Hvor Lang Tid Skal G Koges?

Hvor Lang Tid Skal G Koges
Hvorfor koge æg i vand? — 1. Du putter æggene i det kogende vand — Venter du altid, til vandet koger, og skubber du så æggene ind? Dette kan være den første fejl du lavede. Hvis du bliver ved med at kæmpe med knækkede æg, så er her årsagen.

 • Materialerne i ægget udvider sig for hurtigt, især når ægget kommer direkte ud af køleskabet * og knækker skallen *.
 • Et lille stik med æggehakken kan løse problemet.
 • Hvis du ikke har nogle af disse små, praktiske køkkenredskaber ved hånden, er det også tilstrækkeligt blot at lægge æggene i gryden, hælde vand over dem og først derefter stille gryden på det varme komfur.

På denne måde varmes æggene langsomt op med vandet og forbliver intakte. Men pas på, dette ændrer tilberedningstiden. Når vandet koger, skal du vente tre et halvt til fire minutter (afhængigt af størrelse) for blødkogte æg og seks til syv minutter for hårdkogte æg. Hvor Lang Tid Skal G Koges Sådan koger du altid æg korrekt. (Ikonisk billede) © IMAGO / agefotostock Lækkert tip: Derfor bør du stege spejlæg i fløde i stedet for olie.

Hvor lang tid skal et hårdkogt?

Hårdkogt æg: 9 minutter ved svag varme. Smilende æg: 7 minutter ved svag varme. Blødkogt æg: 5 minutter ved svag varme.

Hvor lang tid skal et blødkogt have?

Små æg skal koge i ca.4 min for at blive blødkogte, mens store æg skal koge i ca.6 min.

Hvordan kan man se om et æg er hårdkogt?

Hårdkogt æg — Se Kogetid her — Perfekt hårdkogte æg Hårdkogt æg skal koge omkring 9 minutter. Men det kommer an på om du ønsker et smilende æg, eller et helt kogt æg. Tiden kan også være forskelligt på et hårdkogt æg alt efter hvor stort det er. Husk ikke at komme æg i gryden før vandet det koger.

Hvis du skal koge seks æg eller mindre, så fyldes gryden med en halv deciliter vand og bringes i kog. Gryden skal have låg på, så dampen ikke slipper ud. Dette gør at æggene kan koges tørre. Kog ægget 9-10 minutter på meget svag varme. Skyl æggene under koldt vand, og lad dem køle af inden du piller dem.

Hvordan koger man æg så de er nemme at pille?

Derfor skal du tilsætte eddike i vandet — For inden du sætter vand til at koge på komfuret, skal du nemlig kende til tricket, der gør arbejdet med æggene efterfølgende langt nemmere. Vil du have hårdkogte æg, der er nemme at pille og som ikke går i stykker mellem fingrene, skal du tilsætte eddike i vandet i gryden, inden du lægger æggene heri.

Hvorfor skal der salt i vandet når man koger æg?

Når du tilsætter salt til vandet, øger du kogepunktet, og vandet er derfor længere tid om at boble og buldre, som er det klare tegn på, at vandet nu koger. Når du tilsætter salt, går processen kaldet ‘boiling point elevation’ i gang.

Hvad er sundest hårdkogt eller blødkogt æg?

Æg er en billig og super god kilde til protein. De indeholder samtlige 20 aminosyrer, der findes, som vi blandt andet skal bruge til at opbygge vores muskler med. Derudover indeholder æg også D-vitamin, som mange af os mangler. Proteinholdig mad er godt, når du vil tabe dig, da det mætter mere, og gør, at du får færre usunde cravings.

Desuden har protein også en gavnlig effekt på din forbrænding, hvor kulhydrater løfter din forbrænding med fem procent, stiger forbrændingen med 30 procent, når du spiser protein. Proteiner er også med til at holde blodsukkeret stabilt, hvilket kan mindske din sukkertrang. Der er altså masser af fordele ved at spise æg, og endnu bedre er det, at de kan tilberedes på mange forskellige og lækre måder.

Derudover er de nemme at kombinere med andre sunde råvarer. Visse studier har endda vist, at måden du tilbereder dit æg på, kan maksimere æggets næringsindhold, skriver sundhedssitet «Eat this, not that!», Det er derfor fordelagtigt at tænke over, hvordan du tilbereder dine æg, hvis du ønsker at tabe dig.

Hvor meget vand skal der til for at koge æg?

Blødkogte æg 2 personer Det skal du bruge: 2 æg L eller XL Tilbehør 1-2 skiver fuldkornsrugbrød evt.4 radiser eller cherrytomater Sådan gør du: Bring 1 ¼ cm vand i kog i en gryde med låg. Lad det koge ved middel til høj varme, så der er damp i hele gryden.

Metoden – mængden af vand og kogning i damp kan bruges til 1-6 æg – bare de kun ligger i ét lag. Metoden sikrer at hviden bliver fast og blommen bliver flydende. M og S æg skal koge lidt kortere tid, hvis de skal være blødkogte. Hvis M og S æg koges 6½ minut kan de bruges som smilende æg. Det er nemt at pille blødkogte/smilende æg. Slå den tykke ende af ægget i bordet og pil ægget. Kolde blødkogte æg fra køleskabet kan genopvarmes ved at bringe godt 1 cm vand i kog med låg. Kom de kogte æg i og kog ved damp i 3 ½ minut for L og XL æg.

