Hvor HJ Skal Man VæRe For At Sidde Uden Selepude?

Hvor HJ Skal Man VæRe For At Sidde Uden Selepude
Autostol, selepude eller kun sele? – Er dit barnebarn, eller andre børn du skal have med ud og køre, under 135 cm høj, skal han eller hun være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til barnets vægt og højde.

 • Under 4 år: Er dit barnebarn under 4 år, anbefaler Rådet for Sikker Trafik den bagudvendte autostol, fordi den er sikrest. Hvis du placerer autostolen på forsædet, skal du altid huske at koble airbag’en fra. Der står i din bils instruktionsbog, hvordan du kobler airbag’en fra.
 • Fra 3-4 år: Autostolen skal skiftes ud med en selepude med ryglæn, når dit barnebarn er 3-4 år gammelt – eller vejer mellem 15 og 36 kg. Brug selepude med ryglæn, indtil dit barnebarn er minimum 135 cm høj.
 • Over 135 cm høj: Hvis dit barnebarn er over 135 cm høj, kan I nøjes med at bruge bilens almindelige sele, uden at barnet sidder på en selepude. Sidder barnet bedre på en selepude, kan I sagtens fortsætte med at bruge den.

Læs mere om reglerne for børn i bilen på www.sikkertrafik.dk

Hvor høj skal man være for ikke at bruge selepude?

Hvor længe skal mit barn bruge selepude? Dit barn skal bruge selepude indtil det er 135 cm højt. Derefter må barnet bruge bilens sele ligesom voksne.

Hvor høj skal du være for at sidde foran?

Hvornår må børn sidde foran i bilen? – Er du ved at blive sindssyg af ungernes kamp om at få lov til at sidde foran i bilen? Eller er du bare i tvivl om, hvad reglerne egentlig siger? Det kan være ren tortur for børnene, når de ikke får lov til at sidde foran, hvor de kan kigge ud af,

 1. Men hvornår kan du egentlig være tryg ved at lade dem sidde foran hos dig? Dine børn må sidde foran, når de er store nok til at blive ordentligt spændt fast – og her er det højden, der er afgørende.
 2. Dine børn må som udgangspunkt sidde foran, når er 135 cm eller over.
 3. På det tidspunkt kan de nemlig bruge sæder og seler ligesom voksne.

Så når det kommer til at sidde foran, har alder faktisk intet at sige. Der er dog også flere producenter, der mener, at børn under 140 cm ikke må sidde foran. Og hvorvidt airbag skal slås fra, kan du se i modellens instruktionsbog.

Hvornår er man 135 cm høj?

Barnet er nu over 135 cm – Når barnet bliver over 135 cm. er det ikke længere et lovkrav, at der skal bruges autostole eller selepuder. Man mener, at barnet er stort nok til, at kunne sidde med bilens 3-punktsele uden at blive hævet op fra bilens sæde.

 • Mange tror, at efter 15-36 kg.
 • Autostolen, skal barnet nu sidde på en selepude ( men selepuden kunne man ha’ brugt i stedet for 15-36 kg.
 • Autostolen,) Men hvis du ikke synes, at barnet sidder højt nok i jeres bil, kan en selepude uden ryglæn godt anvendes, men altså ikke et lovkrav.
 • De fleste børn er 135 cm i en alder af 10-12 år, men lange børn, kan allerede i en tidlig alder (5-7 år) nå op over de 135 cm og så vil jeg ikke anbefale, at sætte barnet i bilen uden autostol.

Hvis 15-36 kg. autostolen stadig er høj nok i ryggen, vil jeg lade barnet sidde i den og derved få gælde af sidebeskyttelsen, som autostolen yder.

Hvornår skal man have sele på?

Særlige regler for børn i bilen føreren skal sørge for, at børn under 15 år er spændt fast. det er førerens ansvar, at børn sidder i det rigtige udstyr i bilen. alle børn under 135 cm skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til alder, størrelse og vægt.

Er selepuder lovlige?

Autostol reglerne 2021 er: – Autostol reglerne: Børn skal spændes fast i en godkendt autostol eller selepude i bilen. Autostolen eller selepuden skal passe til alder, højde og vægt. Derudover skal autostolen eller selepuden være monteret korrekt efter producentens anbefalinger (manualen) jf.

