelse. Blodet kommer ind i hjertet gennem huller i hjertets sider.
De gule partier på billedet til højre er boglungerne.

/td>

/td>

Silke: Edderkoppers silke består af komplicerede proteinmolekyler, som dannes i spindekirtler i bagkroppen. Silken er flydende i kirtlerne, men bliver fast når den trækkes ud. Ofte bruger edderkoppen de små kroge i spidsen af benene til at trække silken ud. Til højre ses spindevorterne hos en Flad hjulspinder.

/td>

Tidlig morgen i september. Her kommer ingen flue forbi! Edderkopper kan lave forskellige slags silke med forskellige egenskaber til forskellige formål. De bruger ikke kun silken til fangnet og indspinding af bytte, men også som sikringstråd, til æg- og sædspind, til retrætebyggeri og som flyvetråd. Intet menneskeskabt materiale nærmer sig edderkoppesilke i styrke og elasticitet.

/td>

Reproduktion : Edderkopper er enten hanner eller hunner og befrugtningen er indirekte.
Palper på en hanedderkop

/td>

Det betyder at hannerne først overfører sæd fra kønsåbningen på undersiden af bagkroppen til pedipalperne, som er hannernes meget specialiserede sekundære kønsorganer. Derefter overføres sæden til hunnens kønsåbninger, som befinder sig på undersiden af bagkroppen under kønsfeltet — epigynet. Dette lyder dog langt mere simpelt end det er, for hunnen skal jo først findes — og så skal hannen undgå at blive taget for at være et bytte. På de næste sider vil stå en del om edderkoppernes komplicerede kønsliv. Og er man yderligere interesseret kan man gratis downloade bogen om havedyrenes interessante sexliv eller se siden om,
Hunedderkoppens epigyn.

/td>

/td>

Edderkoppehunner anbringer normalt deres æg i kunstfærdige silkebeholder, som undertiden dækkes af andet materiale. Nogen edderkopper bevogter ægspindet, og enkelte bærer rundt på det.

/td>

For mange danske edderkopper gælder, at det er æggene, der skal overleve vinteren. Derfor gælder det om at de bliver pakket godt ind og anbragt på sikre steder, så sultne fugle eller smådyr ikke æder dem. Ægkokonen her er godt beskyttet.

/td>

/td> Hjælpemidler, når man skal studere edderkopper:

Det kan være svært at fastholde edderkopperne ordentligt, mens de bliver undersøgt. Men så kan man lave en fiks eddekoppeholder, som den til venstre. Opskriften ses, Edderkoppespind er jo gennemsigtige, og de kan være meget svære at se i klart vejr. Men så kan en sprayflaske med almindeligt postevand gøre underværker. Se bare keglerumpenettet herunder — før og efter en gang spray.

/td>

På Vestre Hus har vi den geniale mulighed, at vi kan projicere edderkopperne op på storskærm, så vi virkelig kan se dem.

/td>

/td>

/td>

/td>

Der er mange flere edderkopper på de næste sider.

/td>

Kreative edderkoppeaktiviteter. Klik på billederne.

/td>

Tilbage til hovedsiden Tilbage til dyrelivet

/td>

Edderkopper — generelt

Hvor mange ben har en korsedderkop?

Edderkopper (latin: Araneae) er karakteriseret ved at have en todelt krop, otte ben, spindevorter og giftkirtler. Der er ca.500 arter af edderkopper i Danmark og ca.49.800 beskrevne arter i verden (2021).

Hvor mange øjne kan en edderkop have?

Edderkopper har typisk fire par øjne, men kan også have seks, tre eller to par.

Kan en edderkop se?

Øjnene har forskellige opgaver — Der findes mere end 5.000 typer springedderkopper. Deres centrale sæt øjne giver dem et skarpt farvesyn, og de er i modsætning til menneskets visuelle system også i stand til at se ultraviolet lys. Det andet sæt øjne, som er placeret udenom edderkoppens hoved, hjælper dem med at opfange bevægelse, mener forskerne bag det nye studie.

Kan edderkopper føle smerte?

Liv på syv år udfordrer videnskaben: Kan edderkopper få hovedpine? Edderkopper har en hjerne, så der er en sandsynlighed for hovedpine, vurderer forsker. På DR Viden tager vi børns nysgerrighed alvorligt og finder svar hos videnskaben. Hvor Mange Ben Har En Edderkop Børn stiller af og til de skøreste, men også de mest interessante spørgsmål. På dr.dk/hvorfordet kan du se nogle af de bedste og sende os dine børns spørgsmål. Mange mennesker synes ikke særlig godt om de ottebenede edderkopper, som findes i omkring 40.000 forskellige arter.

Men syv-årige Liv har alligevel tænkt over, om det lille rovdyr kan få hovedpine ligesom os mennesker. Derfor har hun stillet sit spørgsmål på, Hos DR Viden har vi taget det med videre til en forsker i edderkopper. Videnskab bygger i høj grad på en barnlig nysgerrighed. Og hvem er bedre til at stille barnlige spørgsmål end børnene? DR har i 2018 fokus på videnskab og på har vi opfordret dr.dk’s brugere til at sende alle de gode — og til tider skøre — spørgsmål, som deres børn stiller.

