Hvor LNge Varer Influenza?

Hvor LNge Varer Influenza
Influenza skyldes infektion i de øvre luftveje med influenzavirus A, B eller C. Alle kan blive ramt af influenza. Det er dog især ældre over 65 år og andre personer med sygdom, der påvirker immunforsvaret, som har øget risiko for et alvorligt forløb af influenza.

Senest redigeret den 14. september 2020 Influenza er en typisk vintersygdom. Den tilbagevendende vinterinfluenza kaldes sæsoninfluenza, og den optræder i bølger af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts. Et par gange i løbet af en 10-årig periode kan influenzaforekomsten være markant højere end forventet, og så er der tale om en egentlig epidemi.

Under en sådan epidemi kan op til 20 % af befolkningen blive ramt af sygdommen, og der ses typisk stigning i hospitalsindlæggelser og overdødelighed blandt de ældre og svækkede. Selvom sæsoninfluenza vender tilbage hver vinter, bliver man ikke syg hvert år.

Undersøgelser viser, at voksne over 30 år typisk kun rammes af sengekrævende influenza sygdom ca. hvert 5. år, hvorimod børn typisk rammes oftere. Det er i høj grad smitte blandt børn, der holder smitten i gang. Ind i mellem forårsager et helt nyt influenzavirus en verdensomspændende epidemi, kaldet en pandemi.

Dette kan have alvorlige konsekvenser, da størstedelen af befolkningen vil være modtagelige. Den alvorligste og mest omfangsrige pandemi var «den spanske syge» i 1917-18, hvor influenza A H1N1 var et nyt influenzavirus, der sandsynligvis blev overført fra fugle og ramte unge mennesker særligt hårdt.

Den seneste pandemi var den forholdsvis milde pandemi i 2009, hvor et nyopstået AH1N1 dannet af gener fra tre forskellige svineinfluenza spredte sig hos mennesker. Sammenlignet med sæsoninfluenza forløber en pandemi typisk uden for den forventede influenzasæson, kommer i flere bølger og rammer overvejende yngre aldersgrupper, der ikke allerede er immune.

See also:  Saxenda Hvor Stort VGttab?

Influenza kan også forekomme hos dyr, og i sjældne tilfælde kan mennesker blive smittet med dyreinfluenza fra fx svin eller fugle uden at dette virus efterfølgende spreder sig mellem mennesker, se også fugleinfluenza, Pludselig opstået høj feber med kulderystelser, muskelømhed og hovedpine, der ledsages af en markant sygdomsfornemmelse.

  • Der er ofte lidt tør hoste og lette synkesmerter.
  • I ukomplicerede tilfælde varer selve sygdommen 4-5 dage, men følges gerne af 1-2 uger med træthed og nedsat fysisk formåen.
  • Ved alvorlig sygdom ses oftest lungebetændelse med bakterier, fx pneumokokker, ligesom influenza kan forværre eksisterende sygdomme som fx sukkersyge eller hjertekarsygdomme.

Influenza A og B eller i sjældne tilfælde influenza C-virus. Influenza A er et Orthomyxovirus, Et influenza A-virus har 1 H-antigen og 1 N-antigen. Svømmefugle er den naturlige vært for influenza A, men også andre dyr kan blive smittet. Der kendes aktuelt 18 H-subtyper (H1–H18) og 11 N-subtyper (N1–N11).

(H17N10 og H18N11 er dog kun fundet i flagermus). De influenza A-typer, der typisk optræder som sæsoninfluenza blandt mennesker, er influenza A H1N1 og influenza A H3N2. Influenza smitter gennem små dråber fra hoste, nys og lignende. Virus spredes derfor ved direkte kontakt imellem mennesker og ved, at det sætter sig på overflader, som vi rører ved med hænderne, fx dørhåndtag, telefoner og tilbehør til computeren såsom mus og tastatur.