Hvor gammel skal et barn være for at sidde på en selepude?

Hvornår kan autostolen skiftes med selepude? – Indtil dit barn er 3-4 år, bør det sidde i en autostol – gerne bagudvendt. De lidt større børn sættes på en selepude. FDM anbefaler, at du vælger en selepude med ryglæn frem for en selepude alene. Ryglænet og hovedstøtten yder barnet beskyttelse, og det sørger for, at selen holdes ordentligt på plads hen over hofte og skulder.

Hvornår må børn sidde med sele?

GRUPPE 2 – AUTOSTOL – Hvis du valgte den “klassiske vej” med først en babyautostol, er autostolen til småbørn den anden autostol, du skal have til dit barn. Autostolen kan dit barn bruge fra ca.6 måneders alderen op til de 4 år, afhængigt af dit barns højde og vægt.

Hvor gammel skal børn være for at sidde foran?

Der er ikke nogen fast aldersgrænse. Børn må ikke sidde i en bagudvendt autostol på forsædet, hvis der er airbag. I ældre biler anbefales det ikke, at børn under 140 cm sidder på forsædet, hvis airbaggen er aktiv.

See also:  Hvor Sidder Lungen?

Hvor gammel er et barn på 36 kg?

Vægt i kg

Alder Lille barn Middel barn
12 år 30.5 39.0
13 år 34.0 43.0
14 år 38.0 50.0
15 år 40.5 52.0

Hvad koster en selepude?

Ligner overpris – Undersøgelsen viser, at priserne ikke bare svinger selskaberne imellem, men også fra lufthavn til lufthavn. Dog gælder, at de alle steder til forveksling ligner, hvad man vil kalde for overpris. Eksempelvis tager Hertz i Milanos Malpensa lufthavn i Italien op til 131 euro (982 kr.) for en uges leje af én autostol, hvilket er undersøgelsens højeste pris. Hertz tager 131 euro for en uges leje af én autostol i Milanos Malpensa lufthavn. Dermed kan prisen på at leje to autostole til to mindre børn overstige, hvad det koster at leje bilen. På alle de undersøgte destinationer tilbyder Hertz desuden kun selepuder med ryg til de større børn.

LÆS OGSÅ: Sådan monterer du autostolen korrekt Undersøgelsen viser også, at priserne på leje af autostole til de yngste børn er højere end til aldersgruppen over. Her er det dog i flere tilfælde kun muligt at leje en selepude. Det er eksempelvis tilfældet hos både Avis, Hertz og Sixt. Alligevel tager selskaberne, ifølge egne hjemmesider, mellem 28 euro (210 kr.) og 84 euro (630 kr.) for en uges leje af selepude.

En ny selepude koster 149 kr. i FDMs netbutik. Det er dog ikke kun prisniveauet, der får kritik af FDM. Også produktinformationerne og udvalget af autostolene er samlet set for dårlige, og det er i flere tilfælde svært at se, om man får en selepude eller en autostol, ligesom det også kan være svært at finde autostolene på selskabernes hjemmesider. Ligesom de øvrige selskaber forklarer Avis de høje priser på leje af autostole med udgifter til rengøring og slitage. Avis lægger overfor FDM dog ikke skjul på, at autostolene også er en indtægtskilde for dem. LÆS OGSÅ: Autostol eller selepude?

Hvad er bøden uden sele?

Selekampagne: Vil du have en elefant i nakken? Hvor HJ Skal Man VæRe For At Sidde Uden Selepude I den kommende uge holder politiet ekstra godt øje med, om du har sele på (Foto: Rigspolitiet) Færdselspolitiet i Syd- og Sønderjylland har i den kommende uge ekstra fokus på, om du har spændt sikkerhedsselen. Har du ikke det, så koster det 1500 kroner i bøde, uanset om du sidder på forsædet, bagsædet, i bil, varebil, bus eller lastbil.