Men selvom den barnlige nysgerrighed kan være sjov, gemmer der sig interessante forklaringer i svarene. I denne artikelserie tager vi børnenes spørgsmål alvorligt og bruger videnskaben til at finde svar Tobias Sandfeld er i gang med en Ph.d. om sociale edderkoppers kemiske økologi.

Til daglig undersøger og studerer han edderkopper på Aarhus Universitet. — Det er jo et rigtig sjovt og meget svært spørgsmål at svare på. Desværre kan vi ikke spørge edderkopperne. For selvom de kan mange ting, så kan de ikke tale med os, siger Tobias Sandfeld. — Men vi ved, at de har et hoved og evnen til at føle smerte.

Så det kan bestemt ikke udelukkes, siger Tobias Sandfeld. Der findes mange forskellige typer af edderkopper, fælles for dem alle er, at de har en ret veludviklet hjerne, som også kan opfatte smerte. — Når vi ved, at de har en forholdsvis veludviklet hjerne, skal vi finde ud af, om der kan være en grund til, at de får hovedpine.

Mennesket får hovedpine af mange årsager. Men det mest sandsyndlige, man kan overføre til en edderkop er dehydrering, — Dehydrering kan de fleste dyr komme ud for, hvis der ikke bliver drukket nok væske, eller de ikke har en god nok væskebalance, siger Tobias Sandfeld. (Foto: © Pernille Bækholm Sloth) Mangel på vand kan have alvorlige konsekvenser for menneskekroppen, men gælder det også edderkopper? Ifølge Tobias Sandfeld får de på Naturhistorisk Museum i Aarhus ofte henvendelser fra folk, der har åbnet en container fragtet fra den anden side af jorden, hvor der pludselig bliver opdaget levende edderkopper.

— De edderkopper har ikke haft adgang til væske i lange perioder, men har overlevet. — Edderkopper er enormt gode til at holde på deres vand og er ofte ret tørketilpasset. Derfor bliver de ikke ret nemt dehydreret og kan nok ikke få hovedpine på grund af dehydrering, siger Tobias Sandfeld.

 • Der er altså ikke umiddelbart nogen direkte årsag til, at edderkopper skulle få hovedpine.
 • Men det kan ikke udelukkes, for de otte-benede spindlere minder på nogle områder om mennesket.
 • Foto: © Pernille Bækholm Sloth) De edderkopper, som Tobias Sandfeld holder nøje øje, gør nogle ting, som kan minde om menneskelig adfærd,

— De jager sammen, de har et højt niveau af hygiejne i deres gruppe, de passer på yngel sammen for at sikre næste generation. På den måde gør de ting, som minder om menneskelig adfærd, siger Tobias Sandfeld. Derudover forklarer Tobias Sandfeld, at edderkopper har et billede af, hvordan verden hænger sammen.

 1. Der er ingen tvivl om, at dyr oplever verden via deres sanser såsom syn-, hørelse- og lugtesans.
 2. Og de bruger deres hjerne til at lave billeder af verden, som de bruger, når de jager, søger mage og spreder sig på kryds og tværs af verden, siger Tobias Sandfeld.
 3. Selvom edderkopper kan mange såkaldte menneskelige ting, så gør de det udelukkende af evolutionære årsager, fordi det giver bedst mening for den enkelte edderkops overlevelsesmuligheder.

Det er udelukkende for at øge chancen for overlevelse, at edderkopper handler efter såkaldte menneskelige træk. — Det bliver lidt for meget Disneys dyreverden, hvis vi tror, at dyr kan det samme som mennesker. — Mennesket er på den ene side blot et mellemstort pattedyr, men på den anden side er vores hjerne så stor og udviklet, at vi slet ikke kan sammenlignes med en edderkop, soger Tobias Sandfeld.

Kan en edderkop have 10 ben?

Alle edderkopper har 8 (otte) ben. Ud over disse fire par ganglemmer har edderkopperne kæber (også kaldet chelicerer) med giftkroge og palper (pedipalper).

Hvor gammel bliver en edderkop?

Biologi — Stor husedderkop er en tragtspinder, som laver et fangnet i form af et tætvævet tæppe, en såkaldt baldakin, hvor den har sin retræte (dvs. skjul) i bunden af tragten. Den er nataktiv og har ikke nogen veludviklet synssans. Til gengæld er den følsom over for vibrationer i spindet, og luftsvingninger registreres med specielle hår på fødderne.

 • Hvis man anbringer et byttedyr i spindet, vil husedderkoppen lynhurtigt komme ud af sit skjul og forsøge at overmande byttet.
 • Udformningen og størrelsen af spindet afhænger af omgivelserne, men edderkoppen sørger altid for at sidde i skjul i bunden af spindet, ligesom den gerne har en flugtvej bag retræten.

Stor husedderkop er altædende. Det er den nødt til at være, når den bl.a. lever inden døre, hvor forsyningerne kan være højst uregelmæssige. Byttet lammes med bid, og dets bløddele bliver opløst med fordøjelsesvæske, som edderkoppen sprøjter ind i det. De opløste bløddele suges derefter op af edderkoppen.

Hunner af husedderkopper kan blive meget gamle, måske helt op til 7-8 år, men normalen er ca.3 år. Hovedparten af de store husedderkopper bliver kønsmodne i løbet af sommeren i det andet leveår, hvorefter de parrer sig. Når hannen er kønsmoden, forlader han sit spind for at lede efter en parringsvillig hun.

