Hvor Hurtigt ForbrNder Man En Genstand?

Hvor Hurtigt ForbrNder Man En Genstand
Som nævnt ovenfor, vil alkoholen i gennemsnit fordele sig i 60 % af kropsvægten hos kvinder og i 70 % af kropsvægten hos mænd. Som en hovedregel regner man med, at alkoholen forbrændes med 0,15 promille per time (0,10-0,25).

Hvor hurtigt kan man forbrænde en genstand?

Forbrænding — Forbrænding af alkohol foregår ved en konstant hastighed og kan ikke fremskyndes ved hjælp af gamle husråd. Kaffe, dans, kolde bade etc. sætter ikke forbrændingen i vejret. Som grundregel kan man sige, at for hvert 10 kilo en person vejer, kan leveren forbrænde 1 gram ren alkohol pr.

Hvor lang tid skal der gå før man er ædru?

Det oplyser Sikker Trafik. Det betyder, at har du indtaget for eksempel ni genstande, så tager det cirka 16 timer, før din promille igen er på nul. Har du drukket ni genstande over en periode på syv timer, har du forbrændt fire af genstandene og har derfor stadig fem genstande i blodet.

Hvor hurtigt forbrænder man 6 genstande?

Rigtig mange danskere kører bil dagen derpå, selvom de er i tvivl om, hvorvidt deres promille stadig er for høj. Men der er god grund til at være forsigtig, for der går nemlig overraskende lang tid, før de kolde dråber er ude af kroppen igen. Sæsonen for julefrokoster er skudt i gang, og heldigvis er langt de fleste fornuftige nok til at lade bilen stå derhjemme, hvis der skal alkohol i blodet.

 • Til gengæld kniber det lidt med at have styr på, hvornår man kan køre til bageren morgen efter.
 • I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 860 bilister, svarer 15 procent af de adspurgte, at de inden for det seneste år har kørt bil dagen efter en våd aften, selvom de var i tvivl om, hvorvidt deres stadig promille var for høj.

Nogle har endda gjort det flere gange. Men der er grund til at være forsigtig. Ifølge Rådet for Sikker Trafik er maksimumgrænsen for spirituskørsel 0,5. Det tager mænd i gennemsnit 1 time og 15 minutter at forbrænde en genstand, mens det tager kvinder 1 time og 45 minutter.

Hvor mange genstande kan man drikke og køre bil?

Spirituskørsel: Så meget må du drikke Hvor Hurtigt ForbrNder Man En Genstand (Foto: © Grafik: Mie Hvidkjær, DR Nyheder) December er over os, og det er tid til julefrokoster med familie, venner og kolleger. Til en julefrokost drikker mange af os mere end normalt. Det betyder, at mange bevæger sig over promillegrænsen på 0,5, der er grænsen for, hvornår man kører spirituskørsel, hvis man tager bilen hjem fra julefrokosten,

 • Mænd: Antal genstande x 12 : (kropsvægt i kg x 0,68) = promille
 • Kvinder: Antal genstande x 12 : (kropsvægt i kg x 0,55) = promille

Det betyder eksempelvis, at en mand på 70 kilo, der drikker to genstande får en promille på 0,50, mens en kvinde på 65 kilo efter to genstande får en promille på 0,67. Hos Rådet for Sikker Trafik understreger administrerende direktør Mogens Kjærgaard Møller dog, at kan man slet ikke bruge den regnemetode til noget, hvis det handler om bilkørsel: — Man kan slet ikke stille det regnestykke op.

 1. Der kan være mange andre ting, der spiller ind udover køn og vægt.
 2. Derfor siger vi max én genstand, så er du på den sikre side, hvis du altså skal køre bil, siger han.
 3. I mange andre lande er der nultolerance overfor alkohol, når man kører bil.
 4. Derfor mener Mogens Kjærgaard Møller, at man skal have respekt for, at der i Danmark faktisk er en rummelighed i reglerne, som gør det muligt, at man tager en enkelt genstand.

— Hvis folk ikke forstår at respektere alkoholgrænsen, så kan den politiske konsekvens jo på et tidspunkt blive, at man indfører nultolerance, siger han og afslutter: — Man skal ikke gamble med det her. For man gambler på et meget risikabelt grundlag.

Dem, der kører rundt med for meget alkohol i blodet, kører sjældent i en kæmpe brandert. De har oftest kun lige præcis lidt for meget i blodet. Men de kører med den der lille overskridelse, som gør, at de er en risiko for alle os andre og dem selv ude i trafikken. I dag skyldes hver femte dødsulykke i trafikken alkohol.

Derfor har man hos Rådet for Sikker Trafik igen i år sat fokus på spritiuskørsel i juletiden — blandt andet med denne grafik: Hvor Hurtigt ForbrNder Man En Genstand Det er alt for kompliceret at regne promillen ud efter en våd aften. Hold dig derfor maksimalt til én genstand, hvis du skal køre, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik (© Rådet for Sikker Trafik)

 • 0,2 promille : Øjets evne til hurtigt at fokusere og omstille sig fra lys til mørke forringes.
 • 0,5 promille : Evnen til på en gang at opfatte situationer og samtidig udføre præcise bevægelser begynder at forringes. Synsvinklen indsnævres.
 • 0,8 promille : Nedsat koordinationsevne og øget reaktionstid.
 • 1,0 promille : Opmærksomheden og koncentrationsevnen er svækket, begyndende træthedssymptomer og nedsat balance- og bevægelsesevne.
 • 1,5 promille : Udtalt forringet bevægelsesevne og talebesvær. Centralnervesystemet har fået nok – og maven sikkert også.
 • 2,0 promille eller derover: Udtalte forgiftningssymptomer. Selvkontrollen er helt væk. Bevidstheden nedsættes, og man kan blive bevidstløs. En promille over 3 kan være livsfarlig.
  • Myndighederne i Myanmar har advarer om, de har store problemer med at bekæmpe den massive produktion og eksport af stoffer. (Foto: © SAI AUNG MAIN, Ritzau Scanpix)
  • Selv brandmyndighederne tager billeder af alle stofferne, der går op i røg. (Foto: © Thein Zaw, Associated Press)
  • Afbrændingen faldt sammen med FN’s internationale dag mod stofmisbrug og ulovlig handel. (Foto: © SAI AUNG MAIN, Ritzau Scanpix)

  Myndighederne i Myanmar har advarer om, de har store problemer med at bekæmpe den massive produktion og eksport af stoffer. (Foto: © SAI AUNG MAIN, Ritzau Scanpix) Selv brandmyndighederne tager billeder af alle stofferne, der går op i røg. (Foto: © Thein Zaw, Associated Press) Afbrændingen faldt sammen med FN’s internationale dag mod stofmisbrug og ulovlig handel. (Foto: © SAI AUNG MAIN, Ritzau Scanpix) Hård narkotika som opium, heroin og metamfetamin er blevet brændt af myndighederne i Mynamar. Stofferne, der gik op i røg, havde en værdi på cirka 446 millioner dollar svarende til cirka tre milliarder danske kroner. Det skriver nyhedsbureauet AP. Myanmar er en stor producent og eksportør af metamfetamin og verdens næststørste opium- og heroinproducent efter Afghanistan. Narkotikaafbrændingen kommer samtidig med, at FN-eksperter netop har advaret om, at produktionen af hårde stoffer stiger i landet. Myndighederne i Myanmar har i en årrække forgæves forsøgt at få de fattige bønder til at omlægge produktionen til lovlige afgrøder, Sidste år brændte myndighederne ulovlige rusmidler af for mere end fire milliarder danske kroner. Her ses narkotikaen gå op i røg.