Smilende æg 2 personer Det skal du bruge: 2 æg L eller XL Sådan gør du: Bring 1 ¼ cm vand i kog i en gryde med låg. Lad det koge ved middel til høj varme, så der er damp i hele gryden. Kom æggene forsigtigt i gryden. Læg låg på og fortsæt kogningen i damp i 7 minutter. Tag gryden fra varmen og hæld kold vand over æggene. Tag æggene op og server dem. Tips

Metoden – mængden af vand og kogning i damp kan bruges til 1-6 æg – bare de kun ligger i ét lag. Metoden sikrer, at hviden bliver fast og blommen bliver flydende. Hvis æggene har stuetemperatur, når de kommes i det kogende vand, så er risikoen for, at skallen knækker langt mindre, end hvis de kommer direkte fra køleskabet. M og S æg skal koge lidt kortere – 6-6½ minut. hvis de skal være smilende. Det er nemt at pille smilende æg. Slå den tykke ende af ægget i bordet og pil ægget

Links til opskrifterne: Forårssuppe med kalv, krydderurter og spidskål Grillet dansk Salade Nicoise med kalvefilet Ramen Spinatsalat med æg og sprøde rugbrødscroutoner Hårdkogte æg 2 personer Det skal du bruge: 2-3 æg L eller XL Sådan gør du: Læg æggene i ét lag i en gryde og dæk æggene med koldt vand, som skal stå 2½ cm over æggene. Bring det i kog ved høj varme. Når det koger med bobler lægges låg på. Gryden tages af varmen og lad den nu stå 10 minutter, hvor æggene koges ved eftervarme fra vandet. Læg æggene i koldt vand ca.5 minutter før de pilles. Tips

Metoden – mængden af koldt vand, æg i, bringe i kog og stå under låg kan bruges til 1-12 æg – bare de kun ligger i ét lag. Metoden sikrer at hviden bliver fast og blommen ensartet fugtig. Med denne metode er det umuligt at overkoge æggene. Hvis man overkoger æggene bliver hviden gummiagtig og blommen tør og smuldrende evt. med en grøn ring. Brug koldt vand til kogningen. Med varm eller lunken vand bliver opvarmningstiden for kort. Med for lidt vand bliver æggene kogt for lidt. Med for meget vand bliver æggene kogt for meget. M og S æg skal stå lidt kortere tid i det varme vand. Pil æggene ved at rulle dem på bordet, så skallen knækker og dermed er lettere at fjerne. Nylagte æg er sværest at pille. Hårdkogte æg kan bruges til fx Æggesandwich, Spinatsalat med æg og rugbrødscrutoner, Indisk æggesalat med chilli og lime, Wraps med æg og røget laks, Subs med æg, Indisk karry med æg og lime.

Links til opskrifterne: Æggesandwich Spinatsalat med æg og sprøde rugbrødscroutoner Indisk æggesalat med chili og lime Wraps med æg og røget laks Sandwichbrød / subs med æg Indisk karry med æg Spejlæg 2 personer Det skal du bruge: 2 æg 1 tsk olie Salt og peber 1 tsk smør Sådan gør du: Sørg for at panden er ens varm over det hele. Lad panden stå på lav varme nogle minutter. Kom olien på panden. Slå hver af æggene ud i en kop eller en lille skål.

Tilsæt salt og peber. Skru op for panden til middel til høj varme. Tilsæt smørret og sørg for der er fedtstof på hele panden. Lad smørret bruse op og lige før det er gyldent tilsættes æggene samtidig fra hver side af panden. Læg låg på panden og lad det stå 1 minut på varmen. Fjern panden fra varmen og lad den stå med låg 15-45 sekunder, hvis blommen skal være flydende og lidt længere, hvis blommen skal være fastere.

Tips

Metoden – giver sprød kant, blød hvide og flydende blomme. Til 4 æg bruges en stor pande. Slå 2 æg ud i samme kop eller lille skål. Derved kan alle 4 æg komme samtidig på panden. Spejlæg kan bruges til fx Biksemad, Ristet rugbrødssandwich med spejlæg og bacon, Efterårs-pande med pærer og spejlæg, Kalvemedaljoner med grønkålssalat og æg.

Links til opskrifterne: Biksemad Ristet rugbrødssandwich med spejlæg og bacon Efterårs-pande med pærer og spejlæg Kalvemedaljoner med grønkålssalat Røræg 2 personer Det skal du bruge: 4 æg 2 spsk fløde ca.18% Salt og peber ½ spsk smør Sådan gør du: Bland æg, fløde, salt og peber med en gaffel. Vælg en pande på 20-24 cm og tænd på middel til høj varme. Kom smørret på panden og lad det bruse op, lige før det er gyldent tilsættes æggemassen.