Han indlogerer sig hos hunnen, og de lever fredeligt sammen et stykke tid og parrer sig adskillige gange. Hannen kan være heldig at skaffe sig noget mad i hunnens spind. Det vil forlænge hans levetid og øge hans mulighed for at opsøge andre hunner og parre sig med dem.

Efter parringerne laver hunnen 3-4 ægspind. Hun camouflerer dem med rester af byttedyr, men også med sandkorn, eller hvad hun ellers kan få fat i af materiale. Hannen dør af udmattelse og alderdom efter at have parret sig med en eller flere hunner. Hunnen dør også relativt hurtigt efter at have lagt æg.

Muligvis kan hunner, som ikke nåede at parre sig, overvintre og tage chancen det følgende år. Foto: © Naturhistorisk Museum : stor husedderkop

Kan en edderkop hvæse?

De eneste edderkopper der producerer hørbare lyde er efter min viden nogle store fugleedderkopper der hvæser imens de rejser forkroppen som advarsel når de føler sig truet. Hvæselyden produceres idet nogle specielle hårpuder på lårene af palperne og det første benpar gnides mod hinanden.

Hvilke insekter har 8 ben?

Dit dyr har 8 ben. Så hører det til spindlerne — nemlig edderkopper, mejere, mider og mosskorpioner.

Hvor stor er den største edderkop i verden?

Hvor stor er verdens største edderkop? spørger — Charlotte, 12 år, Århus Det kommer an på, hvad man måler. Den tungeste af alle nulevende edderkopper er en fugleedderkop med det danske navn goliatedderkop og med det videnskabelige navn Theraphosa blondi.

 1. Der er mange historier om store eksemplarer på nettet, men de fleste synes at være enige om, at rekorden er en fed hun på cirka 155 gram.
 2. Men der er også historier om eksemplarer på helt op til 170 gram, og der er andre fugleedderkopper, som kan blive næsten lige så store.
 3. Goliatedderkoppen imponerer også med sine giftkroge, som kan blive næsten 4 cm lange.

Den lever i Sydamerika og trods navnet, står fugle meget sjældent på menuen, som især består af insekter, men også mus og små krybdyr. Goliatedderkoppens otte ben kan spænde over 30 cm, det samme som en pænt stor tallerken. Men der er faktisk en edderkop, der har endnu længere spændvidde.

I 2001 fandt man en ny edderkop i en hule i Laos, en slags kæmpemæssig krabbeedderkop, som på engelsk hedder giant huntsman spider og har det videnskabelige navn Heteropoda maxima. Den vejer meget mindre end goliatedderkoppen, dens krop er bare 4 cm lang, og benene er lange og tynde, men den kan til gengæld spænde over mere, måske helt op til 32 cm.

Men igen er det svært at finde sikre kilder, og så er der lige spørgsmålet om, hvordan men bedst måler en stor, lynhurtig og umedgørlig edderkops benspænd. Man har endnu ikke fundet fossile edderkopper, der er større end de største i nutiden. Men det troede man i nogle år, og på mange museer kan man se modeller af en 300 millioner år gammel edderkop fra kultiden, som havde en krop på mere end 30 cm og et benspænd på en halv meter (nogle steder kan man endda læse, at den var på størrelse med en hund og målte 1 meter).

 1. Megarachne servinei blev fundet i Argentina, men da man kiggede nærmere på den for nogle år siden, viste det sig, at den slet ikke var en edderkop, men en slags havskorpion.
 2. Havskorpioner blev op 2 meter lange og er blandt de allerstørste leddyr.
 3. De levede i havene, men uddøde for cirka 250 millioner år siden.

: Hvor stor er verdens største edderkop?

Kan en edderkop have vinger?

Edderkop i boligen | Få svar på 4 gode spørgsmål om spindlerne Fakta Der findes mere end 500 forskellige arter af edderkopper i Danmark. Ingen af dem er farlige. Faktisk er edderkopper nyttedyr, fordi de spiser mange insekter. Foto: Bigstockphoto De fleste af os er meget bekendt med, hvordan en edderkop ser ud. Der findes dog enkelte arter af insekter, der ligner edderkopper til forveksling.

 • Til forskel fra et insekt har en edderkop en todelt krop med otte ben, og den har ingen vinger, mens insekter har tredelte kroppe og ofte seks ben og vinger.
 • Derudover har edderkoppen spindevorter på bagkroppen, som den bruger, når den skal spinde spindelvæv, og gifttænder, som den dræber sit bytte med.

Der findes mere end 45.000 forskellige edderkoppearter i verden, og omkring 500 af dem er at finde i Danmark. Arterne er inddelt i forskellige familier. De mest almindelige edderkoppefamilier er:

FugleedderkopperJagtedderkopperRovedderkopperSpringedderkopperTragtspindereVandedderkopperMejeredderkopper.

Edderkoppen, som på latin går under navnet Arenea, er et leddyr, der tilhører klassen spindlere. Af andre typer spindlere kan nævnes skorpioner, mider og mejere. Edderkopper findes i mange forskellige størrelser. De mindste er kun 1 mm i diameter, mens fugleedderkopper kan blive op til 25 cm i diameter, når man måler benenes længde med. Her ses en mejeredderkop, som er en af de arter, der fanger sit bytte i et spind. Foto: Bigstockphoto De edderkopper, man finder i Danmark, lever typisk af insekter, sommerfugle og biller. De fleste edderkopper bruger spindelvæv, når de skal fange deres bytte.