 1. Boligejere, der har FlexKort-lån og F-Kort, kan se mere eller mindre frem til, at renten på deres lån sættes op. Det er omkring 200.000 boliglån, der på lørdag hæves med omkring et procentpoint, Det står klart, efter at Cita-renten i dag er blevet aflæst for de lån, der rettes efter den. Lånenes rente udgøres af et rentetillæg og Cita-renten, som aflæses hvert halve år. Da tillægget kan variere, har de ikke alle samme rente, men når Cita-renten aflæses til et højere eller lavere niveau, slår det synkront igennem. Renten hæves på lørdag fra i gennemsnit 2,9 procent til i gennemsnit 4 procent, oplyser privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer til Ritzau. Ifølge ham kommer det til at betyde omkring 380 kroner mere i ydelse om måneden per lånt million, hvis man betaler afdrag af lånet. Uden afdrag bliver den månedlige stigning i ydelse på omkring 680 kroner per lånt million, lyder Brian Friis Helmers beregninger ifølge Ritzau.
 2. Ukraine skal leve op til de samme krav for at komme med i EU, som alle andre lande skal. Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i dag ifølge Ritzau. Løkke er til møde i Luxembourg, hvor han sammen med europæiske kolleger skal forberede et EU -topmøde, hvor udvidelsen af EU skal diskuteres. — Af geopolitiske grunde vil det være rigtigt godt at få EU udvidet med lande mod øst. Hvis ikke der er et klart europæisk perspektiv for de her lande, bliver de en del af Ruslands interessesfære, siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau. Foruden Ukraine tæller landene mod øst Moldova og Georgien. — Men historien viser også, at det er nemmere at lave reformer, når man er på vej ind, end når man først er kommet ind. Vi gør både os selv og de her lande en bjørnetjeneste, hvis vi filer på vilkårene, siger han. I en nylig evaluering vurderer EU -Kommissionen, at Ukraine lever op til to af de syv krav, som kommissionen har stillet.
 3. Siden weekendens militæroprør i Rusland har det været uklart, hvor Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, befinder sig. Fra den russiske regering lyder det nu, at den heller ikke de ved, hvor lejehærslederen er. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Efter mægling fra Belarus’ præsident, Alexander Lukasjenko, har Prigozjin angiveligt fået lov til at flytte til Belarus. Wagner-soldater har fået samme tilbud, men det er uklart, om Prigozjin allerede ér taget til nabolandet,
 4. Da Taleban i august 2021 overtog magten i Afghanistan blev et bredt flertal i Folketinget enige om en særlov, der gav midlertidig opholdstilladelse til personer, der har bistået de danske myndigheder i landet, samt deres nærmeste pårørende, I første omgang gav særloven ret til en toårig opholdstilladelse i Danmark, og nu ønsker regeringen at forlænge aftalen til 30. november 2025. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse, — De personer, der er omfattet af særloven, har i Afghanistan bistået blandt andet danske myndigheder, og dem har Danmark et særligt ansvar over for. Regeringen mener derfor, at der er behov for at forlænge særloven, så de pågældende bevarer muligheden for at indgå som en aktiv del af det danske samfund, siger Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i pressemeddelelsen, Partierne bag aftalen er i dag blevet orienteret om, at regeringen ønsker at forlænge særloven, lyder det. En forlængelse kræver en lovændring, som regeringen forventer at fremsætte i Folketingets åbningsuge til efteråret. Ifølge ministeriet har 310 personer opholdstilladelse alene på baggrund af særloven.
 5. Selvom det har regnet de seneste par dage, har det ikke været nok for landmændenes tørre jord. Derfor bliver tørkeplanen for landbruget nu udvidet. — Vi giver blandt andet økologerne en hjælpende hånd i forhold til deres andel af grovfoder til dyrene siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V) i en pressemeddelse. Den første tørkeplan blev præsenteret den 15. juni, og i dag bliver planen så udvidet med, Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri udelukker ikke, at der kan blive behov for yderligere hjælp til erhvervet i løbet af sommeren.
 6. 77 civile er blevet henrettet af Rusland under krigen i Ukraine. Det fremgår af en ny FN -rapport, skriver Ritzau. — Vi har dokumenteret, at 77 civile er blevet henrettet, efter at de har været udsat for vilkårlige anholdelser af Rusland, siger Matilda Bogner, der står i spidsen for FN ‘s menneskerettighedsmission i Ukraine. FN -rapporten dokumenterer også, at russerne har anholdt flere hundred tilfældige mennesker under krigen. — Ruslands væbnede styrker, retshåndhævelsen og fængslerne har deltaget i udbredt tortur og mishandling af civile fanger, siger Matilda Bogner. FN dokumenterer også, at ukrainske sikkerhedsstyrker har foretaget 75 vilkårlige anholdelser, mens der ikke er fundet beviser for, at ukrainske styrker skulle have henrettet civile,
 7. Det skal være muligt at få andre til at sende digital post på ens vegne, hvis man synes, det digitale er svært. Det er en del af en ny aftale, som regeringen netop har indgået sammen med Danmarksdemokraterne, LA, Konservative, De Radikale, DF og Alternativet. — Der er rigtig mange danskere, der finder digitalisering svært, og det bliver vi simpelthen nødt til at tage mere alvorligt, siger digitaliseringsminister Marie Bjerre. Partierne er blevet enige om fem initiativer, der skal gøre det nemmere at begå sig digitalt, Et af initiativerne er, at man lovligt vil kunne få en pårørende til i fremtiden at sende digital post på ens vegne. Samtidig bliver der også oprustet på hjælpen til MitID, så man hurtigere kan komme igennem til en medarbejder, hvis man har problemer. Hele aftalen kan læses
 8. Gårsdagens skybrud har været godt for jorden i det østjyske, og derfor bliver afbrændingsforbuddet nu ophævet i en række kommuner i Østjylland. Det gælder Aarhus, Skanderborg, Odder (undtagen Tunø), Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs kommuner. Kommunerne har haft forbuddet siden 20. juni, hvor tørken over Danmark gjorde det farligt at tænde grill og bål. Dog er der fortsat afbrændingsforbud på Samsø og Tunø. Det oplyser Østjyllands brandvæsen til DR Nyheder. Borgere i de nævnte østjyske kommuner bliver bedt om stadig at være forsigtige ved bru af åben ild, og brug af ukrudtsbrændere frarådes fortsat. Der er desuden stadig afbrændingsforbud flere steder i Sønderjylland, på Bornholm og i en række kommuner på Midt- og Vestsjælland. Du kan se, hvor der er afbrændingsforbud på
 9. En fejrkappe af røde ibisfjer skal flyve fra København til Rio de Janeiro i Brasilien. Den såkaldte Tupinambá-fjerkappe bliver doneret fra Nationalmuseet i Danmark til Museu Nacional, der brændte i 2018. Der findes nu kun 11 fjerkapper i verden, og de er alle i Europa. Det brasilianske Tupinambá-folk var blandt de første indfødte folk, europæerne stødte på i Brasilien, og de nulevende tupinambáer er glade for at at få en af deres ceremonielle fjerdragter retur, skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse, Den røde Ibis fødes grå, men bliver rød, når den spiser krabber, og symboliserer dermed den transformation, der sker i alt, mennesker og deres kultur, forklarer en af de nulevende Tupinambá-ledere om fejrdragtens betydning. Tupinambá-folket tæller i dag sandsynligvis omkring 4.600 personer fordelt på en række landsbyer. (Foto: © Roberto Fortuna, Nationalmuseet)
 10. Ifølge Ruslands forsvarsministerium er den private lejehær Wagner-gruppen gået i gang med forberedelserne til at kunne give sit tunge militære udstyr til Ruslands forsvarsministerium. Det oplyser ministeriet ifølge det russiske nyhedsbureau Tass. — Forberedelserne er på vej i forhold til at få overført tungt militært udstyr fra den private militærgruppe Wagner til afdelinger i den russiske hær, lyder det fra forsvarsministeriet i en udtalelse. Det sker i kølvandet på Wagner-soldaternes oprør mod Ruslands militære ledelse i weekenden. Det er uvist, hvad det betyder, at det tunge skyts angiveligt er på vej i andre hænder.