 1. Er der en sele, så skal du bruge den.
 2. Det er ikke kun et spørgsmål om bøder, for faktisk er sikkerhedsselen det mest enkle og effektive sikkerhedsudstyr i bilen.
 3. Risikoen for at blive dræbt eller kvæstet halveres, hvis du bruger selen.
 4. Og det gælder alle i bilen.
 5. Uanset hvor kort turen er”, siger politikommissær Mads Bruhn Lund, operativ leder af færdselsafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Personer, der har kørt uden sele, er stærkt overrepræsenterede i ulykkesstatistikken: Selv om kun ca.3 % af bilisterne kører uden sele, udgør personer uden sele ca.30 % af de dræbte i personbiler. Samtidig kan en løs passager på bagsædet ramme dig i nakken med en vægt, der svarer til en elefant.

Og hvem har lyst til at få en elefant i nakken? Udover at sikre sig selv med en sele, så er det førerens ansvar, at børn under 15 år er spændt korrekt fast. Hvis et barn under 15 år ikke er spændt fast i bilen, koster det føreren et klip i kørekortet, en bøde på 2.000 kroner og 500 kroner til Offerfonden.

Endelig må der ikke være flere personer i bilen, end der er seler til. : Selekampagne: Vil du have en elefant i nakken?

Hvem får bøden for manglende sele?

SikkerTrafik svarer: – Hvis en passager under 15 år ikke er spændt fast, får føreren af bilen en bøde og et klip i kørekortet. Hvis passageren er fyldt 15 år, får han/hun selv en bøde. Læs mere om bøder og lovgivning i bilen

Hvis man ikke har sele på?

Bødetaksterne for at køre uden sikkerhedssele – Du får en bøde på 1500,- kroner hvis du ikke har sikkerhedssele på, det gælder uanset om du kører i bil, lastbil eller varevogn. Har du en person i bilen som er under 15 år, koster det yderligere 2000,- kroner i bøde, et klip i kørekortet samt en afgift på 500,- kroner, som går til Offerfonden læs om Offerfonden her,

Hvor er det sikreste sted at sidde i en bil?

Hvordan skal børn sidde i en bil? – Det er ulovligt at bruge en autostol, hvor barnets ryg er modkørselsretningen, uden at slå airbaggen fra, hvis autostolen er placeret på passagersædet. I mange nye biler kan du frakoble airbaggen med en kontakt eller nøgle.

See also:  Hvor Kan Man Se Super Bowl 2022?

Det fremgår i din bils instruktionsbog. Har du en forudvendt autostol, er det lovligt at have airbaggen tændt i nyere biler, hvis dit barn sidder foran. Rådet for Sikker Trafik anbefaler at deaktivere airbags, hvis dit barn er under 140 cm og sidder på en selepude. Børn kan både sidde med ryggen med og mod kørselsretningen.

Barnets vægt og højde har dog indflydelse på, hvad er mest sikkert. Vejer dit barn op til 13 kg. er det anbefalelsesværdigt at benytte en autostol, der vender mod kørselsretningen. Det er derfor en bagudvendt autostol. Denne type stol er den sikreste form for autostol at placere sit barn i.

Du kan også vælge en liggende autostol til dit barn op til 13 kilo. Vejer dit barn mellem 9 og 18 kg. er en bagudvendt autostol også det sikreste valg. Det skåner nakke og hals mest ved færdselsuheld. Børn i vægtklassen 15 kg. til 36 kg. eller over 4 år sidder typisk i en selestol, der vender mod kørselsretningen.

En autostol kan både placeres foran og bag i bilen. Sætter du en bagudvendt autostol foran, skal airbaggen deaktiveres. Placeringen af autostolen kommer an på plads i bilen, måden autostolen er monteret på i bilen og hvor mange mennesker, der er i bilen.

Autostole kan variere meget i størrelse. Derfor spiller stolens størrelse og din bils størrelse ind på, hvor det giver mest mening at placere autostolen i bilen. Måden autostolen sidder i bilen kommer også an på monteringsmåden. Autostole er typisk iso-fix- eller selemonteret. Nogle biler har kun iso-fix montering på bagsæderne, derfor giver det mening at sætte autostolen der.

Har du en selemonteret autostol, kan den selvsagt monteres på for- og bagsædet. Børn under 135 cm. skal altid være fastspændt i bilen med sikkerhedsudstyr, der passer til barnets højde og vægt. Sikkerhedsudstyr som autostol eller selepude skal være ECE 44-03, ECE 44-04 eller i-Size godkendt.