 1. Spindelvævet kan have forskellige former og være af forskellige typer silke, og det er meget stærkt.
 2. Faktisk er spindetrådene stærkere end både kevlar og stål.
 3. Edderkopper, der laver spindelvæv, har et tyndt lag olie på fødderne, så de kan bevæge sig rundt på spindelvævet uden selv at hænge fast.
 4. Når byttet sidder i nettet, spinder edderkoppen det ind og lammer det med sin gift.

Herefter gylper edderkoppen mavesyre ud over byttet og suger saft og næring ud af det. Andre edderkopper, fx jagtedderkopper, løber deres bytte op og bider det ihjel. Der er edderkopper i stort set hele boligen, men specielt i kælderen og på loftet, hvor der er et lidt fugtigere miljø og der ikke kommer så mange mennesker, er der flest.

 • Husedderkoppen er en af de mest almindelige edderkopper at finde i de danske hjem.
 • Det er også husedderkoppens spind, vi ofte finder i hjørnerne af huset.
 • I mange gamle huse har edderkopper ideelle betingelser i bjælkelaget mellem etagerne og i gamle lette ydervægge af træ samt i udestuer.
 • I huse af beton og mursten vil de ofte kunne findes oppe under vindueskarmene eller ved infatningerne omkring døre og vinduer Du møder også tit edderkopper på badeværelset, grundet rummets fugtige miljø.

Her kan de findes i håndvasken eller badekarret. Det skyldes bl.a., at edderkopperne ikke kravler så godt på glatte overflader, så hvis de falder ned i vasken eller badekarret, kan de ofte ikke kravle op igen. Edderkopper kommer ofte ind i huset via små revner og sprækker og kan falde ned i badekarret, hvor de ikke kan komme op. Foto: Bigstockphoto Det er en umulig opgave at undgå edderkopper fuldkommen i boligen. Derudover kan der være fordele ved edderkopper i huset, da det er et fredeligt nyttedyr, der afhjælper med at holde hjemmet frit fra fluer og andre irriterende insekter.

 • Er du dog ikke så glad for edderkopper, eller lige frem lider af araknofobi, findes der forskellige metoder til at forhindre de ottebenede væsener i at komme ind i boligen.
 • Edderkopper kommer ofte ind i boligen via små revner og sprækker, men det kan ikke anbefales at fuge alle revner og sprækker til blot for at undgå de ubudne gæster, for så kan huset ikke ånde.

Men har du et hus, der ikke er vedligeholdt tilstrækkeligt, vil der nok være flere utætheder, end der bør være. I disse tilfælde kan du godt lukke nogle af dem og dermed skære ned på antallet af edderkopper inde i huset. I sommerhalvåret kommer edderkopperne typisk ind i boligen gennem åbne døre, vinduer, ventilationskanaler osv.

Kan edderkopper tåle vand?

Edderkop kan klare sig et døgn under vand Vandedderkoppen trækker ilt med ned under vandet i en slags dykkerklokke. Ny forskning viser, at vandedderkoppen, der lever neddykket i vand, kan være under vand i helt op til et døgn uden at skulle hente luft ved vandoverfladen. Vandedderkoppen trækker vejret vha. ilt, den henter i en luftboble ved vandoverfladen og derefter lagrer i en «dykkerklokke» spundet af silke.

 1. Forskere har ment, at var nødt til at skifte luften hvert 20.-40.
 2. Minut, men nu har et tysk-australsk forskerhold vist, at en enkelt optankning kan holde helt op til et døgn.
 3. Rsagen er dykkerklokkens opbygning.
 4. Boblens struktur tillader den nemlig at fungere på næsten samme måde som en fisks gæller. Dvs.

at boblen henter ekstra ilt ind direkte fra havvandet, når iltmængden i boblen falder til et kritisk niveau. Læs også alt om her : Edderkop kan klare sig et døgn under vand

Hvad laver edderkopper?

Edderkopper » Den ultimative guide Hvor Mange Ben Har En Edderkop I løbet af efteråret forekommer der ofte en stor stigning i antallet af edderkopper, der får sneget sig ind i huset. Pludselig dukker de op ud af det blå. Mange af os lider af araknofobi, så det er ikke nogen sjov oplevelse at stå ansigt til ansigt med en edderkop i sit eget hjem.

Rengøring: edderkopper lever hovedsagelig af andre insekter. Ved at minimere mængden af føde vil edderkopperne søge andre steder hen. Fælder: edderkopper er nemmest at fange med insektfælder (limfælder). De placeres der, hvor edderkopper og andre insekter normalt forekommer. Afskrækkelse: Edderkoppeskræmmer udsender en højfrekvent lyd, som mennesker ikke kan høre, men som edderkopper finder ubehagelig. Dræb: Insektspray kan sprayes direkte på edderkopperne for at dræbe dem. De fleste sprays beskytter det behandlede område i en del tid efter påførsel.

Der findes omkring 42.000 forskellige edderkoppearter i verden, hvoraf 200 er skadelige for mennesker på grund af deres stærke gift. I Danmark har vi dog kun harmløse edderkopper. Her findes ca.535 forskellige arter. Fælles for alle edderkopper er, at de har en for- og en bagkrop.