 11. Alexander Lukasjenko fortæller, at det var «smertefuldt» for ham at se weekendens begivenheder i Rusland. Billedet her er taget i en anden forbindelse. (Foto: © NATALIA KOLESNIKOVA) Under en tale i den belarusiske hovedstad, Minsk, udtrykte landets leder, Alexander Lukasjenko, i dag at det var «smertefuldt» for ham at se, da Wagner-soldater i lørdags vendte russiske myndigheder ryggen og marcherede mod Moskva, Det skriver det britiske medie The Guardian. Han fortalte samtidig, at han havde sat belarusiske tropper og politi i højeste alarmberedskab. — Jeg vil ikke skjule det, det var smertefuldt at se begivenhederne, der fandt sted i det sydlige Rusland. Ikke kun for mig. Mange af vores borgere tog dem til sig. Fordi Fædrelandet er ét, siger Lukasjenko ifølge The Guardian, der citerer det russiske nyhedsbureau Tass. — I løbet af eftermiddagen blev alle væbnede styrker sat i fuld kampberedskab. Historien husker: Belarusere ved, hvordan de skal forsvare deres land. Vi har været været og vil være stærkere end nogen udfordringer.
 12. Efter gårsdagens skybrud over Danmark er anmeldelserne tikket ind hos forsikringsselskaberne. Topdanmark og Alm. Brand oplyser, at de indtil nu har fået over 400 anmeldelser, fortæller selskaberne til Ritzau. Det er særligt kunder fra det sydlige Jylland og Fyn, de har hørt fra, og de forventer, at der fortsat vil være travlt ved telefonerne og online, hvor man kan anmelde sine skader. Ifølge Topdanmark er skaderne ofte relateret til vand, der er steget op fra fyldte kloaker. Derudover har jorden haft svært ved at absorbere de store mængder vand efter en tør periode.400 anmeldelser kan lyde af meget, men andre uvejr har givet endnu flere. Efter stormen Otto i februar meldte Tryg og Alm. Brand Group om omkring 700 anmeldelser. Tidligere har stormene Allan og Bodil medført omkring 45.000 anmeldelser, skriver Ritzau.
 13. En tidligere Audi-chef får 21 måneders betinget fængsel. Det skriver flere internationale medier, Audi-chefen er ved en tysk domstol blevet dømt for sin rolle i den såkaldte dieselgate. Sagen udspringer af, at Volkswagen i 2015 blev opdaget i at have fiflet med software i millioner af dieselbiler verden over. Den tidligere Audi-chef er dømt for ikke at have gjort nok for at forhindre, at biler fra Volkswagen, Audi og Porsche-køretøjer blev udstyret med software, der underdrev hvor meget bilerne belastede klimaet — selv efter at dielselskandalen var blevet offentligt kendt. Dieselskandalen har kostet Audis modersselskab Volkswagen mere end 30 milliarder dollars i bøder og forlig, og to amerikanske chefer er også idømt fængselsstraffe.
 14. USA’s Højesteret afviste i aftes dansk tid Republikanernes forsøg på at få indført et nyt kort over valgdistrikter i Louisiana. Republikanerne forsøgte at samle størstedelen af delstatens sorte indbyggere i ét valgdistrikt og sprede dem ud i andre distrikter med et flertal af hvide vælgere. Det nye valgkort blev ellers vedtaget i 2021. Dengang nedlagde delstatens demokratiske guvernør dog veto, hvilket blev afvist med et kvalificeret flertal af den delstatslige Kongres. Sagen endte i Højesteret, som nu har givet Demokraterne og en række sorte borgerrettighedsforkæmpere medhold, Optegnelsen af valgdistrikter har stor indflydelse på midtvejsvalget, Louisiana har seks distrikter, der hver skal vælge ét medlem til Repræsentanternes Hus. Lige nu er fem republikanere og én demokrat valgt. Hvis langt størstedelen af områder med sorte vælgere, som overvældende stemmer demokratisk, skulle samles i ét valgdistrikt i stedet for to, ville det betyde en større sandsynlighed for, at delstaten ved næste midtvejsvalg igen ville vælge fem republikanere og én demokrat. Taktikken er kendt i USA og bruges af både Republikanere og Demokrater til at øge deres indflydelse i Kongressen,
 15. er kommet i besiddelse af en lydoptagelse, hvor USA’s tidligere præsident, Donald Trump, indikerer, at han holder et hemmeligt dokument fra Pentagon med planer om at angribe Iran. — Det her er papirerne, siger Donald Trump i optagelsen, mens han omtaler dokumentet. På lydoptagelsen omtaler Trump også noget som «fortrolig» og «hemmelig» information, mens man tilsyneladende kan høre lyden af papir, der bevæger sig. Lydoptagelsen stammer fra et interview, som Donald Trump gav til personer, der arbejdede på en bog om Mark Meadows, Trumps tidligere stabschef. Ifølge CNN er optagelsen fra juli 2021. Lydoptagelsen kan undergrave Trumps påstande i et interview med Fox News fra sidste uge, hvor han siger, at der ikke var noget dokument, skriver CNN.
 16. En turist har fået Italiens kulturminister på nakken, efter han i fredags ridsede sin forlovedes navn i muren på det næsten 2.000 år gamle Colosseum i Rom — og blev filmet mens han gjorde det. Kulturminister Gennaro Sangiuliano opfordrer nu til, at manden bliver «identificeret og straffet». — Jeg anser det for at være meget alvorligt, uværdigt og et tegn på enorm uhøflighed, at en turist skamferer et af de mest berømte steder i verden — historisk verdensarv — ved at ridse navnet på sin forlovede, skriver ministeren på Tweetet er ledsaget af et sløret billede af turisten og en video, hvor man kan se ham ridse bogstaver ind i en mur med en nøgle. Hvis manden bliver identificeret og dømt, risikerer han en bøde på mindst 15.000 euro, svarende til knap 112.000 kroner, eller op til fem års fængsel, skriver CNN.
 17. Når termometeret stryger i vejret, og hedebølgerne rammer, kan de i værste tilfælde slå mennesker ihjel. Sådan er situationen i Tyskland, hvor de igen i år forventer hedebølger, og derfor vil landets sundhedsminister have en plan for beskyttelse mod hede, som skal være med til at redde liv. Det skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau. Derfor skal sundhedsminister Karl Lauterbach i denne uge mødes med repræsentanter for plejesektorer samt lægefaglige og andre eksperter for at drøfte en sådan plan. Ifølge ministeren skal planen indeholde advarsler inden en potentiel hedebølge ved brug af radio, fjernsyn og notifikationer på telefoner. I Tyskland har man allerede en onlineportal, hvor kommuner kan informere om, hvad borgerne kan gøre for at beskytte sig selv mod ekstreme temperaturer.
 18. Den tidligere topboss i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, stopper i Nationalbankens Repræsentantskab. Det skriver mediet Finans. — Denne post har jeg været udpeget til som FH’s formand. Det er jeg ikke længere, så den naturlige konsekvens heraf er, at jeg trækker mig, så den kommende FH-formand får muligheden for at blive udpeget, siger hun.30. april trak Lizette Risgaard sig som formand for FH. Det skete få dage efter, at otte mænd i Ekstra Bladet og Berlingske anklagede hende for grænseoverskridende adfærd, Nationalbankens Repræsentantskab er den øverste besluttende myndighed i Nationalbanken, og medlemmerne bliver udpeget af regeringen, folketinget og repræsentantskabet selv.
 19. Den nye postaftale kommer til at være uden Danmarksdemokraterne. Partiet mangler garantier for, at posten kommer ud med den samme service i hele landet, lyder det i en pressemeddelelse, Derfor — Vi frygter, at aftalen kommer til at gøre det både dyrere og sværere at få leveret post i vores landdistrikter, skriver partiet i en pressemeddelelse, Danmarksdemokraterne er blandt andet imod, at man dropper husstandsomdeling i sommerhusområder. — Vi synes, det er urimeligt, at Erna på 85 år fremover skal gå helt op til nærmeste offentlige vej for at hente sin post, blot fordi hun har valgt at bo udenfor de store byer eller ikke kan få leveret post, fordi hun bor i et sommerhus, står der i pressemeddelelsen,
 20. Anne Sophie Callesen, der indtil sidste valg sad i Folketinget for De Radikale, vil i Europa-Parlamentet, Det fortæller hun til Berlingske og Altinget. Callesen har siddet i Folketinget for De Radikale fra 2019-2022, hvor hun var menneskerettigheds- og Europaordfører og er den første fra partiet til at melde sit kandidatur til europaparlamentsvalget næste år. På partiets hjemmeside fremgår det, at Anne Sophie Callesen er opstillet som kandidat til Europa-Parlamentet i Østjyllands Storkreds.
 21. Der vil i dag være noget lavere temperaturer, end vi har haft i sommeren, og mange steder vil vandet i strandkanten være varmere end luften. Her er det ved Veddelev Strand, Roskilde. Foto: Hanne Jokumsen. Ovenpå uvejret i går vender vi i dag tilbage til helt ordinært dansk sommervejr. Derfor bliver det næppe til mere end 21 grader som dagens højeste temperatur, og det vil kun være i landets sydlige egne, vi når det. Ellers ligger temperaturen på mellem 15 og 20 grader i dag. Solen vil skinne i det meste af landet, men det vil også være skyet, og der kan komme byger enkelte steder. Vinden er gået i vest og kommer med en jævn til hård styrke.