Metoden – giver en blød og netop stivnet røræg. Det bedste resultat fås ved at blande massen stille og roligt med en gaffel. Hvis der piskes med piskeris og elpisker vil give en sej røræg. Ved at tilsætte 1 æggeblomme til en røræg med 4 æg fås en mere intens æggesmag. Salt gør røræg mere blød og skal derfor tilsættes inden stegning. Væske er vigtigt, da vandet laver damp, som får røræg til at hæve. Brug også en lille pande, så æggemassen ligger i et tykt lag, så dannes der mere damp. Den bedste smag fås ved at bruge fløde med ca.18% fedt – det kan man få ved at tage halv mængde mælk og halv mængde piskefløde. Hvis røræg tilberedes hurtigt over høj varme bliver det en tør og gummiagtig røræg fordi den får for meget. Hvis røræg tilberedes ved lav varme bliver det en «løs» smuldrende røræg, som ligner en creme med klumper. Røræg kan bruges til fx Scrambled eggs med peberfrugt, Røræg med rugbrød og skinke.

See also:  Hvor Langt M En Hvalp Gå?

Links til opskrifterne: Scrambled eggs med peberfrugt Røræg med rugbrød og skinke Omelet 1 person Det skal du bruge: 2 æg Salt og peber ½ tsk smør Sådan gør du: Bland æg, salt og peber med en gaffel. Vælg en pande på 20-24 cm og tænd på middel til høj varme. Kom smørret på panden og lad det bruse op, lige før det er gyldent tilsættes æggemassen.

 • Når æggemassen begynder at stivne langs kanten, skub den mod midten med en fadskraber.
 • Vip panden, så massen fordeler sig på hele panden og bliver stiv.
 • Fortsæt indtil overfladen stadig er fugtig.
 • Giv den lidt tid, til bunden bliver gylden.
 • Fold kanten af æggemassen ind i den ene side.
 • Om omeletten på en tallerken ved at lægge pandens kant med den foldede æggemasse på tallerkenen, og rul æggemassen forsigtigt over og fold den sidste kant over.

Tips

Metoden – giver en blød og netop stivnet omelet. Det bedste resultat fås ved at blande massen stille og roligt med en gaffel. Hvis der piskes med piskeris og elpisker vil give en sej omelet. Salt gør omelet mere blød og skal derfor tilsættes inden stegning. Hvis omeletten har meget fyld – lad halvdelen af omeletten glide over på tallerkenen, kom fyldet på og fold resten af omeletten over. En fransk omelet laves ved at røre i æggemassen på panden med spisepinde. Fjern panden fra varmen, mens massen stadig er blød, glat omeletten med en fadskraber. Læg revet ost og purløg på. Læg låg over og lad den blive færdig ved eftervarmen. Lad omeletten glide over på en tallerken med køkkenrulle. Brug køkkenrullen til at rulle omeletten, som en roulade klar til servering Omelet kan bruges til fx Krydret omelet med grønt, Omelet med grøntsager og tørret skinke.

Links til opskrifterne: Krydret omelet med grønt Omelet med grøntsager og tørret skinke Pocherede æg 4 personer Det skal du bruge: 4 æg 1 tsk salt 2 spsk eddike Sådan gør du: Kom vand i en almindelig pande med låg. Kom så meget vand i, at det næsten når kanten. Tilsæt salt og eddike. Bring det i kog. Slå æggene ud i tekopper — 2 i hver kop.

Vandet skal koge, men ikke så meget — at det giver store bobler. Hæld æggene i helt nede ved vandoverfladen – hæld dem i samtidig fra hver side af panden. Læg låg på og fjern panden fra varmen. Lad dem stå 4 minutter for L æg, som skal være medium.3 minutter for helt flydende eller for mindre æg. Tag æggene forsigtigt op, læg dem på køkkenrulle eller et viskestykke, så de er tørre ved servering.

Tips

Metoden – kan bruges til at lave op til 12 pocherede æg samtidig.8 L æg skal stå med låg i 5 minutter, og 12 L æg skal stå 6 minutter. Brug så friske æg som muligt, så er hviden sammenhængende og fast. Bruges ældre æg – lad det «tynde» æggehvide blive i skallen eller si det fra inden kogning. «Tynd» æggehvide vil ellers danne skum og æggehvidetråde i kogevandet. Eddike i kogevandet får hviden til at koagulere hurtigt og samle sig om blommen. Salt giver smag til æggene. Kom alle æggene i samtidig, så de bliver kogt lige meget. Hvis vandet bulderkoger, vil æggene nemt gå i stykker. Pocheret æg kan laves på forhånd og genopvarmes. Så snart de er tilberedt, lægges de i isvand, køles ned og opbevares i køleskab op til 3 dage. De genopvarmes ved at bringe 7-8 cm vand «næsten» i kog i en dyb pande. Tag panden af varmen, læg de kolde pocherede æg i og lad dem stå 1-1½ minut før servering. Pocheret æg kan også laves ved at lægge film i en kop, slå ægget ud, lukke filmen om ægget og koge ægget i filmen. Vagtelæg kan kommes i en kop med eddike før kogning, så er overfladen næsten koaguleret inden kogning. Pocheret æg kan bruges til en forret eller frokostret med fx dampet spinat, kogte asparges m.v.

Hvad sker der hvis man koger et æg for længe?

Et perfekt hårdkogt æg skal have en fast hvide og en ensartet fugtig blomme, men det kan nemt gå galt. Hviden bliver gummiagtig, hvis den får for lang tid, og blommen bliver tør og smuldrende.

Er det sundt at spise æg?

Vitamin B2 og D-vitamin — Æg har også et højt indhold af vitamin B2 som f.eks. bidrager til at vedligeholde de røde blodlegemer. Æg har et højt indhold af vitamin D, som bidrager til at opretholde dit immunsystems funktion, og til at vedligeholde dine knogler og muskler.