 1. Ud over de otte ben har de forrest på deres krop en mund og op til flere øjne.
 2. I økosystemet er edderkoppens opgave at holde antallet af skadedyr som myg og fluer nede.
 3. Edderkoppen har også til opgave at være føde for andre dyr som frøer, øgler, tudser og fugle.
 4. Alle edderkopper er rovdyr og kan spinde spindelvæv.

Spindelvæv bruges til at fange insekter i edderkoppespind, men mange edderkopper bruger ikke spindelvævet til at jage, men derimod kun til at bygge rede, klatre, indfange bytte og som opbevaring til æg. De fleste edderkopper jager deres bytte, ved at snige sig ind på det.

 1. Hvor edderkopper trives og forekommer varierer fra art til art, men fælles for dem er, at de foretrækker fugtige steder og naturligvis steder, hvor de kan finde deres bytte.
 2. Edderkopper foretrækker at undgå områder, hvor vi mennesker ofte opholder os.
 3. En af de mest almindelige edderkopper, der findes i danske hjem, er den såkaldte husedderkop.

De kan blive forbavsende store, idet kroppen kan være op til 18 mm, og benene kan være op til dobbelt så lange som kroppen. Husedderkoppen findes i to varianter, den mindre lever kun indendørs, mens den større også kan leve udendørs, men så lever den tæt på huset, f.eks.

på terrassen eller i husets fundament. I sensommerenperioden og efteråret begynder hannerne at vandre rundt og lede efter en hun, og det er her, de normalt bliver set. Ellers bliver de for det meste i deres skjulesteder. Husedderkoppen kan faktisk bide, hvilket er harmløst, men kan mærkes. Hvis du er overfølsom over for hvepsestik, kan du få rødme, hvis du bliver bidt.

Andre almindelige edderkoppearter, der findes i vores hjem, er korsedderkoppen, sivhjulsspinderen, hvepseedderkoppen, keglerumpen og hjulspindere.

Hvad drikker en edderkop?

Vidste du det? Fem klamme men cool fakta om edderkopper Hvis du lige et øjeblik kan se ud over din skræk for edderkopper, så er de små spindler faktisk ret imponerende. Her er fem chokerende og cool oplysninger om edderkopper, som du sikker ikke vidste.

 • Listen er lavet af det engelske medie,
 • Læs også: 1.
 • Edderkopper spiser hvad der svarer til befolkningen i Storbritannien i fluer of andre insekter hvert år.2.
 • Hvis du ser en edderkop, der har fart på, så tænker den sikkert på sex og søger efter en partner.
 • Medmindre du jagter den.
 • Læs også: 3.
 • Undrer du dig over, hvorfor der tit er eddderkopper i badet eller i vasken? Det er, fordi de er tørstige.

Og badet og vasken er ofte de vådeste steder i et hus.4. Edderkoppers maver kan kun klare væsker, så de er nødt til at gøre deres mad flydende, før de kan spise det. Det sker ved, at edderkopperne bider deres offer, fx en flue, og tømmer deres mavevæsker i fluen, og på den måde forvandler de fluen til en slags suppe, der er nem at drikke.5.

Er der blod i en edderkop?

Vidste du at edderkoppeblod er blåt og ikke rødt som vi ellers kender det? — Edderkoppers blod er ret forskelligt fra menneskers blod. I mennesker er ilten i blodet bundet til hæmoglobin, et molekyle, der indeholder jern og giver blodet den velkendte røde farve.

Kan en edderkop tænke?

Edderkopper er måske mere intelligente, end vi har troet

14/07/2020 KL.15:00 For abonnenter

Ved hjælp af deres spind kan edderkopper tænke fremad, planlægge, lære og andre ting, som peger på, at de måske har en bevidsthed. De bedste beviser for edderkoppers kløgt er de daglige spind. Ca. en tredjedel af alle arter laver de smukke, geometriske hjulspind, som vi kender fra vores hjem og haver. Hvert spind viser de valg, der er truffet, mens der blev spundet. Arkivfoto: Niels Hougaard DAVID ROBSON New Scientist B landt os lever dyr, som har en ekstraordinær form for bevidsthed, men på grund af vores uvidenhed og arrogance er vores umiddelbare indskydelse at slå dem ihjel.

Kan en edderkop overleve i en støvsuger?

Hvorfor overlever edderkopper i støvsugeren? — Om edderkopperne kan overleve i støvsugerposen afhænger først og fremmest af, hvor fyldt støvsugerposen er. Lander edderkoppen i en helt ny pose, vil den ikke lande nær så blødt, som hvis den er fyldt. Risikoen for, at edderkoppen slår sig, er derfor en del større, end hvis posen er godt fyldt op af blødt støv.

 • Mængden af støv er også afgørende for edderkoppens velbefindende inde i støvsugerposen.
 • Edderkopperne føler sig frem med en masse små hår.
 • Og hvis der er alt for meget støv i støvsugerposen, vil disse hår blive overstimuleret og forvirre edderkoppen rigtig meget.
 • Dog vil edderkoppen højst sandsynligt ikke dø af den stress, som den udsættes for af støvet.