 22. De 30 mænd, der sidder fængslet i USA’s militærfængsel Guantanamo, bliver behandlet «ondskabsfuldt, umenneskeligt og nedladende». Det er konklusionen fra Fionnuala Ni Aoláin, der er særlig rapportør for FN om beskyttelse af menneskerettigheder, skriver nyhedsbureauet dpa ifølge Ritzau. Hun er den første særlige FN -rapportør til at besøge fængslet, og hun opfordrer til, at det skal lukkes. Ifølge Fionnuala Ni Aoláins rapport er der sket betydelige fremskridt for de indsattes forhold, men hun kritiserer samtidig den «noget nær konstante overvågning, tvangsfjernelser fra celler, utidige magtanvendelser samt andre vilkårlige procedurer, som ikke er i overensstemmelse med menneskerettighederne «. Guantanamo blev åbnet efter angrebet mod World Trade Center i 2001 af den daværende præsident, George W. Bush. Fængslet skulle bruges til at tilbageholde formodede islamiske terrorister uden rettergang. Præsident Barack Obama forsøgte i sin tid at lukke Guantanamo, men lykkedes ikke, da forslaget mødte modstand. Donald Trump ønskede ikke at lukke Guantanamo, mens den nuværende præsident, Joe Biden, flere gange har sagt, at han gerne vil lukke fængslet.
 23. Boligejere oplever, at skattevæsnet i de nye vurderinger skyder helt forkert, når nyere huse vurderes. (Foto: © Paw Lindegaard Nielsen, DR) Hvis du ejer et nyere hus i et gammelt kvarter, så skal du være ekstra opmærksom, lige inden din nye ejendomsvurdering lander. Boligejere oplever nemlig, at skattevæsnet i de nye vurderinger skyder helt forkert, når nyere huse vurderes. Hvis din bolig eksempelvis er nyere end de 15 tidligere salg i området, som skattevæsnet bruger til at sammenligne med i det nye system, så får du som boligejer et såkaldt tillæg i vurdering. DR Nyheder har fået indsigt i flere af principperne for de nye vurderinger, og her fremgår det, at et nyopført hus kan give en værdiforøgelse på over 60 procent, hvis de 15 andre huse for eksempel er 80 år gamle. Vurderingsstyrelsen erkender, at der kan være et problem med vurderingen af nyere huse i dyre boligområder, skriver styrelsen i et svar til DR Nyheder. — Vurderingsstyrelsen er opmærksom på, at vurderingsmodellen for nye huse i dyre områder kan ramme for højt, lyder det. Skatteminister Jeppe Bruus (S) erkender også, at der er en problemstilling, man skal se på. — Det er et af de eksempler, man er nødt til at se på og finde ud af, om man skal justere modellen, siger han. Ministeren fastholder dog, at det nye system generelt er mere nøjagtigt end det fejlfyldte, gamle vurderingssystem, som blev skrottet for mere end ti år siden.
 24. I går besøgte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ukrainske soldater ved frontlinjen, og på vej hjem sendte han en hilsen og roste dem for «fremgang på alle fronter». — I dag har vores soldater gjort fremskridt på alle fronter. Det er en glædens dag, sagde Zelenskyj i aftes ifølge nyhedsbureauet Reuters. Præsidentens kontor har offentliggjort fire videoer efter besøget i den østlige og sydlige del af Ukraine. Her delte han blandt andet medaljer ud til soldater og poserede med dem på billeder. I en af videoerne siger præsidenten, at han har besøgt «flere brigader, som alle består af forskellige og heroiske mennesker». — De er forskellige, men har det samme ene mål: Sejr over de russiske fascister, siger han med henvisning til de russiske soldater. På sin tur besøgte Zelenskyj også en militærposition i den østlige Donetsk-region, som har været et fokuspunkt i den 16 måneder lange krig.
 25. Her til morgen flyver russiske kampfly i luftrummet over Østersøen, hvor de laver øvelser, der skal teste deres parathed til at komme i kamp og udføre specialoperationer. Det oplyser Ruslands forsvarsministerium på beskedtjenesten Telegram, skriver Reuters. — Besætninger på Su-27 (en slags kampfly, red.) fra Østersøflåden skød fra luftbårne våben mod krydsermissiler og attrapper af fjendtlige fly, lyder det fra ministeriet, — Øvelsens primære formål er at afprøve besætningernes parathed til at komme i kamp og udføre specialoperationer. Ifølge ministeriet er kampflypiloterne på vagt i døgndrift for at beskytte luftrummet over den russiske enklave mod Østersøen, Kaliningrad.
 26. Et nyt uddannelsesforløb til ukrainere skal hjælpe med at skaffe medarbejdere til plejehjemmene, der oplever massive rekrutteringsproblemer. Og det bliver kun værre, som tiden går, lyder det fra fagforbundet FOA, I Esbjerg Kommune starter man nu et nyt forløb rettet mod ukrainere, der vil arbejde på plejehjem, — Det skal både hjælpe de ukrainske flygtninge ind på det danske arbejdsmarked, og så skal det styrke rekrutteringen til sundheds- og ældreområdet, som virkelig mangler arbejdskraft, siger Susanne Hartvig, der er leder af Uddannelse og Udvikling i Fritids-, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Esbjerg Kommune. Den 12. juni startede seks ukrainere på det særligt tilrettelagte forløb i Esbjerg Kommune. Efter enten syv eller ti måneder har de mulighed for at starte på SOSU-hjælperuddannelsen eller arbejde ufaglært i hjemmeplejen.
 27. Efter kræftskandalen i Region Midtjylland, hvor omkring 300 patienter ventede for længe på en operation, skal kræftafdelingerne i landets fem regioner arbejde tættere sammen. Det fortæller formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) ifølge Ritzau. Regionerne har etableret et samarbejde om blandt andet mave-tarm- og lungekræft, som skal sikre et fælles ansvar for, at patienterne kommer hurtigst muligt i behandling på tværs af landet. — Vi er klar over, at der på nogle kræftområder er kapacitetsudfordringer. Idéen er at bruge hele kapaciteten i landet bedst muligt. Så det venter jeg mig en del af, siger Kühnau til Ritzau. Lægefaglig direktør i Region Syddanmark Kim Brixen siger, at målet fortsat er, at de fleste patienter skal behandles i deres nærområde. — Patienterne skal jo ikke flakke på tværs af landet. Men det kan være en mulighed for de patienter, der har overskud til det, og hvor sygdom og behandling passer til det, siger han til Ritzau.
 28. Det er nu tre uger siden, den store Nova Kakhovka-dæmning i det sydlige Ukraine blev sprængt og ledte vandmasser af dimensioner ud, som ødelagde store områder. I dag var vandstanden i Dnepr-floden ved Kherson tilbage på normalt niveau. Det oplyser Ukraines kriseberedskab på beskedtjenesten Telegram ifølge Ritzau. Til morgen målte vandstanden 33 centimeter. Det svarer til niveauet, der blev målt, før dæmningen blev ødelagt. Sprængningen udløste en storstilet humanitær og miljømæssig katastrofe. Det er foreløbigt uvist, hvem der stod bag. Både Rusland og Ukraine beskylder hinanden for sprængningen.
 29. Simon Pytlick blev mandag aften hyldet af EHF for sin fantastiske 22/23-sæson. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix) Mandag aften kunne håndboldspiller Simon Pytlick lade sig hylde som den mest værdifulde spiller i Europa i den seneste sæson. Foran flere sportens legender blev han således ved en prisuddeling arrangeret af Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) i Wien kåret som MVP — ‘ Most Valuable Player’ og sætter på den måde det perfekte punktum for tiden i GOG, inden han efter sommerferien skal spille for Flensburg-Handewitt. — Jeg havde ikke forventet det her, så det er rimelig vildt at stå her foran alle de her utrolige mennesker. Det er alle de legender, jeg så op til som barn. — Det er bare en stor ære, sagde Simon Pytlick, da han havde modtaget prisen i Wien. Sæsonen har da også budt på de helt store oplevelser, da GOG først vandt pokalturneringen, nåede kvartfinalen i Champions League og til sidst også sikrede sig det danske mesterskab. Han lykkedes også med at spille en stor rolle for det danske landshold, der i januar vandt VM for tredje gang i træk. Simon Pytlick blev også valgt til sæsonens hold i Europa sammen med Niklas Landin, Mathias Gidsel og Hans Lindberg, mens det på kvindesiden blev til en plads på sæsonens hold for Ikast Håndbolds Emma Friis og Team Esbjergs Kathrine Heindahl.
 30. Det russiske samfund er blevet stærkere efter lørdagens begivenheder, siger præsident Vladimir Putin i en kortfattet tv-tale til det russiske folk her til aften. Her lover han også at holde sit løfte over for de Wagner-soldater, der deltog i militærkonvojen mod Moskva lørdag. Det skriver Reuters. — Jeg lover dem fra Wagner, der ønsker at tage til Belarus, at jeg vil holde mit løfte, siger Putin i sin tale. Lejesoldaterne er blevet lovet at kunne tage til baser i Belarus, hvis de vil. Ellers kan de skrive kontrakt med den russiske hær eller blot vende hjem til deres familie, lyder løftet ifølge Reuters. Putin takker derudover de Wagner-ledere og Wagner-soldater, der vendte om og undgik blodsudgydelser. Han kalder desuden «de fleste» Wagner-soldater for patrioter.