Hvor lang tid kan et kogt æg holde sig?

Kan man gemme kogte æg? — Hårdkogte æg kan gemmes både med og uden æggeskal. De kan holde op til en uge, hvis de opbevares korrekt. Opbevar de hårdkogte æg i køleskabet ved maks 5°C og gerne i en lukket plastikbeholder for at undgå, at æggene optager smag og lugt fra køleskabets resterende fødevarer.

Hvorfor er skallen fast på kogte æg?

Svar fra Leif Skibsted — I helt friske æg er proteinmembranen presset op mod skallens inderside. Når æg bliver ældre, fordamper vand og kuldioxid gennem skallen, og der suges luft ind gennem skallens porer. Allerede efter nogle få dage bliver æggets luftblære større, og proteinmembranen løsnes fra skallens inderside også hjulpet af en stigende pH-værdi.

Hvorfor prikker man hul i æg?

Undgå ægget sprækker Putter du et koldt æg i kogende vand, risikerer du, at æggets skal knækker. I bunden af ægget findes en lille luftlomme, og den luft skal ud gennem skallen. Prikker du et hul, svækker du styrken på skallen, så det bedste, du kan gøre, er at dyppe æggets tykke ende i lunkent vand.

Hvorfor går æg i stykker når jeg piller dem?

Hvorfor er nye æg svære at pille? — Skal man være sikker på at få en god og nem æggepilningsoplevelse, skal man altså gå uden om nylagte æg – det er dem, som giver æggemaden det maltrakterede look. Men hvorfor nu det? Svaret rækker helt tilbage til dannelsen af ægget i hønens æggeleder.

Jens Kirk Andersen forklarer, at når ægget bliver dannet, sker det ved, at lag på lag bygges uden på ægcellen. »Først bygges der lag af blomme, derefter kommer en blommehinde, og senere kommer der lag på lag af æggehvide. Det afsluttes med en skalhinde, og til sidst kommer skallen naturligvis. Det betyder, at ægget består af en masse små lag,« forklarer Jens Kirk Andersen.

Denne lagdeling af ægget er ifølge Jens Kirk Andersen mest tydelig, når ægget er nylagt. »Lagene er mere adskilte, når ægget er nylagt, og derfor kan ægget gå i stykker imellem lagene, når man piller det. Men det er der mindre tendens til, når ægget bliver lidt ældre,« fortæller Jens Kirk Andersen.

Hvad sker der når man putter et æg i eddike?

Hvad sker der? Eddiken reagerer med æggeskallen, som nedbrydes. Du kan se det ved de små bobler som dannes på æggeskallen, når den ligger i eddikken. Lige under æggeskallen sidder en hinde, som ikke nedbrydes af eddiken, og det er denne hinde, som beskytter ægget selvom skallen er væk.

Hvorfor putter man æg i køleskabet?

Køl æg ned og undgå bakterievækst — Der findes ikke regler for, hvordan du som privat person opbevarer æg fra egne høns, eller æg du køber. Men Fødevarestyrelsen anbefaler, at du opbevarer æg på køl (ved ca.5 grader, men under 12), både af hensyn til holdbarhed og fødevaresikkerhed.

Bakterier har meget bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur, og er der salmonella i æggene, er det en god idé at opbevare æggene på køl — ved den temperatur kan bakterien ikke vokse. Der findes dog stort set ikke salmonella i danske æg længere. Fødevarestyrelsen anbefaler at lægge æg på køl så hurtigt som muligt for at undgå bakterievækst.

Ifølge Danæg forringes et ægs kvalitet meget langsomt ved en temperatur under 12 grader, mens det forringes hurtigt ved 25 grader. Derfor har Danmark som det eneste EU-land regler for fødevarevirksomheder om, at æg skal opbevares ved en temperatur på højst 12 grader.

Hvordan undgår man salmonella i æg?

Systemet virker — Det danske overvågningsprogram for salmonella i æg er meget fintmasket og betyder bl.a., at prøver til kontrol for salmonella bliver udtaget hver 14. dag hos producenter af æg. Med denne prøvefrekvens i Danmark er risikoen for, at der kommer inficerede æg ud på markedet meget lille.

 • Seneste sygdomsudbrud, hvor danske æg var smittekilden, var i 2014, med 18 registrerede sygdomstilfælde.
 • Også dér blev udbruddet stoppet, før det blev et større udbrud.
 • Der er ikke garanti for, at æg er fri for salmonella, men risikoen er generelt lille, særligt i danske æg.
 • For at være på den sikre side, og hvis man eksempelvis laver mad til syge, gamle og børn, kan man bruge pasteuriserede æg til retter, som ikke efterfølgende varmebehandles.

Derudover er det altid vigtigt at følge de tre råd om god køkkenhygiejne: «Varm ordentligt op — køl hurtigt ned», «Hold det adskilt» samt «Skyl frugt og grønt.» Koordineringen af indsatsen og efterforskningen af sygdomsudbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe.

Kan der være salmonella i blødkogt æg?

Forbehold — En undersøgelse, foretaget af Fødevareinstituttet i 2023, af PFAS i æg viste et højt niveau i økologiske æg. Producenter og myndigheder fandt hurtigt ud af, at det stammede fra fiskemel, som hønsene blev fodret med. Ved at ændre foderet blev problemet straks løst.