Men hvor længe ville de så kunne overleve i posen? Edderkopper er virkelig dygtige til at nedsætte deres stofskifte, hvilket betyder, at de kan overleve længe uden hverken mad eller vand. Nogle edderkopper kan overleve flere måneder uden hverken tørt eller vådt.

Kan edderkopper dræbe?

Her er verdens giftigste edderkopper Shutterstock Alle edderkopper indeholder gift, men kun få kan dræbe mennesker med et bid. Mød syv af verdens giftigste edderkopper, hvis potente gift ødelægger væv og får kroppen til at gå i krampe. Ud af de 50.000 edderkoppearter, vi kender til, er omkring, Heraf er kun fire slægter potentielt dødelige for mennesker.

 1. Disse kaldes for ‘medicinsk betydningsfulde edderkopper’ og tæller slægterne: Atrax, Latrodectus, Loxosceles og Phoneutria,
 2. Disse særligt giftige edderkopper lever i tropiske og subtropiske områder og kan ikke overleve i koldere klimazoner.
 3. Så selv hvis en af verdens giftigste edderkopper fx forvildede sig ombord på et containerskib til Nordeuropa, ville den ikke overleve mange dage på vores breddegrader.

Verdens giftige edderkopper kommer i forskellige størrelser og fra forskellige kontinenter. Ens for dem alle er dog, at man helst vil undgå at blive bidt af dem. Her er nogle af verdens giftigste edderkopper:

 • Den røde enke
 • Den brune enke
 • Australsk redback-edderkop
 • Den sorte enke
 • Brun eneboer-edderkop
 • Brasiliansk vandreedderkop
 • Sydney-tragtspinder

Verdens giftigste edderkopper har én af to slags gifte: Nekrotiske gifte, der forårsager vævsødelæggelser, eller neurotoksiske gifte, der påvirker nervesystemet. Mens de fleste giftigste edderkopper bruger deres gift til at pacificere sit bytte, findes der enkelte aggressive edderkopper, som bruger deres gift i selvforsvar. Den røde enke bor i sandklitter i Florida og er en sjælden slægtning i familien af enke-edderkopper. © Shutterstock

 • Gift: Neurotoksisk gift. Opsøg læge, hvis der går infektion i såret
 • Levested: Primært i Florida
 • Latinsk navn: Latrodectus bishopi
 • Slægt: Latrodectus
 • Størrelse: Hunnens krop er 1,2 til 1,6 centimeter lang, mens hannen er tre gange mindre.

Den røde enke er i familien med den og kendes på sine røde ben og røde forparti. Bagkroppen er sort med røde eller orange pletter og på undersiden har den giftige edderkop et mærke, der kan tage form af et timeglas, en trekant eller noget helt tredje.

 • Alle enke-edderkopper, herunder den røde enke, indeholder neurotoksisk gift, der påvirker nervesystemet og er giftig for mennesker.
 • Den røde enke er dog ikke en aggressiv edderkop, og der er rapporteret meget få bid og ingen dødsfald.
 • Symptomer ved bid er muskelsmerter, kvalme og eventuelt kramper.

Den brune enke er en berejst edderkop. Arten har spredt sig fra Sydafrika til Japan, Australien, USA, Mellemamerika og sågar Hawaii i Stillehavet. © Shutterstock

 • Gift: Neurotoksisk gift. Opsøg læge, hvis der går infektion i såret
 • Levested: Tropiske og subtropiske klimazoner
 • Latinsk navn : Latrodectus geometricus
 • Slægt: Latrodectus
 • Størrelse: Hunnens krop er 1,2 til 1,6 centimeter lang, mens hannen er tre gange mindre.

Den brune enke er også i familie med den sorte enke og er kendetegnet ved sine brune nuancer, der varierer fra lysebrun til næsten sort. Bagkroppen på den brune enke er pyntet med mønstre i orange, gul, hvid og sort, og på undersiden af kroppen har edderkoppen et orange mønster formet som et timeglas. Ligesom ved andre enke-edderkopper har den en neurotoksiske gift.

 1. Den brune enke betragtes dog som mindre giftig end den sorte enke, fordi ved et bid.
 2. Bid fra den brune enke kan dog stadig give muskelsmerter, kvalme, kramper og rødme.
 3. Der vil sjældent være behov for at opsøge en læge, og der er ikke registreret nogle dødsfald.

Edderkopper indeholder gift, da det både er et vigtigt våben og forsvar i jagten på bytte. «Grunden til at edderkopper har gift er, at det er en smart måde at pacificere byttet på. Biller har for eksempel et tykt panser, der både beskytter dem mod at udtørre og mod at blive generet af andre. I et redback edderkoppe-forhold er det kutyme, at hunnen spiser hannen. Hun har dog kun smag for de hanner, der er gode til at reproducere sig selv, mens resten får lov til at flygte. © Shutterstock

 • Gift: Neurotoksisk gift. Opsøg læge, hvis der går infektion i såret
 • Levested: Australien, Sydøstasien og New Zealand
 • Latinsk navn: Latrodectus hasselti
 • Slægt: Latrodectus
 • Størrelse: Hunnens er omkring én centimeter, mens hannen kun er tre-fire millimeter.

Den australske redback-edderkop har sort krop med en karakteristisk rød-orange stribe på bagkroppen. Redback-edderkoppen lever i det meste af Australien, inklusiv i urbane områder, hvor den af og til slår sig ned i boliger. Ligesom de øvrige edderkopper af slægten Latrodectus er redback-edderkoppen ikke aggressiv.