: Spirituskørsel: Så meget må du drikke

Hvornår kan man køre igen efter en bytur?

Hvor længe varer din brandert egentlig? Tag testen her Julefrokost-sæsonen er skudt i gang, men alt for mange glemmer, at de stadig har promiller i blodet, når de næste morgen kører efter morgenbrød. Hvornår kan du igen køre bil dagen efter at have drukket alkohol? Det spørgsmål stiller mange sig selv i denne tid, når de skal ud og buldre til julefrokost med kolleger eller venner.

 • Du bør tidligst overveje at sætte dig bag rattet igen næste eftermiddag,,
 • Du må nemlig ikke køre bil, hvis din alkoholpromille er over 0,5.
 • Og det kan den være langt oppe ad dagen, for der kan gå lang tid, før du har forbrændt alle de genstande, du fik indenbords dagen før.

Lad os tage et eksempel: «Jens» drikker 14 genstande fra klokken 19 til 03. Både rødvin, hvidvin, dessertvin, en skarp til kaffen og en flok øller. Næste morgen vil hans promille være næsten én og alt for høj til at køre bil. Men folk forbrænder alkohol forskelligt. Både køn og vægt spiller ind.

 1. Derfor har vi lavet en promilleberegner, der kan hjælpe dig til at udregne din promille og giver et fingerpeg om, hvor længe din promille varer.
 2. Hver femte dansker har i en meningsmålig foretaget af Gallup for forsikringsselskabet Gjensidige svaret, at de har kørt promillekørsel dagen derpå.
 3. Det er ifølge undersøgelsen især de unge under 30, der har sværest ved at lade bilnøglerne ligge dagen efter en brandert.
 4. Hver tredje af de 18-29 årige svarede, at de havde kørt promillekørsel dagen derpå.

TV 2 har, der for tre et halvt år siden mistede sin 17-årige datter Camilla i en tragisk ulykke. Hun var Claus Viftrups ældste datter, og ulykken skete kort inden Camillas 18-års fødselsdag. — Det var en spritbilist, der faldt i søvn og kørte ud i rabatten, hvor han rammer min datter, så hun ryger op over bilen, og veninden bliver ramt på siden og ryger ind på marken.

Kan man svede alkohol ud?

3. Man kan svede alkoholen ud — Promillen var måske lidt høj i går, men du dansede jo hele natten, så du har sikkert forbrændt alkoholen igen. Eller også ryger den i hvert fald ned, hvis du løber en tur eller tager et koldt bad. — Nej. Man kan ikke sige noget om, hvor hurtigt folk hver især forbrænder alkohol.