 • Salmonella-bakterier i æg er i dag stort set udryddet i Danmark.
 • Du må derfor godt bruge rå æg i retter, som for eksempel hjemmelavet is, fromager og oven på den røgede sild eller pariserbøffen.
 • I retter, hvor ægget opvarmes til over 75 grader, er eventuelle salmonella-bakterier dræbt.
 • Det gælder for eksempel et hårdkogt æg, men ikke et blødkogt.
See also:  Hvor Meget Magnesium Om Dagen?

Du har mulighed for at bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker og laver mad til for eksempel børn, syge eller gamle, hvor en salmonellainfektion kan være livsfarlig.Institutioner, restauranter og andre storkøkkener, der laver mad til mange, skal bruge pasteuriserede æg i retter, der ikke opvarmes.

 • Æg er en af de fødevarer, som en del mennesker, især små børn, er allergiske overfor.
 • Men over halvdelen af de børn, som har allergi over for æg, vokser fra allergien, inden de er fem år.
 • Æg har tidligere været mistænkt for at kunne påvirke kolesteroltallet i vores blod og være medvirkende til udviklingen af hjertekarsygdomme.

Men forskning har vist, at det er indholdet af mættet fedt, som påvirker blodets indhold af kolesterol. Det er med andre ord ikke den kolesterol, vi spiser, der har størst betydning for risikoen for forhøjet kolesterol i blodet.

Er det sundt at spise 4 æg om dagen?

Hvor mange æg må man spise om dagen? — Da nogle mennesker er mere følsomme overfor kostens indhold af kolesterol, og æg trods alt indeholder en del mættet fedt, anbefaler man fra officiel side, at vi holder os til ét æg om dagen i snit – 3-4 om ugen, hvis dit kolesteroltal allerede er forhøjet.

Hvor mange æg må man spise når man har forhøjet kolesterol?

Få svarene her: 10 myter om mad og kolesterol Hjerteforeningen modtager løbende henvendelser fra hjertepatienter og pårørende, der spørger om, hvad man de må spise og ikke spise, når det kommer til kolesterol. Og der opstår løbende en del myter, som vi her giver dig svar på – for passer myten, eller passer den ikke? Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at Vi giver dig her vores ti svar på myter om mad og kolesterol: Denne påstand er en myte.

Olesterol i blodet afhænger af indholdet af mættet fedt (fedt fra dyreriget) i maden og ikke af madens indhold af kolesterol, som man måske skulle tro. Du må derfor gerne spise æg, når dit kolesteroltal er højt.1-2 æg om ugen indgår fint i en sund, varieret hjertekost. Det handler om at skrue ned for indholdet af mættet fedt i din kost.

Den nyeste forskning viser, at der ikke er belæg for at tage kosttilskud med fiskeolie, hverken når det gælder forebyggelse eller behandling af hjerte-kar-sygdom. Virkning af fiskeolie får du, når fiskeolien indgår i samspil med de øvrige kostkomponenter i fisken.

 • Derfor: Spis den ægte vare.
 • Spis 350 g fisk hver uge.
 • Der er for nylig kommet få, dog mindre studier, som har påvist en tendens i retning af, at fed ost og fed yoghurt ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdom.
 • Der er dog brug for større, længerevarende og mere tungtvejende studier, før der er dokumentation for at ændre den nuværende anbefaling.

Anbefalingen er således uændret og lyder: Vælg mager ost, yoghurt og andre mejeriprodukter. Dette er en myte. Kød er genstand for meget debat i øjeblikket. I forhold til hjertesundhed kan magert kød, fjerkræ og kød fra vildt godt indgå i den hjertesunde kost, dog i mindre mængder.

 1. Ød skal vælges magert, fordi fedt fra kød hører til i kategorien mættet fedt.
 2. Ifølge de nye kostråd er anbefalingen max 350 g samlet indtag af kød, kødpålæg og kødprodukter om ugen.
 3. Erstat derfor en del af kødet i din kost med fisk, avokado, oliven, nødder samt kikærter, bønner og linser.
 4. Rapsolie og olivenolie er ret varmestabile og har et højt indhold af antioxidanter, som nedsætter risikoen for dannelse af det usunde transfedt.

Stegning er kortvarig, og derfor er der begrænset påvirkning af fedtstoffernes nedbrydning, når vi steger derhjemme. Her anbefales de sunde olier (raps- og olivenolie). Flere oliemargariner er netop baseret på raps- eller olivenolie og er også et godt valg ved tilberedning af mad.

Kulhydrater omfatter både slik, kager, brød, ris, pasta, havregryn, fuldkornsbrød og rugbrød. De gode, grove kulhydrater, som er baseret på fuldkorn, forebygger hjerte-kar-sygdom. Fuldkorn er en vigtig brik i den hjertesunde kost, så den type kulhydrater er vigtige for hjertet. Erstat de sukkerholdige og lyse kulhydrater med fuldkorn.

Vælg kulhydrater med fuldkorn, og spis 75 g dagligt. Kokosolie hører til gruppen af tropiske olier sammen med palmekerne- og palmeolie. De tropiske olier har et højt indhold af mættet fedt, som øger risikoen for åreforkalkning og hermed blodprop. Tropiske olier, herunder kokosolie, hører ikke hjemme i den hjertesunde kost.