 1. Den kan dog finde på at bide, hvis den skal beskytte sine æg.
 2. Ved bid fra redback-edderkoppen opstår lokale smerter omkring biddet, hævede lymfeknuder, svedeture og forhøjet hjerterytme.
 3. Symptomernes intensitet varierer alt efter, hvor meget gift edderkoppen sprøjter ind.
 4. Det er dog aldrig nok til en dødelig dosis.

Selvom et par hundrede bliver bidt af redback-edderkoppen om året, er der ikke sket dødsfald. Dråbe for dråbe er den sorte enkes gift 15 gange stærkere end giften fra en klapperslange. © Shutterstock

 • Gift: Neurotoksisk gift. Opsøg læge for ved bid.
 • Levested: Primært i USA
 • Latinsk navn: Latrodectus mactans
 • Slægt: Latrodectus
 • Størrelse: Hunnens krop er 1,2 til 1,6 centimeter lang, mens hannen er tre gange mindre.

har en skinnende sort krop med et rødligt timeglasformet mønster på undersiden af kroppen. Den sorte enke er den mest berygtede edderkop i Latrodectus -slægten, men dens dødelige gift skal tages med et gran salt. Selvom den sorte enkes neurotoksiske gift kan være dødelig for mennesker, er der ikke registreret dødsfald siden 1983.

 1. Det skyldes, at færre bliver bidt af den sorte enke, og at man er blevet bedre til at behandle bid.
 2. Det betyder imidlertid ikke, at den sorte enke er harmløst.
 3. Selvom et bid i de fleste tilfælde kun giver symptomer som smerte, hævelse og rødme, kan forgiftningen udvikle sig mere alvorligt efter 30-60 minutter.

Det kan resultere i symptomer som slemme muskelkramper, feber, stærkt forhøjet blodtryk og hurtig hjertebanken. Og hvis giften går ind og lammer åndedrætsmuskulaturen, er et bid fra den sorte enke livsfarligt. Risikoen for alvorlige symptomer ved bid er størst for børn, ældre og svagelige, men opsøg altid en læge for modgift eller anden behandling, hvis du bliver bidt af en sort enke. Selvom eneboeredderkoppen er giftig for mennesker, spiser den sydamerikanske uldabe den gladeligt uden at blive forgiftet. © Shutterstock

 • Giftighed: Nekrotisk gift. Opsøg læge ved bid.
 • Levested: USA
 • Latinsk navn: Loxosceles reclusa
 • Slægt: Loxosceles
 • Størrelse: Omkring 2,5 centimer lang.

Den brune eneboer-edderkop har en bleg, hårløs krop og på forkroppen har den et violin-lignende mønster. Den kaldes derfor også for violin-edderkoppen.

 • Modsat de fleste edderkopper har den brune eneboer blot seks øjne, frem for otte, der er det mest almindelige blandt edderkopper.
 • Den foretrækker at bo i huler og andre beskyttede områder, men kan også optræde som husedderkop, hvor den gemmer sig mellem lagener og tæpper.
 • Den brune eneboer er giftig for mennesker, og ved bid vil man efter seks til otte timer opleve symptomer som hævelser og ødelagte blodkar omkring biddet.
 • Edderkoppens nekrotiske gift indeholder nemlig et enzym, der nedbryder væv og giver sår, der har svært ved at hele.

De ubehagelige sår er i værste tilfælde dødelige, men er det ikke i langt de fleste tilfælde. Opsøg alligevel læge i tilfælde af bid. Udover de almindelige symptomer kan bid fra den brasilianske vandreedderkop føre til en lang og smertefuld erektion hos mænd, fordi giften stimulerer det parasympatiske nervesystem. © Shutterstock

 • Gift: Neurotoksisk gift. Opsøg læge med det samme
 • Levested: Sydamerika
 • Latinsk navn: Phoneutria fera, Phoneutria nigriventer m.fl.
 • Slægt: Phoneutria
 • Størrelse: Op til 15 centimer lang.

Den brasilianske vandreedderkop kan kendes på sin store behårede krop. På undersiden af de forreste ben har den karakteristiske sorte og hvide bånd, der bliver synlige, når den stiller sig på bagbenene i en truende positur. Den brasilianske vandreedderkop er nemlig aggressivt anlagt og er ikke bleg for at gå til angreb, hvis den føler sig truet.

 1. Den brasilianske vandreedderkop jager aktivt om dagen, hvorefter den søger ly for natten på et bananblad eller måske i en sko.
 2. Derfor sker det også relativt tit, at den kommer i kontakt med mennesker.
 3. I 2006 blev der i Brasilien indrapporteret 2700 bid fra den brasilianske vandreedderkop — og et bid fra denne giftige edderkop går ikke ubemærket hen.

Et bid fra den brasilianske vandreedderkop er nemlig meget smertefuldt og kan forårsage shock. Dertil er der symptomer som rystelser, øget hjerteslag, svedeture, kuldegysninger, anspændthed og opkast. Edderkoppens gift er neurotoksisk og en kemisk cocktail af blandt andet histamin og serotonin, som angriber nervesystemet.