Hvordan bliver man ædru hurtigst muligt?

Du bliver ikke hurtigere ædru med kaffe, søvn og motion Sundhedsmagasinets vært Peter Qvortrup Geisling drikker sig fuld for at teste myter om alkohol. Når først alkoholen er røget i blodet, så er der intet, som man kan gøre for at blive hurtigere ædru. Det har længe været kendt viden, men alligevel bliver der ved med at florere myter om, at man kan sætte turbo på kroppens forbrænding af alkohol med for eksempel kaffe, vand, motion, søvn og mad.

Så i videnskabens tjeneste har Sundhedsmagasinet testet myterne ved at drikke værten Peter Qvortrup Geisling og fire andre testpersoner fulde og så videnskabeligt teste, hvor hurtigt de bliver ædru med og uden hjælpemidler. I Sundhedsmagasinet sætter læge Peter Qvortrup Geisling og journalist Nola Gaardmand fokus på vores sundhed.

Magasinet sendes på DR1 hver tirsdag klokken 21.55, og programmerne kan også ses på, Peter Qvortrup Geisling og de fire andre testpersoner mødte op på Gentofte Hospital to formiddage, og her drak de begge dage vodka, indtil de havde en promille tæt på 1,0.

 • Den ene dag foretog de sig intet bagefter, mens de den anden dag prøvede at blive hurtigere ædru med kaffe, vand, motion, søvn eller mad.
 • Gentofte Hospitals forskningsansvarlige overlæge Filip Krag Knop målte deltagerne undervejs, og som forventet gjorde hjælpemidlerne ingen eller kun minimal forskel.

— Vi ville gerne være med til dette forsøg for at få aflivet de myter, der florerer. Resultaterne er ikke overraskende, men de er meget illustrative for, hvad vi ved om alkohols forbrænding, siger professor Filip Krag Knop. Som en hovedregel regner man med, at alkoholen forbrændes med 0,15 promille per time, men det er et gennemsnit, da der i virkeligheden er variationer og udsving.

I Sundhedsmagasinets forsøg svingede de fem testpersoners forbrænding af alkohol fra 0,07 til 0,24 promille i timen, og det gjorde ikke den store forskel, hvad de foretog sig, mens de blev ædru. Forbrændingen af alkohol er vigtig, når man for eksempel skal forsøge at beregne, hvornår man kan køre bil, efter at man har drukket.

Patienthåndbogen på har lavet to eksempler på sådan en beregning:

En kvinde på 60 kg bør drikke mindre end tre almindelige flasker øl i tidsrummet klokken 20-24, hvis hun skal køre bil næste dag klokken 8. En mand på 96 kg bør ikke drikke mere end ¾ flaske vin i tidsrummet klokken 20-24, hvis han skal køre bil næste dag klokken 7.30.

Du kan se hele Sundhedsmagasinets program om alkohol og julemad på DR1 i aften klokken 21.55 eller derefter på, : Du bliver ikke hurtigere ædru med kaffe, søvn og motion

Hvad svarer en promille på 2 til?

2,0: promille: Udtalte forgiftningssymptomer, manglende selvkontrol.3,0 promille: Man har manglende kontrol med for eksempel urinblæren, og man kan blive bevidstløs.4,0 promille og derover: Man bliver bevidstløs, og man er i livsfare.

Er det ulovligt at spise mens man kører bil?

Taler til samvittigheden — I dag har Færdselspolitiet i København sendt betjente på gaden. De stopper uopmærksomme bilister for at minde dem om, at de skal holde øje med trafikken. Politiet taler til bilisternes samvittighed. De minder dem om, at de har et ansvar for andre menneskers liv, når de sidder bag rattet.

Kan jeg køre dagen efter alkohol?

Pas på med at køre bil dagen efter du har drukket. Der er mange, der bliver taget for spirituskørsel dagen efter, de har drukket alkohol. Det er typisk fordi, man føler sig ædru om morgenen efter en fest, der har varet til ud på natten. Og så kører man bil den tro, at alkoholen er ude af blodet.

Hvad sker der med kroppen når man er alkoholiker?

Alkohol har mange virkninger. Det kan få dig til at føle dig opløftet og mere sikker på dig selv. Men alkohol kan også sløve din kritiske sans, påvirke balance, koordination, koncentration og hukommelse. Det gælder særligt i teenageårene, hvor hjernen ikke er færdigudviklet, og hvor der er meget, man skal lære.

 1. Du skal acceptere funktionelle cookies for at kunne se elementet Alkohol påvirker kroppen på flere forskellige måder.
 2. Når man indtager alkohol, er det nok særligt alkoholens umiddelbare effekt på hjernen, man bemærker.
 3. Det optages hurtigt i blodet, hvorfra det når hjernen og har sin effekt.
 4. Virkningen af alkohol ændrer sig i takt med, at koncentrationen i blodet stiger.

Drikker du en øl, vil du føle en let påvirkning. Drikker du et par øl mere, begynder du at blive mere ukritisk og risikovillig. Du kan også opleve, at dit humør bliver forstærket. Det betyder, at du bliver mere glad, hvis du i forvejen var i godt humør.

 • Men det betyder også, at du kan blive mere nedtrykt, hvis du i forvejen var i dårligt humør.
 • Fortsætter du med at indtage alkohol, får du et betydeligt tab af hæmninger, og du begynder at blive træt og sløv.
 • Du får sværere ved at at holde balancen.
 • Og du begynder måske at snøvle.
 • Det er et udtryk for, at alkoholen påvirker hjernen, og du vil få tiltagende svært ved at styre din balance og dine bevægelser.

Du kan opleve «black outs», hvilket betyder, at der er store dele af din aften, som du ikke kan huske. I yderste tilfælde kan alkohols påvirkning resultere i bevidstløshed pga alkoholens bedøvende effekt på hjernen. Ved indtagelse af større mængder alkohol sker der en forgiftning i kroppen, som gør, at man får det dårligt med blandt andet hovedpine, kvalme, opkast, og at ens søvnkvalitet bliver forringet.

 • Disse negative virkninger kan påvirke din præstationsevne i flere dage efter et stort alkoholindtag.
 • Nogle unge oplever, at det har haft betydning for deres evne til at præstere i skolen eller på arbejdet, at de har indtaget alkohol.
 • Samtidig ved vi, at det særligt er i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, at de unges alkoholforbrug tager fart.

Det er uhensigtsmæssigt, da det er en periode, hvor der sker vigtig læring fagligt såvel som socialt. Alkohol kan ligeledes forstærke den unges risikovillighed, da hjernen i forvejen ikke er så god til at konsekvensberegne endnu. Det kan resultere i en øget forekomst af ulykker og voldepisoder.

Samtidig medvirker de hormonelle forandringer i kroppen til, at den unges følelsesliv og humør kan svinge, hvilket alkohol kan være med til at forstærke. Højt ugentligt alkoholindtag og det at drikke meget på én gang er forbundet med en højere risiko for at komme ud for en ulykke blandt både drenge og piger.

Kilde: Alkoholforbrug og forekomsten af ulykker og vold blandt unge, Statens Institut for Folkesundhed, 2021 Alkohol har også en virkning på hjernens belønningscenter. Belønningscenteret er en slags motor, som driver hjernen og dermed vores interesser, adfærd, opfattelsesevne og hvad vi husker.