Børn skal have sele omkring hoften og over skulderen, når de er over 135 cm høje. Sidder dit barn på en selepude, skal barnet bruge en sele på samme måde. Det vil sige over hofte og skulderen. Generelt er det mest sikkert at sidde på forsædet i en bil. En bil er typisk stærkest omkring instrumentbrættet og dermed omkring forsæderne.

Sammen med airbags foran og fra siden er dét det sikreste sted at være i en bil ved frontal kollision, som udgør omkring 70 % af alle færdselsuheld. Der er ikke nogen klar placering i bilen, hvor børn er sikrest. I Danmark er der ikke helt enighed om, hvorvidt det er sikrest at placere en autostol på for- eller bagsædet, mens man i Sverige i mange år har kørt med børn i autostole på forsædet med deaktiveret airbag med god succes.

Er Isofix et krav?

Page 4 – Af: / d.9. marts 2021 Du har nok set Isofix nævnt sammen med autostole, og måske også lagt mærke til, at ikke alle autostole er med Isofix. Autostole fås i mange variationer, forskellige typer seler og puder. Nogle med sider, der omslutter barnet, nogle vender bagud, så barnet altid bevæger sig baglæns.

 1. Så hvad er det egentlig Isofix er? Hvilken del af autostolen har isofix noget at gøre med, og er det noget, du skal forholde dig til som forælder? De spørgsmål besvarer vi her i artiklen.
 2. Isofix repræsenterer en særlig måde at montere en autostol på i bilen.
 3. Isofix er altså et monteringssystem, og det er faktisk en international standard,

Dette betyder, at du kan montere en hvilken som helst autostol med Isofix, så længe bilen har Isofix-beslag. Og det er uanset mærket på autostolen såvel som bilen. Det er i sig selv ret smart, men det interessante ved Isofix er i langt højere grad, de sikkerhedsmæssige fordele systemet har.

 • Herefter kan du trække i stolen for at sikre, den sidder ordentligt fast, og så er den klar til brug.
 • En autostol med Isofix sidder således fastspændt til bilen uden brug af bilens sikkerhedsseler.
 • For at fjerne en autostol med Isofix-systemet, skal man blot aktivere et håndtag eller en knap på hver side af autostolen, og så er den lige til at trække fri.

Der er masser af autostole på markedet, der sikkerhedsmæssigt er helt i orden, som ikke har Isofix. Autostole, der monteres med bilens indbyggede sikkerhedsseler, fungerer ofte fint, og kan sagtens være godkendte.

 1. LÆS OGSÅ |
 2. Autostole monteret med Isofix har dog nogle fordele, som øger sikkerheden, og som giver større brugervenlighed:
 3. – Isofix gør det nemt at montere en autostol, hvilket mindsker risikoen for, at man monterer stolen forkert.
 4. – Isofix-beslagene i bilen er bygget ind i sæderne, og det betyder, de er bedre forankret og dermed mere sikre i forbindelse med et trafikuheld.
 5. – Isofix-systemet benytter ikke sikkerhedsselerne i bilen, og autostolen er derfor fastspændt uanset, om der sidder et barn i stolen eller ej.

Som nævnt findes der alternative autostole uden Isofix, som fungerer ganske fint, men siden 2014 har det faktisk været et, at alle nye biler som minimum skal have to isofix-beslag på bagsædet. Lovkravet betyder, at du altid har muligheden for at vælge Isofix til, såfremt din bil er forholdsvis ny.

 • Lovkravet kan også ses som en anerkendelse af monteringssystemet som den “anbefalede” måde at montere en autostol på.
 • Hvorvidt du vælger at benytte Isofix i din bil, er helt op til dig.
 • Systemet har nogle klare fordele, men afhængig af din konkrete situation, hvordan du bruger bilen, og dit økonomiske råderum passer en autostol med en anden monteringsmetode måske bedre.
See also:  Hvor Er Der Varmt I Februar?

: Hvad er Isofix? – Bilbasen blog

Hvornår må børn vende fremad i bilen?

Skal autostolen være bagudvendt eller fremadvendt? – FDM anbefaler, at børn så længe som muligt – som minimum op til 15 måneder – sidder bagudvendt, da dette beskytter barnet mest. Ofte er det muligt at sidde bagudvendt helt frem til omkring 3-års alderen – alt efter barnets højde og autostolemodellen.