 1. Ved et enkelt bid kan den brasilianske vandreedderkop indsprøjte otte milligram gift, hvilket er nok til at dræbe 300 mus og i sjældne tilfælde også være nok til at dræbe et menneske.
 2. De fleste mennesker bliver raske igen efter en til to dage, og kun 2,3 procent af dem, der bliver bidt, har brug for at blive behandlet med modgift.

Opsøg alligevel læge i tilfælde af bid. Mens mennesker kan dø af sydney-tragtspinderens gift, er hunde, katte og rotter nærmest immune overfor giften. © Shutterstock

 • Gift: Neurotoksisk gift. Opsøg læge med det samme.
 • Levested : Australien, Sydøstasien og New Zealand
 • Latinsk navn: Atrax robustus
 • Slægt: Atrax
 • Størrelse: Kroppen bliver op til fem centimer, mens dens benspænd bliver op til otte centimer.

Sydney-tragtspinderen er en forholdsvis stor fugleedderkop, der har en skinnende mørkebrun krop med de synligt behårede ben. Dertil har den nogle imponerende hugtænder, som den vifter aggressivt med, hvis den føler sig truet. Den australske sydney-tragtspinder er verdens giftigste edderkop. Den lever i det østlige Australien i fugtige, kølige områder under sten eller træstammer.

 1. Den giftige edderkop lever af biller, kakerlakker og snegle, som den angriber fra sit skjul og trækker ned i sin hule for at fortære det.
 2. Tragspinderens gift er neurotoksisk, og giften kan give slemme smerter, rystelser, muskelkramper, synsforstyrrelser og lammelse af åndedrætscentret.
 3. Bid fra sydney-tragtspinderen kan være dødelig allerede efter 15 minutter, og derfor skal man hurtigst muligt opsøge lægehjælp.

Bid er dog sjældne, og behandlingen er effektiv. Derfor har der ikke været nogle dødsfald, siden man udviklede en modgift i 1981. : Her er verdens giftigste edderkopper

Hvad kaldes angst for edderkopper?

Aroknofobi er en angstlidelse, der klassificeres som en specifik fobi eller enkelfobi og er karakteriseret ved en vedvarende og overdreven frygt for edderkopper.

Hvad dræber edderkopper?

#3. Lavendel – lavendelolie — Lavendel er en duft, som edderkopperne på ingen måde bryder sig om. Den gennemtrængende duft fra lavendelblomsterne får alle edderkopper til at holde sig sikker afstand. Bor du i hus, kan du have lavendelplanter groende langs husmuren, det vil reducere antallet af besøg fra edderkopper markant. Bor du i lejlighed, kan du evt have lavendelplanterne stående i krukker på altanen. Indenfor kan du også gøre en masse aktivt for at holde edderkopperne væk. Du kan enten have en lavendelplante stående i nærheden af de steder, hvor der er risiko for, at de kommer ind i huset eller lejligheden. Alternativt kan du have tørrede lavendelblomster, som du lægger i vindueskarmene, tæt på alle yderdøre, eller hvor de nu kommer ind. Du kan også bruge «>lavendelolie, enten som du blander op i vand eller bruger rent. Tag en klud og smør et tynd lag af blandingen eller den rene olie langs alle yderdøre, samt langs alle vinduer. Evt sprøjt lidt af blandingen ind i de hjørner, hvor du oftest ser edderkopperne. Det vil få dem til at holde sig væk. Ovenstående bør gentages 1-2 gange om mdr, hvis du vil have en effektiv beskyttelse.

Hvilke dyr har otte ben?

Dit dyr har 8 ben. Så hører det til spindlerne — nemlig edderkopper, mejere, mider og mosskorpioner.

Hvor mange øjne har en fugleedderkop?

Kendetegn — De største og mest kraftige af alle fugleedderkopper, er de lodne fugleedderkopper. Størrelsen inde for gruppen «fugleedderkopper» varierer meget. Kropslængden svinger fra 1-13 centimeter. Ligesom alle andre edderkopper har todelt kroppe, så har fugleedderkoppen det også.

 1. Dens hoved og forkrop går ud i ét, og her finder vi dyrets 8 ben.
 2. Udover benene er der 2 lange og behårede føleorganer, som kaldes palper.
 3. Disse findes foran benene.
 4. Fugleedderkopper har 8 øjne, som sidder oven på hovedet.
 5. Forrest på hovedet, er der kraftige giftkroge, som den benytter, når den skal fange sit bytte.

Giftkrogene sidder parallelt ved siden af hinanden og bevæges op og ned, hvilket er modsat alle andre edderkopper, hvor giftkrogene spidser mod hinanden. Den største fugleedderkop i verden er arten Theraphosa blondi, som lever i Sydamerika, Sri Lanka og Indien.

Hvad har 6 ben?

Insekter er leddyr, hvis krop er delt ind i tre dele: hoved, bryst og bagkrop, og som er dækket af et hårdt, ydre skelet. Voksne dyr har seks ben. Insekter varierer i længde fra en kvart millimeter til 30 centimeter. Larverne kan være meget forskellige i udseende fra de voksne. Insekter ånder ved hjælp af fine kanaler, trachéer og har åndehuller på overfladen af kroppen, kaldet spirakler.

Kan en edderkop har 6 ben?

Alle edderkopper har 8 (otte) ben. Ud over disse fire par ganglemmer har edderkopperne kæber (også kaldet chelicerer) med giftkroge og palper (pedipalper).