Omvendt anbefales alle andre typer af nødder samt mandler. En portion på 30 g om dagen er hjertesundt. Frugt indeholder rigtignok frugtsukker og hermed lidt flere kalorier end grøntsager. Frugt er dog ikke usundt af den grund. Du får mange gode næringsstoffer fra frugten, og dagligt anbefales et-tre stykker (svarende til ca.200-300 g) frugt i hjertekosten, som sammen med grøntsagerne skal opfylde anbefalingen på 600 g.

Intet indtag af alkohol er risikofrit for helbredet, så vin skal begrænses, også for hjertets skyld. Tidligere blev et dagligt glas vin anbefalet for hjertesundheden, men sådan er det ikke længere. Alkohol kan få niveauet af triglycerid (fedt) i blodet til at stige og øge risikoen for hjertesygdom.

 1. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du max drikker 10 genstande om ugen – uanset om du er mand eller kvinde – og max drikker 4 genstande ved samme lejlighed.
 2. Der er ingen genvej til et lavt kolesteroltal.
 3. Det handler om sund livsstil med hjertekost og motion.
 4. På nuværende tidspunkt er der ingen veldokumenteret effekt af kosttilskud og naturlægemidler.

I forhold til produktet Husk og naturlægemidlet røde gærris ses en mulig effekt, men der er ikke grundlag for en anbefaling af kosttilskud i behandlingen af forhøjet kolesterol. Brug af kosttilskud og naturlægemidler skal altid ske i samråd med din læge.

 • Hjertesund kost er både forebyggende og en del af behandlingen ved hjertesygdom.
 • Hjerteforeningens diætist, Lotte Juul Madsen, forklarer i vores nye podcast om kolesterolsænkende kost og de fem F’er.
 • Få konkrete råd om, hvordan du bytter det usunde fedt ud med det sunde fedt.
 • Læge Annemie Stege Boyer er vært på podcasten.

: Få svarene her: 10 myter om mad og kolesterol

Er det ok at spise rå æg?

Æggets rolle for hjertesundheden — Fødevarestyrelsen anbefaler 2 æg om ugen til den generelle befolkning og 7 æg om ugen i en vegetarisk kost, der inkluderer æg og mejeriprodukter. Det er begrundet med, at der ikke er fundet sammenhæng mellem et moderat forbrug af æg (op til ét æg om dagen) og risiko for hjerte-kar-sygdom.4,5 Patienter med hjerte-kar-sygdomme er tidligere blevet rådet til at begrænse deres indtag af æg.

En ny gennemgang af studier på området konkluderer, at velbehandlede patienter med hjertesygdom og diabetes, ligesom raske, kan indtage op til 7 æg om ugen.6,7 I det seneste halve århundrede har indtaget af æg været betragtet som en risikofaktor for udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Dette skyldes, at æg har et højt indhold af kolesterol i æggeblommen, og man har tidligere anset madens indhold af kolesterol som en udslagsgivende faktor i forhold til højt kolesterol i blodet, og dermed indirekte forbundet det med en øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdomme.

En gruppe danske forskere 8 har gennemgået eksisterende studier og undersøgelser om sammenhængen mellem indtaget af æg og risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes. I gennemgangen viste det sig, at enkelte undersøgelser har fundet positive associationer mellem indtaget af æg og udviklingen af hjerte-kar-sygdomme samt øget risiko for type-2 diabetes.

 1. Her mener gruppen af danske forskere, at den øgede risiko for hjerte-kar-sygdomme formentlig er forårsaget af det kostmønster, der hos nogle følger indtaget af æg, eller af den sammensætning af risikofaktorer, der karakteriserer de personer, der spiser flest æg.
 2. Der har hidtil manglet videnskabelig konsensus om effekten af at indtage æg for patienter, der har høj risiko for at få hjerte-kar-sygdomme, eller patienter, som allerede har hjerte-kar-sygdomme eller diabetes.

Det har gjort, at nogle lande er tilbageholdende i forhold til at udtale sig om indtag af æg i disse grupper. I Australien og New Zealand har man valgt samme anbefaling til alle: 6-7 æg om ugen men med den modifikation, at de nævnte højrisikogrupper skal være velbehandlede.

Hvor meget vand skal man bruge til at koge æg?

Guide til tilberedning af æg — 2 personer Det skal du bruge: 2 æg L eller XL Tilbehør 1-2 skiver fuldkornsrugbrød evt.4 radiser eller cherrytomater Sådan gør du: Bring 1 ¼ cm vand i kog i en gryde med låg. Lad det koge ved middel til høj varme, så der er damp i hele gryden.

Metoden – mængden af vand og kogning i damp kan bruges til 1-6 æg – bare de kun ligger i ét lag. Metoden sikrer, at hviden bliver fast, og blommen bliver flydende. M og S æg skal koge lidt kortere tid, hvis de skal være blødkogte. Hvis M og S æg koges 6½ minut kan de bruges som smilende æg. Det er nemt at pille blødkogte/smilende æg. Slå den tykke ende af ægget i bordet og pil ægget. Kolde blødkogte æg fra køleskabet kan genopvarmes ved at bringe godt 1 cm vand i kog med låg. Kom de kogte æg i og kog ved damp i 3 ½ minut for L og XL æg.