I belønningscenteret frigives signalstoffet dopamin. Når dopamin frigives, giver det en følelse af tilfredsstillelse. Det er blandt andet derfor, at man kan udvikle en psykologisk afhængighed og et problematisk forbrug af alkohol på den lange bane. Et stort alkoholforbrug i teenageårene øger risikoen for, at man drikker mere end andre voksne senere i livet,t og en tidlig alkoholdebut øger risikoen for alkoholafhængighed senere i livet.

Læs også: Du har indflydelse på dit barns alkoholvaner Der dør i gennemsnit én ung om måneden pga. alkohol i Danmark Kilde: Alkoholrelaterede dødsfald blandt 15-25-årige, 2010-2019, Statens Institut for Folkesundhed, 2021 Opdateret 24 MAR 2022

Er en snaps en genstand?

Tabel over genstandenes mål og promille — Her kan du se, hvad en genstand er i et glas. Vi har taget gennemsnittet for diverse drikke. Vine kan for eksempel godt variere flere procenter, fra ca.11 procent til 14. Du kan selv udregne, hvad en genstand svarer til i de flasker, du har stående eller køber.

Aalborg Akvavit 45 % 3,1 cl.Snaps 40 % 4 cl. Vodka 4 cl. Gin 4 cl. Whisky 4 cl. Cognac 4 cl.Rom 4 cl.Tequila 4 clBlå Gajol shot 4,2 cl.Aperol Aperitivo 6 cl.Et glas portvin 8 cl. Baileys 8 cl.Et glas rødvin, hvidvin, mousserende vin på 12 cl.Stærk øl 16-26 cl.Halvanden flaske Bacardi Breezer, Smirnoff Ice a 27 cl pr flaske.En almindelig flaske øl 33 cl. Cider som Somersby 33 cl.

Hvor meget skal der til for at blive fuld?

At være fuld afhænger af den promille, du har i blodet. Som hovedregel kan du beregne din promille på følgende måde: Mænd: antal alkoholiske genstande x 12: (kropsvægt i kilo x 0,68) = promille. Kvinder: antal alkoholiske genstande x 12: (kropsvægt i kilo x 0,55) = promille.

Hvor mange genstande er en promille på 1?

En mand på 80 kg, der drikker 2 genstande får en promille på 0,44. En kvinde på 55 kg, der drikker 2 genstande får en promille på 0,79. En kvinde på 65 kg, der drikker 2 genstande får en promille på 0,67.

Er jeg ædru nok til at køre?

Hvor længe varer din brandert egentlig? Tag testen her Julefrokost-sæsonen er skudt i gang, men alt for mange glemmer, at de stadig har promiller i blodet, når de næste morgen kører efter morgenbrød. Hvornår kan du igen køre bil dagen efter at have drukket alkohol? Det spørgsmål stiller mange sig selv i denne tid, når de skal ud og buldre til julefrokost med kolleger eller venner.

 • Du bør tidligst overveje at sætte dig bag rattet igen næste eftermiddag,,
 • Du må nemlig ikke køre bil, hvis din alkoholpromille er over 0,5.
 • Og det kan den være langt oppe ad dagen, for der kan gå lang tid, før du har forbrændt alle de genstande, du fik indenbords dagen før.

Lad os tage et eksempel: «Jens» drikker 14 genstande fra klokken 19 til 03. Både rødvin, hvidvin, dessertvin, en skarp til kaffen og en flok øller. Næste morgen vil hans promille være næsten én og alt for høj til at køre bil. Men folk forbrænder alkohol forskelligt. Både køn og vægt spiller ind.

 1. Derfor har vi lavet en promilleberegner, der kan hjælpe dig til at udregne din promille og giver et fingerpeg om, hvor længe din promille varer.
 2. Hver femte dansker har i en meningsmålig foretaget af Gallup for forsikringsselskabet Gjensidige svaret, at de har kørt promillekørsel dagen derpå.
 3. Det er ifølge undersøgelsen især de unge under 30, der har sværest ved at lade bilnøglerne ligge dagen efter en brandert.
 4. Hver tredje af de 18-29 årige svarede, at de havde kørt promillekørsel dagen derpå.

TV 2 har, der for tre et halvt år siden mistede sin 17-årige datter Camilla i en tragisk ulykke. Hun var Claus Viftrups ældste datter, og ulykken skete kort inden Camillas 18-års fødselsdag. — Det var en spritbilist, der faldt i søvn og kørte ud i rabatten, hvor han rammer min datter, så hun ryger op over bilen, og veninden bliver ramt på siden og ryger ind på marken.

Hvor langt skal man gå for at forbrænde en sodavand?

05. March 2021 • Løb Billede: Pixabay Du vil formentlig blive chokeret over at finde ud af, hvor meget motion der rent faktisk skal til for at forbrænde mange af de søde sager, som mange af os spiser med jævne mellemrum. For eksempel kan noget så simpelt som en lille cola være en lille løbetur værd.

 • Hvor langt skal man løbe for at forbrænde en Cola? For at forbrænde en almindelig dåse cola på 33 cl, så skal et gennemsnitligt menneske løbe hele 2,2 kilometer.
 • En Cola indeholder 145 kalorier, hvilket man altså skal løbe lidt over to kilometer for at forbrænde.
 • Drikker man en klassisk 1,5 liter flaske, så skal man løbe omkring 10 kilometer for at forbrænde det.

Generelt er det meget rart at vide, hvor meget man skal løbe for at forbrænde forskellige ting. Vi har listet nogle op herunder:

Marsbar — 3,5 kilometerEt stykke chokoladekage på 75 g — 4,7 kilometer1 pose slik — 6,9 kilometer1 plade Ritter Sport — 8,2 kilometer1 croissant — 4,1 kilometer1 Cheeseburger fra McDonalds — 4,6 kilometer100 gram chips — 8,2 kilometer100 gram pomfritter — 4,8 kilometer 1 glas vin — 2,4 kilometer1 øl — 2 kilometer1 glas juice — 1,3 kilometer

23. February 2022 • Løb Billede: Pexels.com Hvis du er interesseret i at vide hvor hurtigt et menneske gennemsnitligt kan løbe, så er du kommet til det rette indlæg. I dette indlæg vil jeg nemlig afsløre hvor hurtigt et menneske gennemsnitlig løber. Find svaret forneden.

Har du nogensinde tænkt på hvor hurtigt du rent faktisk kan løbe og hvor hurtigt det er i sammenligning med andre mennesker? Siden vi var børn har vi altid hørt om hvor hurtigt diverse dyr kan løbe og er blevet facineret over hvor hurtige diverse dyr kan være, men hvor er mennesket sammenlignet med nogle at jordens hurtigste dyr? Et menneske kan gennemsnitlig løbe 6 km/t, hvilket svarer til 1 km på 10 minutter.

Du skal dog huske på at dette blot er et gennemsnitstal og du kan derfor måske løber hurtigere eller langsommere end de 6 km/t. Hvor hurtigt man kan løbe afhænger af mange forskellige ting. En af dem er ens form, altså hvor god form kroppen er. Har du f.eks.

 • Ikke løbet i lang tid, så kan kroppen være lidt rusten og tage noget tid før musklerne er ordentlig opvarmet og kan komme igang.
 • Selvom du ikke er i den bedste form, så kan du stadig formode at løbe hurtigt i en kort distance.
 • Læs Resten 13.
 • January 2022 • Løb Billede: Pixabay, kinkate Du har fået den fremragende ide, at melde dig til et motionsløb hvor dit mål er at løbe 10 km., men du har aldrig i dit liv løbet så langt.