Undersøgelser har vist, at den bagudvendte autostol er 5 gange så sikker som en fremadvendt autostol. Ved et sammenstød fordeles påvirkningen af kroppen langt bedre i en bagudvendt autostol. En fremadvendt autostol må aldrig monteres bagudvendt eller omvendt, medmindre autostolen er specifikt fremstillet til at kunne begge dele.

Læs manualen grundigt inden brug, så du er sikker på, hvordan autostolen skal monteres. Placerer du en bagudvendt autostol på forsædet, skal du slå airbaggen fra. Ønsker du at placere barnet på forsædet i en fremadrettet autostol, så se i bilens instruktionsbog, om airbaggen skal slås fra.

Hvor gammel skal man være for at sidde bag på MC?

Børns Sikkerhed på Motorcykel: Alder, Udstyr, og Lovkrav Børn under 5 år må ikke transporteres på en almindelig tohjulet motorcykel. Børn fra fem år og opefter skal have styrthjelm på og sidde på et særligt barnesæde. Barnesædet skal sikre, at fødder ikke kan komme ind i hjulet og at barnet ikke kan falde af, selvom det falder i søvn.

Er Isofix et krav?

Page 4 – Af: / d.9. marts 2021 Du har nok set Isofix nævnt sammen med autostole, og måske også lagt mærke til, at ikke alle autostole er med Isofix. Autostole fås i mange variationer, forskellige typer seler og puder. Nogle med sider, der omslutter barnet, nogle vender bagud, så barnet altid bevæger sig baglæns.

Så hvad er det egentlig Isofix er? Hvilken del af autostolen har isofix noget at gøre med, og er det noget, du skal forholde dig til som forælder? De spørgsmål besvarer vi her i artiklen. Isofix repræsenterer en særlig måde at montere en autostol på i bilen. Isofix er altså et monteringssystem, og det er faktisk en international standard,

Dette betyder, at du kan montere en hvilken som helst autostol med Isofix, så længe bilen har Isofix-beslag. Og det er uanset mærket på autostolen såvel som bilen. Det er i sig selv ret smart, men det interessante ved Isofix er i langt højere grad, de sikkerhedsmæssige fordele systemet har.

 • Herefter kan du trække i stolen for at sikre, den sidder ordentligt fast, og så er den klar til brug.
 • En autostol med Isofix sidder således fastspændt til bilen uden brug af bilens sikkerhedsseler.
 • For at fjerne en autostol med Isofix-systemet, skal man blot aktivere et håndtag eller en knap på hver side af autostolen, og så er den lige til at trække fri.

Der er masser af autostole på markedet, der sikkerhedsmæssigt er helt i orden, som ikke har Isofix. Autostole, der monteres med bilens indbyggede sikkerhedsseler, fungerer ofte fint, og kan sagtens være godkendte.

 1. LÆS OGSÅ |
 2. Autostole monteret med Isofix har dog nogle fordele, som øger sikkerheden, og som giver større brugervenlighed:
 3. – Isofix gør det nemt at montere en autostol, hvilket mindsker risikoen for, at man monterer stolen forkert.
 4. – Isofix-beslagene i bilen er bygget ind i sæderne, og det betyder, de er bedre forankret og dermed mere sikre i forbindelse med et trafikuheld.
 5. – Isofix-systemet benytter ikke sikkerhedsselerne i bilen, og autostolen er derfor fastspændt uanset, om der sidder et barn i stolen eller ej.

Som nævnt findes der alternative autostole uden Isofix, som fungerer ganske fint, men siden 2014 har det faktisk været et, at alle nye biler som minimum skal have to isofix-beslag på bagsædet. Lovkravet betyder, at du altid har muligheden for at vælge Isofix til, såfremt din bil er forholdsvis ny.

 1. Lovkravet kan også ses som en anerkendelse af monteringssystemet som den “anbefalede” måde at montere en autostol på.
 2. Hvorvidt du vælger at benytte Isofix i din bil, er helt op til dig.
 3. Systemet har nogle klare fordele, men afhængig af din konkrete situation, hvordan du bruger bilen, og dit økonomiske råderum passer en autostol med en anden monteringsmetode måske bedre.

: Hvad er Isofix? – Bilbasen blog