Energitip : Hvis du vil spare lidt på energien, kan du sørge for, at der kun fyldes vand, så det lige dækker æggene. På den måde er der mindre vand der skal opvarmes. Yderligere kan du bruge et låg, så mindst muligt varme slipper ud, og sørge for at blusset ikke er højere, end at det kun lige holder vandet i kog.2 personer Det skal du bruge: 2 æg L eller XL Sådan gør du: Bring 1 ¼ cm vand i kog i en gryde med låg.

See also:  Hvor Mange Dage Er Der P Et åR?

Metoden – mængden af vand og kogning i damp kan bruges til 1-6 æg – bare de kun ligger i ét lag. Metoden sikrer, at hviden bliver fast, og blommen bliver flydende. Hvis æggene har stuetemperatur, når de kommes i det kogende vand, så er risikoen for, at skallen knækker langt mindre, end hvis de kommer direkte fra køleskabet. M og S æg skal koge lidt kortere – 6-6½ minut. hvis de skal være smilende. Det er nemt at pille smilende æg. Slå den tykke ende af ægget i bordet og pil ægget.

Energitip : Hvis du vil spare lidt på energien, kan du sørge for, at der kun fyldes vand, så det lige dækker æggene. På den måde er der mindre vand, der skal opvarmes. Yderligere kan du bruge et låg, så mindst muligt varme slipper ud, og sørge for at blusset ikke er højere, end at det kun lige holder vandet i kog.2 personer Det skal du bruge: 2-3 æg L eller XL Sådan gør du: Læg æggene i ét lag i en gryde og dæk æggene med koldt vand, som skal stå 2½ cm over æggene.

Metoden – mængden af koldt vand, æg i, bringe i kog og stå under låg kan bruges til 1-12 æg – bare de kun ligger i ét lag. Metoden sikrer, at hviden bliver fast, og blommen ensartet fugtig. Med denne metode er det umuligt at overkoge æggene. Hvis man overkoger æggene, bliver hviden gummiagtig og blommen tør og smuldrende evt. med en grøn ring. Brug koldt vand til kogningen. Med varmt eller lunkent vand bliver opvarmningstiden for kort. Med for lidt vand bliver æggene kogt for lidt. Med for meget vand bliver æggene kogt for meget. M og S æg skal stå lidt kortere tid i det varme vand. Pil æggene ved at rulle dem på bordet, så skallen knækker og dermed er lettere at fjerne. Nylagte æg er sværest at pille. Hårdkogte æg kan bruges til fx æggesandwich, spinatsalat med æg og rugbrødscrutoner, indisk æggesalat med chilli og lime, wraps med æg og røget laks, subs med æg, indisk karry med æg og lime.

Energitip : Hvis du vil spare lidt på energien, kan du sørge for, at der kun fyldes vand, så det lige dækker æggene. På den måde er der mindre vand, der skal opvarmes. Yderligere kan du bruge et låg, så mindst muligt varme slipper ud, og sørge for at blusset ikke er højere, end at det kun lige holder vandet i kog.

Du kan også slukke, når den sidste kogetid kan køre på eftervarme.2 personer Det skal du bruge: 2 æg 1 tsk olie Salt og peber 1 tsk smør Sådan gør du: Sørg for at panden er ens varm over det hele. Lad panden stå på lav varme nogle minutter. Kom olien på panden. Slå hver af æggene ud i en kop eller en lille skål.

Tilsæt salt og peber. Skru op for panden til middel til høj varme. Tilsæt smørret og sørg for der er fedtstof på hele panden. Lad smørret bruse op, og lige før det er gyldent, tilsættes æggene samtidig fra hver side af panden. Læg låg på panden og lad det stå 1 minut på varmen.

Metoden – giver sprød kant, blød hvide og flydende blomme. Til 4 æg bruges en stor pande. Slå 2 æg ud i samme kop eller lille skål. Derved kan alle 4 æg komme samtidig på panden. Spejlæg kan bruges til fx biksemad, ristet rugbrødssandwich med spejlæg og bacon, efterårs-pande med pærer og spejlæg, kalvemedaljoner med grønkålssalat og æg.

Energitip : Sluk komfuret lidt før tid, så den resterende tilberedning kommer fra eftervarmen.2 personer Det skal du bruge: 4 æg 2 spsk fløde ca.18% Salt og peber ½ spsk smør Sådan gør du: Bland æg, fløde, salt og peber med en gaffel. Vælg en pande på 20-24 cm og tænd for komfuret på middel til høj varme.

Kom smørret på panden og lad det bruse op – lige før det er gyldent, tilsættes æggemassen. Lad æggemassen stivne let langs kanten og skub den mod midten med en fadskraber. Når massen er så stivnet, at den ikke flyder sammen, når fadskraberen trækkes igennem massen, fjernes panden fra varmen, og efter kort tid er røræggene klar til servering.