Inkubationstiden – dvs. tiden fra man bliver smittet, til man får symptomer – kan være op til 7 dage. Men de fleste vil blive syge inden for de første dage (median inkubationstid omkring 2 dage for sæsoninfluenza). Influenza smitter almindeligvis fra man mærker de første symptomer, det vil sige nyser, hoster, får feber mv.

See also:  Hvor Mange Dage Er Der P Et åR?

Man smitter imidlertid mest i de første tre til fire dage af sygdommen. Man anses for at være smittefri et døgn efter, at man ikke har feber længere, hvis man i øvrigt føler sig rask. Influenzavirus kan også forekomme hos en række dyr, især hos fugle og svin, men smitter kun i sjældne tilfælde fra dyr til menneske (se fugleinfluenza ).

Hvis du vil undgå at blive smittet — og undgå at smitte andre — skal du:

undgå tæt kontakt med personer, som du ved er syge blive hjemme fra arbejde, skole eller lignende, hvis du er syg undgå at hoste og nyse i din håndflade. Brug i stedet et engangslommetørklæde eller til nød ærmet. hyppigt vaske dine hænder med vand og sæbe — især efter du har hostet, nyst eller pudset næse. Håndsprit (70-85 %) kan også bruges og bør foretrækkes, hvis det er tilgængeligt undgå at røre ved dine øjne, din næse eller din mund uden forudgående håndvask. Så nedsætter du risikoen for at blive smittet, selvom du skulle have fået smitte på hænderne sørge for at holde fælles ting og overflader rene ved almindelig rengøring

«Influenza, forkølelse og andre luftvejsinfektioner — sådan mindsker du risikoen for smitte!» (pdf) Hvor LNge Varer Influenza

Hvordan kommer man hurtigst over en influenza?

Influenza er særlig udbredt i vinterhalvåret. Influenza skyldes en virus og kan derfor ikke helbredes med penicillin. Sørg i stedet for ro og hvile samt rigeligt at drikke. Man kan blive behandlet for influenza med lægemidlet Tamiflu.

Kan man godt have influenza uden feber?

MYTE 3: Man smitter kun med influenza og forkølelse så længe man hoster og nyser — Tværsnit af et influenzavirus. Fakta: Du kan smitte andre, så længe du har virus i kroppen. »Mængden af virus man udskiller er naturligvis størst og man spreder det mest, når man hoster og nyser. Men man kan udskille både influenza- og forkølelsesvirus uden at have symptomer,« fortæller professor Allan Randrup Thomsen.

  • »Normalt viser de første influenza-symptomer sig 3-4 dage efter man er smittet med influenzavirus, med forkølelse drejer det sig om 1-3 dage, og i de tidsrum er man også smitsom.
  • Typisk kan man også smitte andre et par dage efter sygdomssymptomerne er holdt op.« »Så det er faktisk et argument for, at man i princippet skal blive en dag længere hjemme sygemeldt end symptomerne varer.
See also:  Hvor Mange Ribben Har Et Menneske?

Og arbejdspladsens ‘helte’, der slæber sig syge og dårlige ind på kontoret selvom de har symptomer, er jo i virkeligheden de største smittespredere, og de burde blive hjemme af hensyn til andre.«

Kan influenza vare 2 dage?

Influenza symptomer — Influenza viser sig ved høj feber, kulderystelser, muskelsmerter, hovedpine, ondt i halsen, hoste, forkølelse, evt. opkastning og diarré. Symptomerne varer typisk 2-7 dage, men træthed og hoste kan vare lidt længere.

Hvad skal man drikke når man har influenza?

3. Drik vand — Du mister væske, når du har feber, så husk at drikke rigeligt med vand. Frugtsaft er også godt, for så får du sukker samtidigt. Og under en influenza kan selv cola være en god idé. Stoppet næse og trykken for hovedet er nogle af symptomerne på bihulebetændelse. Tjek her, hvordan du bekæmper sygdommen.