Dette er et fint mål, hvis man gerne vil blive bedre til at løbe længere, men man skal regne med at det godt kan taget nogle uger at træne op til sådan en distance, hvis man ikke er vant til at løbe så langt. For nogle er 10 km. piece of cake og for andre kan 10 km.

føles som et maraton. Hvis man slet ikke er vant til at løbe, råder man til at starte ud med en kilometer ad gangen, for at skåne knæ og ankler. De skal jo lige vænnes til at løbe, ellers kan der hurtigt opstå skader. Derudover kan man lave det der hedder «løbe-gå-træning» hvor man starter med at gå i 3 minutter og derefter løber i 2 minutter og sådan fortsætter man på første træning.

Til næste træning øger man intervallet lidt så man går i 2 minutter og løber i 5 minutter. Har man meget nemt ved denne metode, skal man måske hoppe begynderfasen over og løbe 1 kilometer ad gangen og se hvordan det går. Så længe man øger distancen for hver træning, skal man nok blive bedre til at løbe længere.

God løbetræning! Læs Resten 21. May 2021 • Løb Billede: Pixabay, Ben_Kerckx Vinterløb er dejligt og forfriskende og følelsen af at trække den kolde luft ned i lungerne, er altså ikke noget man skal undervurdere. Nogle er ikke fan af det og andre elsker det — men er det ikke altid sådan? Når man vælger at løbe om vinteren er der nogle ting som man skal være lidt opmærksom på.

For et eksempel skal man huske:

Safety first — brug reflekser og lys, så du ikke bliver kørt ned. Skridsikre løbesko — Det kan være glat, så påfør dig evt. pigsåler hvis der er sne. Væskebalance — Vær opmærksom på at drikke rigeligt med vand inden din løbetur, da opfyldte væske depoter definerer en god løbetur Korrekt beklædning — Og selvfølgelig det vigtigste for en god løbetur, ordentligt løbetøj. Herunder kommer der en liste med hvad du skal tage på når du begiver dig ud på den kolde løbetur.

Hvad skal jeg tage på?

Inderste lag — skal være svedtransporterende. Iklæd dig lange løbeunderbukser, løbeundertrøje og evt. sports-bh. Mellemlag — har til formål at isolere og skabe en korrekt kropstemperatur når du løber. Dette kunne være en fusion løbetrøje. Vinter løbetights — der er foret indvendigt, så du ikke får forfrosne lår. Yderste lag — som skal beskytte dig mod den kolde vind. En tynd løbejakke som er vind- og vandafvisende. Her er et par tynde løbehandsker og et pandebånd også at foretrække. Sko — almindelige løbesko er fint at bruge om vinteren. Hvis der er sne og man skal stå ekstra godt fast, kan man gøre brug af pigsåler.

God løbetur! Læs Resten 21. April 2021 • Løb Billede: Pixabay, RoonZ-nl Rigtig mange tror, at motion er den primære kilde til vægttab og bruger tusindevis af timer i træningscenteret på løbebåndet, for at forbrænde kalorier. Men faktisk er det kosten der er den primære kilde til vægttab.

 • Man skal nemlig ligge i kalorieunderskud for at tabe sig.
 • Man plejer at sige at kosten har 80% at sige og træningen har 20% at sige.
 • Så hvis du vil tabe dig, er det ikke nødvendigt at træne som pisket! Man kan dog sige, at træning er et godt supplement til vægttab, da det er sundt for kroppen og kredsløbet.

Man anbefaler dog at styrketræne 3 gange ugentligt, for at opbygge muskelmasse, da øget muskelmasse sætter gang i forbrændingen, og derved kan man tabe sig mere. Dog skal det ikke siges, at man ikke skal løbe. For løb er rigtig godt for kredsløbet, da hjertet styrkes så det bedre kan pumpe blod rundt til kroppens organer.

 • Og jo bedre form du er i, jo mere er du med til at forebygge livsstilssygdomme så som hjerte-karsygdomme og type 2-diabetes.
 • Hvis man vil tabe sig, er løb fremragende i samspil med fornuftige kostvaner — så kridt du bare løbeskoene og kom ud og nyde den skønne danske natur! Læs Resten 19.
 • February 2021 • Løb Billede: Pixabay Vil du gerne være bedre og hurtigere til at løbe? Det vil de fleste vel, hvis du spørger dem.

Der er mange måder at blive bedre til at løbe på. Mange vil dog have stor gavn af, at følge nedenstående råd til, hvordan man bliver en bedre løber.

Hvad kan man gøre for at blive ædru?

Du bliver ikke hurtigere ædru med kaffe, søvn og motion Sundhedsmagasinets vært Peter Qvortrup Geisling drikker sig fuld for at teste myter om alkohol. Når først alkoholen er røget i blodet, så er der intet, som man kan gøre for at blive hurtigere ædru. Det har længe været kendt viden, men alligevel bliver der ved med at florere myter om, at man kan sætte turbo på kroppens forbrænding af alkohol med for eksempel kaffe, vand, motion, søvn og mad.

Så i videnskabens tjeneste har Sundhedsmagasinet testet myterne ved at drikke værten Peter Qvortrup Geisling og fire andre testpersoner fulde og så videnskabeligt teste, hvor hurtigt de bliver ædru med og uden hjælpemidler. I Sundhedsmagasinet sætter læge Peter Qvortrup Geisling og journalist Nola Gaardmand fokus på vores sundhed.

Magasinet sendes på DR1 hver tirsdag klokken 21.55, og programmerne kan også ses på, Peter Qvortrup Geisling og de fire andre testpersoner mødte op på Gentofte Hospital to formiddage, og her drak de begge dage vodka, indtil de havde en promille tæt på 1,0.

 1. Den ene dag foretog de sig intet bagefter, mens de den anden dag prøvede at blive hurtigere ædru med kaffe, vand, motion, søvn eller mad.
 2. Gentofte Hospitals forskningsansvarlige overlæge Filip Krag Knop målte deltagerne undervejs, og som forventet gjorde hjælpemidlerne ingen eller kun minimal forskel.

— Vi ville gerne være med til dette forsøg for at få aflivet de myter, der florerer. Resultaterne er ikke overraskende, men de er meget illustrative for, hvad vi ved om alkohols forbrænding, siger professor Filip Krag Knop. Som en hovedregel regner man med, at alkoholen forbrændes med 0,15 promille per time, men det er et gennemsnit, da der i virkeligheden er variationer og udsving.

I Sundhedsmagasinets forsøg svingede de fem testpersoners forbrænding af alkohol fra 0,07 til 0,24 promille i timen, og det gjorde ikke den store forskel, hvad de foretog sig, mens de blev ædru. Forbrændingen af alkohol er vigtig, når man for eksempel skal forsøge at beregne, hvornår man kan køre bil, efter at man har drukket.

Patienthåndbogen på har lavet to eksempler på sådan en beregning:

En kvinde på 60 kg bør drikke mindre end tre almindelige flasker øl i tidsrummet klokken 20-24, hvis hun skal køre bil næste dag klokken 8. En mand på 96 kg bør ikke drikke mere end ¾ flaske vin i tidsrummet klokken 20-24, hvis han skal køre bil næste dag klokken 7.30.

Du kan se hele Sundhedsmagasinets program om alkohol og julemad på DR1 i aften klokken 21.55 eller derefter på, : Du bliver ikke hurtigere ædru med kaffe, søvn og motion