Tips

Metoden – giver en blød og netop stivnet røræg. Det bedste resultat fås ved at blande massen stille og roligt med en gaffel. Hvis der piskes med piskeris og elpisker, vil det give en sej rørægsmasse. Ved at tilsætte 1 æggeblomme til røræg med 4 æg fås en mere intens æggesmag. Salt gør røræg mere bløde og skal derfor tilsættes inden stegning. Væske er vigtigt, da vandet laver damp, som får røræg til at hæve. Brug også en lille pande, så æggemassen ligger i et tykt lag, så dannes der mere damp. Den bedste smag fås ved at bruge fløde med ca.18% fedt – det kan man få ved at tage halv mængde mælk og halv mængde piskefløde. Hvis røræg tilberedes hurtigt over høj varme bliver det en tør og gummiagtig ret, fordi den får for meget. Hvis røræg tilberedes ved lav varme, bliver det en «løs» smuldrende ret, som ligner en creme med klumper. Røræg kan bruges til fx scrambled eggs med peberfrugt, røræg med rugbrød og skinke.

Energitip : Sluk komfuret lidt før tid, så den resterende tilberedning kommer fra eftervarmen.1 person Det skal du bruge: 2 æg Salt og peber ½ tsk smør Sådan gør du: Bland æg, salt og peber med en gaffel. Vælg en pande på 20-24 cm og tænd for komfuret på middel til høj varme.

Kom smørret på panden, og lad det bruse op – lige før det er gyldent tilsættes æggemassen. Vip panden, så massen fordeler sig på hele panden og bliver stiv. Fortsæt indtil overfladen stadig er fugtig. Giv den lidt tid, til bunden bliver gylden. Fold kanten af æggemassen ind i den ene side. Kom omeletten på en tallerken ved at lægge pandens kant med den foldede æggemasse på tallerkenen, og rul æggemassen forsigtigt over og fold den sidste kant over.

Tips

Metoden – giver en blød og netop stivnet omelet. Det bedste resultat fås ved at blande massen stille og roligt med en gaffel. Hvis der piskes med piskeris og elpisker, vil det give en sej omelet. Salt gør omeletten mere blød og skal derfor tilsættes inden stegning. Hvis omeletten har meget fyld – lad halvdelen af omeletten glide over på tallerkenen, kom fyldet på og fold resten af omeletten over. En fransk omelet laves ved at røre i æggemassen på panden med spisepinde. Fjern panden fra varmen, mens massen stadig er blød, glat omeletten med en fadskraber. Læg revet ost og purløg på. Læg låg over og lad den blive færdig ved eftervarmen. Lad omeletten glide over på en tallerken med køkkenrulle. Brug køkkenrullen til at rulle omeletten, som en roulade, klar til servering Omeletter kan bruges til fx krydret omelet med grønt, omelet med grøntsager og tørret skinke.

Energitip : Sluk komfuret lidt før tid, så den resterende tilberedning kommer fra eftervarmen.4 personer Det skal du bruge: 4 æg 1 tsk salt 2 spsk eddike Sådan gør du: Kom vand i en almindelig pande med låg. Kom så meget vand i, at det næsten når kanten.

Tilsæt salt og eddike. Bring det i kog. Slå æggene ud i tekopper – 2 i hver kop. Vandet skal koge, men ikke så meget at det giver store bobler. Hæld æggene i helt nede ved vandoverfladen – hæld dem i samtidig fra hver side af panden. Læg låg på og fjern panden fra varmen. Lad dem stå 4 minutter for L æg, som skal være medium.3 minutter for helt flydende eller for mindre æg.

Tag æggene forsigtigt op, læg dem på køkkenrulle eller et viskestykke, så de er tørre ved servering. Tips

Metoden – kan bruges til at lave op til 12 pocherede æg samtidig.8 L æg skal stå med låg i 5 minutter, og 12 L æg skal stå i 6 minutter. Brug så friske æg som muligt, så er hviden sammenhængende og fast. Bruger du ældre æg – lad det «tynde» æggehvide blive i skallen eller si det fra inden kogning. «Tynd» æggehvide vil ellers danne skum og æggehvidetråde i kogevandet. Eddike i kogevandet får hviden til at koagulere hurtigt og samle sig om blommen. Salt giver smag til æggene. Kom alle æggene i samtidig, så de bliver kogt lige meget. Hvis vandet bulderkoger, vil æggene nemt gå i stykker. Pocheret æg kan laves på forhånd og genopvarmes. Så snart de er tilberedt, lægges de i isvand, køles ned og opbevares i køleskab i op til 3 dage. De genopvarmes ved at bringe 7-8 cm vand «næsten» i kog i en dyb pande. Tag panden af varmen, læg de kolde pocherede æg i og lad dem stå 1-1½ minut før servering. Pocheret æg kan også laves ved at lægge film i en kop, slå ægget ud, lukke filmen om ægget og koge ægget i filmen. Vagtelæg kan kommes i en kop med eddike før kogning, så er overfladen næsten koaguleret inden kogning. Pocherede æg kan bruges til en forret eller frokostret med fx dampet spinat, kogte asparges m.v.

Hvad sker der hvis man koger et æg for længe?

Et perfekt hårdkogt æg skal have en fast hvide og en ensartet fugtig blomme, men det kan nemt gå galt. Hviden bliver gummiagtig, hvis den får for lang tid, og blommen bliver tør og smuldrende.

Hvor mange kalorier er der i et hårdkogt æg?

Der er 78 kalorier i Hårdkogt Æg (1 stor).

Hvorfor hedder det et smilende æg?

Hvad betyder smilende æg? — Navnet har æggene fået fordi æggeblommen smiler lidt. Den er lidt fugtig. Ikke helt blød, som i blødkogte æg – og ikke helt hård, som i hårdkogte æg. Den er smilende.